لاکشمی میتال، بزرگترین تولیدکننده فولاد در جهان
قطعا برای شما هم اتفاق افتاده که به دنبال یک شغل پردرآمد رفته باشید. گاهی فکر کردهاید که احتمالا پزشکان بیشترین درآمد را دارند. گاهی اوقات هم ساخت و ساز، راهاندازی یک کارگاه و کارهایی از این دست به ذهن شما خطور کرده است. اما جالب است بدانید که ثروتمندترین مردان جهان همگی شغل خاصی نداشتهاند. آنها همه جا هستند! در همه کسب و کارها! از نفت و پتروشیمی گرفته، تا پوشاک و مد و … اما این بار نوبت یک صنعت متفاوت است: فولادسازی!
لاکشمی میتال ثروتمند خودساخته هندی مدیر عامل و سهامدار اصلی بزرگترین شرکت تولید فولاد جهان است. شرکت آرسلور میتال تولید بیش از ۱۰% فولاد جهان را در اختیار داشته و هر سال حدود ۱۰۰ میلیارد دلار فروش دارد. در سال ۲۰۱۰ میتال به عنوان ثروتمندترین فرد ساکن اروپا شناخته شد. او با حدود ۱۹/۹ میلیارد دلار ثروت در اواخر سال ۲۰۱۷ میلادی عنوان چهل و هقتمین فرد ثروتمند جهان را به دست آورد!
محل تولد: ایالت راجستان
لاکشمی نارایان میتال در ۱۵ام ژوئن سال ۱۹۵۰ در روستای سادولپور ایالت راجستان هند و در یک خانواده ۲۵ نفره به دنیا آمد. خانه کاهگلی کوچکی که پدربزرگش ساخته بود، به نوعی نماد فقر خانواده او به شمار میرفت. شاید جالب باشد که بدانید ایالت راجستان تا سال ۱۹۶۰ حتی برق هم نداشت! پدربزرگ لاکشمی که در یک کارخانه صنعتی کار میکرد پس از چند سال به همراه همه اعضای خانوادهاش به شهر کلکته مهاجرت کرد.
رفته رفته پدر لاکشمی یعنی مهنلل میتال توانست جایگاهی را در شرکت فولادسازی “موهان” برای خود دست و پا کند. او حتی موفق شد پس از مدتی مقداری از سهام این شرکت را نیز بخرد و با کمک دولت سر و سامان به اوضاع آن بدهد. در همین سالها بود که لاکشمی توانست در رشته علوم بازرگانی از دانشگاه خاویر کلکلته فارق ااتحصیل شود. او تصمیم داشت همانند پدربزرگ و پدرش وارد یکی از بزرگترین صنایع جهان شود…
یک تجارت بزرگ
میتال در ۲۶ سالگی تصمیم گرفت پا به عرضه فولادسازی بگذارد. در همان ابتدا بود که در بخش بینالمللی شرکت پدرش مشغول به کار شد. یکی از مهمترین کارهای او شروع مذاکرات برای سرمایهگذاری در اندونزی بود. برای این کار تصمیم به خرید یک کارخانه کوچک و از کار افتاده فولاد در این کشور گرفت. میتال با این که در آن زمان هنوز سرمایه زیادی نداشت اما تنها با ۲۱ سال سن با دختر یکی از سرمایهداران هندی ازدواج کرد. در واقع بهتر است بگوییم اعتماد به نفس فوقالعاده او بود که این اتفاق خوب را برایش رقم زد. پس از آن بود که وی توانست یک شرکت کوچک فولادسازی را نیز برای خودش احداث کند.
خریدن کارخانههایی که عمدتا دولتی و برشکسته بودند و راهاندازی مجدد آنها تاثیر بسیاری بر روی پیشرفت میتال داشت. به گفته خودش استراتژی اصلی او زندهکردن چیزهایی است که مردهاند! میتال به دلیل گستردگی شرکتها و تعداد زیاد مدیران، هر ساله “نقشه شایستگی” تهیه کرده و بر مبنای آن بسیاری از تصمیمانش را اتخاذ میکند. او در یکی از مصاحبههایش میگوید:
“دانش یک کلید است. اگر شما دانش داشته باشید، جاهطلب، مصمم، متمرکز و متعد باشید، از این دانش برای موفقیت و رشد استفاده خواهید کرد. همه انسانها توانایی انجام این کار را دارند!” – لاکشمی میتال
در سال ۱۹۹۴ و به دلیل اختلافاتی که در حوزه تجارت با پدر و برادرانش داشت، تصمیم به جدایی از آنها گرفت. اما او هیچ وقت رابطه با خانوادهاش را کم نکرد و فقط در حوزه تجارت از آنها جدا شد. پس از این اتفاق میتال با ادغام کردن شرکت خودش یعنی LNM و شرکت ببینالمللی Ispati (که با آنها مذاکره کرده بود)، در سال ۲۰۰۴ شرکت جدیدی را با نام فولاد میتال تأسیس کرد. مهمترین تصمیمات میتال در زندگی پر فراز و نصیبش، سرمایهگذاری در گروه بینالمللی فولاد آمریکا و خرید بخش بزرگی از شرکت لوگزامبورگی آرسلور بود. با این دو حرکت نام او بر سر زبانها افتاد. از آن جا بود که غول بزرگ فولادسازی جهان یعنی آرسلور میتال شکل گرفت.
کارخانه آرسلور میتال در شهر خنت بلژیک
شرکت آرسلور میتال در حاضر و در حدود ۶۰ کشور جهان، برای بیش از ۳۰۰ هزار نفر شغل ایجاد کرده است. این شرکت در سال ۲۰۰۹ از نگاه مجله Fortune به عنوان ۲۸امین شرکت برتر دنیا انتخاب شد.
توانایی میتال در مدیریت و رهبری، وی را به چنین جایگاهی رسانده است. شرکت آرسلور میتال در بسیاری از کشورهای جهان از جمله فرانسه، بلژیک، اندونری، کانادا، قزاقستان، آمریکا، برزیل و … سرمایهگذاری کرده و میزان تولیدات آن حتی از کل تولید فولاد بریتانیا هم فراتر میرود. میتال و شرکتش را قطب فولاد جهان نیز میدانند. او همچنان به گسترش کسب و کار خود ادامه داده و سرمایهگذاری در لهستان و آفریقای جنوبی را در برنامه دارد. لاکشمی میتال در سالهای اخیر بارها آمادگی خود را برای خرید بخش عمدهای از سهام شرکت فولاد مبارکه اصفهان به دولتهای مختلف ایران اعلام کرد و حتی قول داده بود که ایران را به غول فولادسازی منطقه تبدیل کند!
به غیر از صنعت فولاد، میتال در صنایعی نظیر انرژی، حمل و نقل، کشتیرانی، معدنداری، استخراج معادن و دیگر صنایع مرتبط با فولاد نیز دستی دارد.
او در سال ۲۰۰۸ بیش از ۵۰۰ تن فولاد برای ساخت بنای یادبود مرکز تجارت جهانی اختصاص داد و هم اکنون یکی از بزرگترین سهاداران آن نیز هست.
لاکشمی میتال – مدیر عامل و مالک شرکت آرسلور میتال – بزرگترین تولیدکننده فولاد در دنیا
گرانترین خانه جهان
لاکشمی میتال سالهاست که به همراه خانوادهاش در لندن زندگی میکند. در سال ۲۰۰۴ او باغهای “کاخ کنزینگتون” را از “برنی اکلستون” رییس و مدیر بریتانیایی فرمول یک خریداری کرد. قیمت پرداختی توسط میتال حدود ۱۲۸ میلیون دلار بود، که برای سالها عنوان گرانترین خانه جهان نیز به آن تعلق داشت. بنای داخل باغ به صورت کامل از سنگ مرمر کاخ تاج محل ساخته شده به طوری که خبرنگاران به آن لقب تاج میتال را دادهاند!
تاج میتال – محل سکونت لاکشمی میتال در لندن
وی همچنین صاحب بزرگترین و مجللترین آسمان خراش بمبئی با ۱۷۰ متر ارتفاع میباشد. این آسمان خراش مسکونی که طراحی و ساخت آن توسط موکش آمبانی دیگر میلیاردر خودساخته هندی صورت گرفته، ۲۷ طبقه و ۶۰۰ نفر خدمه دارد و در زمینی حدود ۵۰۰۰ متر بنا شده است.
میتال دو فرزنید به نامهای “آدیشا” و “ونیشا” دارد. دختر او ونیشا عضو هیئت مدیره شرکت آرسلور میتال است و پسر او نیز ریاست بخش مالی را بر عهده دارد. در سال ۲۰۰۴ میتال برای ازدواج ونیشا حدود ۶۰ میلیون دلار هزینه کرد. در این مراسم بسیاری از بازیگران و هنرمندان هندی از جمله سلمان خان و آیشواریا رای نیز حضور داشتند. این مراسم با حضور چندین گروه موسیقی، آشپزهای برجسته دنیا و حدود ۲۰۰ خدمتکار و به صورت کامل مطابق با سنتهای اصیل هندی برگزار شد. تالار قدیمی ورسای فرانسه که متعلق به قرن ۱۷ میلادی است میزبان این جشن بود.
کاخ ورسای – محل برگزاری مراسم ازدواج ونیشا میتال
میتال همچنین حدود ۳۴% سهام باشگاه کویینزپارک رنجرز در انگلستان را نیز در اختیار دارد. گفته میشود که او قصد دارد به تازگی برای خرید بخش زیادی از سهام باشگاههای اورتون و ویگان هم اقدام کند.
ثروت قدرت هم میآورد!
در سال ۲۰۰۲ یکی از اعضای پارلمان انگلستان از ارتباط میان “تونی بلر” نخست وزیر وقت این کشور با لاکشمی میتال پرده برداشت. در آن زمان گفته میشد که میتال قصد خریدن سهام شرکتهای فولادسازی رومانی را داشته است. تونی بلر نیز با ارسال نامهای از دولت وقت رومانی خواسته بود که در ازای موافقت با خصوصیسازی بخش فولاد و فروش آن به میتال، به رومانی جهت عضویت در اتحادیه اروپا کمک کند. حمایت مالی میتال از تونی بلر و حزب کارگر انگلستان در حال حاضر بر هیچ کس پوشیده نیست. اجازه بدهید چیزی را به شما یاداوری کنم! میتال همان کودکی است که در ایالت راجستان و فقر مطلق به دنیا آمده بود!
“اگر شما قصد دارید رشد کنید، باید کاری متفاوت با آن چه که بیشتر مرد انجام میدهند انجام دهید.” – لاکشمی میتال
تصویری از قایق تفریحی متعلق به میلیاردر هندی
انساندوستی و وطنپرستی در لاکشمی میتال
پس از عملکرد ضعیف هندوستان در دو المپیک پیاپی ۲۰۰۰ و ۲۰۰۴ که تنها یک مدال نقره و یک برنز برای این کشور پرجمعیت به همراه داشت، میتال تصمیم گرفت که به حوزه ورزش در کشورش نیز ورود کند. او در سال ۲۰۰۵ با راهاندازی “نهاد قهرمانان میتال” مبلغ ۹ میلیون دلار بر روی ۱۰ ورزشکار هندی که پتانسیل کسب مدال را داشتند سرمایهگذاری نمود. در سال ۲۰۰۸ هند توانست اولین مدال طلای المپیک خود را کسب کند.
میتال در سال ۲۰۰۸ تصمیم گرفت که بیش از ۲۵ میلیارد دلار از ثروتش را در کشور خودش هندوستان سرمایهگذاری کرده و فضا را برای اشتغال جوانان فراهم نماید. فعالیتهای بشر دوستانه او اما زبانزد خاص و عام است. وی در سال ۲۰۰۴ مبلغ دو میلیون پوند برای کمک به حادثهدیدگان سونامی ژاپن و طوفان کاترینا اختصاص داد. وی همچنین در سال ۲۰۰۸ مبلغ ۱۵ میلیون دلار به بیمارستان اورموند لندن اهدا کرد. شرکت آرسلور میتال نیز یکی از شرکتهای پیشگام در زمینه کمک به فقرا و فراهم کردن امکانات رفاهی برای آنهاست.
میتال عناوین و جوایز بسیار زیادی، از جمله عنوان تاجر سال ۲۰۰۵ اروپا به انتخاب مجله Fortune، کارآفرین برتر آسیا در سال ۲۰۰۵، تاجر سال ۲۰۰۶ جهان به انتخاب ساندی تایم، مرد سال از طرف نشریه Financial Times و عنوان یکی از صد چهره تاثیرگذار قرن را در کارنامه خود دارد. او هم اکنون علاوه بر مدیریت شرکت آرسلور میتال، ناسب رییس مجمع جهانی فولاد و مدیر غیراجرایی بزرگترین بانک خصوصی هند نیز هست. میتال همچنین عضویت هیئت علمی دانشگاههای نورک وسترن و کلینیک کلیولند را در اختیار دارد.
او همچنین بنیانگذار موسسه غیر انتفاعی فناوری اطلاعات LNM در جیپور هند و موسسه تکنولوژی زنان به نام همسرش “اوشا میتال” است.
چکیده مطلب:
با همه این اتفاقات هنوز داستان زندگی لاکشمی ادامه دارد. او هر سال با موفقیتهای بیپایان خود قدرت و توانایی بینهایت انسان را به همگان نشان میدهد. او توانسته با اتکا به نیروی درون خود برای هزاران نفر در سراسر دنیا شغل ایجاد کند. به عکس پایین نگاه کنید! به راستی که لاکشمی میتال، این ثروتمند خودساخته، بهشت را برای خود به ارمغان آورده است!
“زمانی که مردم با زندگی میلیاردها آشنا شوند و ببینند که آنها چکونه موفق شدهاند، برانگیختن آنها برای موفقیت راحتتر خواهد بود.” – لاکشمی میتال
نمای دیگری از کاخ تاج میتال