مزایای بورس برای سرمایه‌‌پذیران (شرکت‌ها)

Benefit of Bourse
۲ دیدگاه
دوره‌های آموزشی

در آکادمی ادیب نیا

در مقاله‌های قبلی خواندیم که سرمایه‌گذاری مردم یک کشور در بورس، می‌تواند منجر به رونق و پویایی اقتصاد شده و باعث رشد و شکوفایی اقتصاد آن کشور شود. با توجه به مزایای بورس برای سرمایه‌گذاران این سؤال مطرح می‌شود که مزایای بورس و عرضه سهام در بورس، برای شرکت‌ها چیست و چرا و با چه انگیزه‌ای، شرکت‌ها علاقه‌مند به پذیرش در بورس و عرضه سهام‌شان در این بازار هستند؟

آن هم در صورتی که پذیرش در بورس، برای شرکت‌ها شرایطی ایجاد می‌کند که می‌بایست الزاماتی مانند اطلاع‌رسانی مستمر و شفاف به سهامداران، رسیدگی دقیق به حساب‌های مالی و … را در نظر بگیرند! در این مقاله قصد داریم مهمترین دلایل و  مزایای بورس برای شرکت‌های مختلف را بررسی کنیم.

چهار مزیت عمده که پذیرش در بورس، برای شرکت‌ها به دنبال دارد:

  1. تأمین منابع مالی
  2.  کشف عادلانه قیمت سهام
  3. استفاده از معافیت مالیاتی براساس قانون
  4.  کسب شهرت و اعتماد عمومی

 

تأمین منابع مالی

همه شرکت‌ها برای گسترش فعالیت خود به منابع مالی جدید نیاز دارند. این منابع مالی معمولا به دو صورت تامین می‌شود: از طریق استقراض از بانک‌ها و یا از طریق عرضه‌ی سهام در بورس.

استقراض و استفاده از تسهیلات بانکی مشکلات فراوانی دارد. مثلا فرض کنید شرکتی برای اجرای طرح توسعه خود از بانک تقاضای وام کند. برای این کار شرکت باید در اولین قدم، طرح خود را به همراه تقاضا برای دریافت وام به بانک ارسال کند. پس از بررسی‌های اقتصادی، برای بازدید و ارزیابی بیشتر، بانک کارشناسان خود را به محل اجرای طرح می‌فرستد. در صورتی که از دید کارشناسان همه موارد رعایت شده باشد و هیچ‌گونه مشکلی وجود نداشته باشد، بانک اسنادی را برای تضمین بازپرداخت وام از شرکت درخواست کرده و پس از انجام تشریفات و مراحل قانونی، وام را می‌پردازد.

پس از دریافت وام، شرکت باید مطابق برنامه بانک، اقساط وام دریافتی و سود آن را پرداخت کند. لذا این فرآیند علاوه بر این که به زمان بسیار طولانی نیاز خواهد داشت، هزینه های مستقیم و غیر مستقیم بسیار زیادی را نیز به شرکت تحمیل می‌کند، از جمله این که بازپرداخت اقساط همراه با سود آن، فشار سنگین و ریسک بالایی را برای شرکت به همراه خواهد داشت.

عرضه سهام، روش دیگر تأمین مالی

اما روش دیگر تأمین مالی، عرضه سهام است که از نظر فرایند انجام و هزینه‌های مالی و غیرمالی بسیار راحت‌تر از دریافت وام خواهد بود. در این روش کافی است شرکت در بورس پذیرفته شده و عملکرد و آینده قابل قبولی از دید سرمایه‌گذاران داشته باشد. در این صورت با عرضه سهام جدید شرکت در بورس، این سهام به سرعت به فروش می‌رسند و شرکت می‌تواند به راحتی و در کوتاه‌ترین زمان، منابع مالی مورد نیاز خود را تأمین کند. به این ترتیب، شرکت نه تنها اقساطی را برای بازپرداخت وام پرداخت نمی‌کند، بلکه شرکایی به نام سهام‌داران دارد که در سود و زیان، با شرکت سهیم خواهند بود. لذا شاید تأمین منابع مالی را از مهمترین مزایای بورس برای شرکت‌ها می‌دانند.

تأمین منابع مالی، از مهمترین مزایای بورس برای شرکت‌هاست.

تأمین منابع مالی، از مهمترین مزایای بورس برای شرکت‌هاست.

کشف عادلانه قیمت سهام

وقتی سهام یک شرکت در بورس عرضه شده و مورد خرید و فروش قرار می‌گیرد، سرمایه‌گذاران و معامله‌گران بسیار زیادی قیمت پیشنهادی خود برای خرید و یا فروش سهام آن شرکت را وارد سامانه معاملات بورس می‌کنند. از آن جا که اغلب سرمایه‌گذاران، بررسی‌های دقیق و کارشناسی در خصوص ارزش واقعی سهام شرکت‌ها انجام می‌دهند، قیمت‌های پیشنهادی آنها برای خرید و یا فروش سهام شرکت‌ها نیز تا حد زیادی، واقع ‌ینانه و منصفانه است.

به این ترتیب، اگر یک شرکت عملکرد موفق و چشم‌انداز قابل قبولی داشته باشد، این موضوع از دید سرمایه‌گذاران پنهان نخواهد ماند و آن‌ها حاضر خواهند بود مبلغ مناسبی برای خرید سهام آن شرکت پرداخت کنند. بنابراین، سهامداران عمده شرکت می‌توانند با فروش سهام خود با قیمت مناسب، به بهترین شکل و با کمترین هزینه، منابع مالی موردنیاز خود را تأمین کرده و پاداش عملکرد مطلوب خود را دریافت کنند. لذا می‌توان گفت که کشف عادلانه قیمت سهام، از دیگر مزایای بورس برای شرکت‌هاست.

کشف قیمت سهام از مزایای بورس برای شرکت‌ها

کشف قیمت سهام از مزایای بورس برای شرکت‌ها

استفاده از معافیت مالیاتی براساس قانون

همه شرکت‌هایی که در بورس‌های دنیا به فعالیت اقتصادی می‌پردازند، بخش قابل توجهی از درآمد خود را می‌بایست در قالب مالیات به دولت بپردازند. معمولا دولت‌ها به دلیل نقش مؤثر بورس در رشد و رونق اقتصادی، قوانین و مقررات متعددی برای تقویت بورس در نظر می‌گیرند. در کشور ما نیز همواره سعی بر تقویت بورس به عنوان یکی از ارکان رشد و رونق اقتصادی بوده است.

یکی از این قوانین، معافیت مالیاتی برای شرکت‌های بورسی است، به این معنا که شرکت‌هایی که پس از طی مراحل قانونی در بورس پذیرفته شده و سهام آن‌ها در بورس خرید و فروش می‌شود، مطابق قانون کمتر از سایر شرکت‌ها مالیات می‌پردازند. بنابراین، هزینه‌های آن‌ها کاهش یافته و در نتیجه، سود نهایی آن‌ها افزایش خواهد یافت.

در مقاله مزایای بورس برای سرمایه‌گذاران نیز خواندیم که افزایش سود مستقیما بر درآمد سرمایه‌گذاران و سهام‌داران شرکت اثرگذار است. این مزیت، یکی از دلایلی است که باعث می‌شود تا شرکت‎‌ها تلاش کنند که شرایط لازم برای ورود به بورس را به دست آورده و سهام خود را در این بازار، عرضه کنند.

کسب شهرت و اعتماد عمومی

همه شرکت‌ها اجازه عرضه سهام در بورس را ندارند. شرکت‌هایی که در بورس پذیرش می‌گیرند از فیلترهای متعددی عبور می‌کنند و در واقع باید دارای شرایط خاصی باشند، برای مثال، شرکت باید برای چند سال متوالی سودآور باشد و امید به سودآوری در آینده هم برای آن وجود داشته باشد. حداقل مدت مشخصی از زمان فعالیتش گذشته و عملکرد قابل قبولی داشته باشد. حداقل سرمایه مشخصی داشته باشد. اعضای هیات مدیره آن دارای سوء‌پیشینه نباشند و …

چنین شرایطی باعث می‌شود تا مردم که همان سرمایه‌گذاران هستند، به شرکت‌های فعال در بورس اعتماد کنند. در نتیجه همین اعتماد است که سرمایه‌گذاران تمایل به خرید سهام آن شرکت‌ها پیدا می‌کنند. توسعه شرکت‌های بورسی و رونق اقتصادی نیز نتیجه همین اعتماد خواهد بود.

به علاوه، چون شرکت‌های بورسی در مقایسه با سایر شرکت‌ها، از شفافیت و عملکرد بهتری برخوردار هستند، نهادهای وام دهنده مانند بانک‌ها نیز این شرکت‌ها را در اولویت اعطای تسهیلات قرار می‌دهند. اگر چه بهتر است دریافت وام در اولویت شرکت‌ها نباشد! همچنین شرکت‌های پذیرفته شده در بورس در مقایسه با سایر شرکت‌ها، معمولا از شرایط اطلاع‌رسانی و تبلیغاتی مناسب‌تری برخوردار هستند، زیرا اطلاعات آنها به صورت مستمر از طریق رسانه‌های مختلف نظیر صدا و سیما و روزنامه‌ها به مردم منعکس می‌شود که این موضوع می‌تواند امتیاز ویژه‌ای برای آن‌ها محسوب شود.

از دیگر مزایای بورس برای ‌شرکت‌ها می‌توان به کسب شهرت و اعتماد عمومی اشاره کرد.

از دیگر مزایای بورس برای ‌شرکت‌ها می‌توان به کسب شهرت و اعتماد عمومی اشاره کرد.

چکیده مطلب:

پس از آشنایی با انواع بازار و مطالعه بازارهای سرمایه‌گذاری دانستیم که یکی از بازارهای سرمایه‌گذاری پویا بورس و اوراق بهادار است. در مقاله مزایای بورس برای سرمایه‌گذاران تعدادی از مزایای سرمایه‌گذاری در بورس نظیر کسب درآمد، امنیت و شفافیت، حفظ سرمایه در برابر تورم و … را نام برده و توضیحات جامعی ارائه شد. در این مقاله نیز در مورد مزایای بورس برای سرمایه‌پذیران(شرکت‌ها) صحبت کردیم. دانستیم که شرکت‌ها برای تامین راحت‌تر منابع مالی، کشف عادلانه قیمت سهام، برخورداری از معافیت‌های مالیاتی و کسب شهرت و اعتماد عمومی تمایل دارند که در بورس پذیرفته شوند. در مقالات دیگر، ادامه مسیر آموزش بورس را با آشنایی در مورد نحوه خرید و فروش سهام و راه‌های آن و این‌ که چگونه می‌توانیم یک سهام مناسب بخریم، طی خواهیم کرد.

نظرات این مطلب

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.

۲ دیدگاه. شما هم نظر خود را بنویسید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.