دنیای متاورس
متاورس، دنیایی که داخلش بازی ویدئویی میکنی، سرکار میری، تو خیابان قدم میزنی و زندگی میکنی. متاورس مخفف meta universe، از زبان یونانی اومده و معنای فراتر یا فراتر از جهان میده.
کلمه متاورس اولین بار در سال ۱۹۹۲ در رُمان علمی تخیلی تصادف در برف (Snow Crash) نوشته نیل استفنسون استفاده شد. جالب است بدانید این رمان داستان مردی است که در یک پیتزا فروشی مشغول است و روزها به عنوان پیک موتوری کار میکند، همین مرد شب ها وارد متاورس شده و به عنوان ابر قهرمان ماجرا جویی میکند.
متاورس چیه ؟
در واقع در متا، دنیای واقعی و دیجیتالی بهم پیوند میخورن. خیلی نمیشه با کلمات توضیحش داد. یک نرم افزار، دستگاه یا سیستم نیست، بلکه یک مفهومه که باید درکش کنید. ولی خوب تو یک جمله میشه گفت یک دنیای شبیه سازی سه بعدی که تمام حواس پنج گانه شما داخلش وجود داره و هر کاری که تو زندگی واقعی انجام میدین رو با یک عینک vr و یک هدفون، یک گوشه خونه بدون هیچ حرکتی، تو یک دنیای دیگه تجربه میکنید. یک فضای مشترک مجازی که از واقعیت فیزیکی، بازی های آنلاین، واقعیت مجازی و ارزهای دیجیتال تشکیل شده و به کاربران این امکان رو میده که به صورت مجازی با هم در تعامل باشند.
متاورس یا بازی ویدئویی ؟
شما داخل متاورس میتونید برای خودتون یک avatar یا یک شخصیت بسازین و همه چیزش رو طراحی کنید. اون آواتار میتونه مثل خودتون باشه یا کلا یک چیز دیگه باشه، مثلا یک هیولا. این توضیحات حتما شما رو یاد بازی های کنسولی و کامپیوتری میندازه، بله تقریبا میشه گفت یک جور بازیه که خیلی جذاب تر از بازی با یک پلی استیشن تو خونس و شاید دوست نداشته باشین هیچ وقت ازش بیرون بیاین. تو این بازی میتونید برای خودتون سکه جمع کنید و باهاش ماشین و خونه بخرین. و حتی زمین خرید و فروش کنید.
نقش غول های تکنولوژی در متاورس
فیسبوک می گوید آینده متعلق به متاورس است
فیسبوک
مارک زاکربرگ در تاریخ ۶ آبان ماه ۱۴۰۰ در یک کنفرانس مطبوعاتی بعد از کلی حاشیه و خبر های ضد و نقیض درمورد تغییر نام شرکت، بالاخره نام جدید شرکت را متا اعلام کرد. در واقع این تغییر نام مختص شرکت اصلی شبکه های اجتماعی فیسبوک، واتس اپ و اینستاگرام است. همچنین طبق گفته ها، فیسبوک ۵۰ میلیون دلار بابت سرمایه گذاری روی این پروژه عظیم خرج نموده. فیسبوک قصد دارد با دانشگاه هاروارد، دانشگاه هنگکنگ و دانشگاه ملی سئول کره جنوبی برای مطالعه جنبههای ایمنی، برابری و اخلاقی متاورس همکاری داشته باشد.
بعد از تلفن هوشمند و اینترنت موبایل، بستر رایانشی که ظهور خواهد کرد، متاورس است.
مایکروسافت
طبق معمول، بزرگان تکنولوژی همواره در حال الگو برداری از دیگری هستند و سعی میکنند از هر حوزه ی جدیدی برای پیشرفت خود استفاده کنند. مایکروسافت هم از این قاعده مستثنی نیست و به حوزه ی متاورس وارد شده است. این شرکت در نظر دارد از شخصیتها و محیط های مجازی گرافیکی سه بعدی برای جلساتی که در سرویس مایکروسافت تیمز (Microsoft Teams) برگزار میشود، استفاده کند. همچنین مایکروسافت اعلام کرده، قصد دارد در طرح جدید خود با استفاده از هوش مصنوعی و گوش دادن به صدای افراد، حرکات شخصیتهای حاضر در محیطهای مجازی را بازسازی کند. این اتفاق میتواند دقیقا حس یک مکالمه و ملاقات حضوری را به شما منتقل کند.
آمازون
شرکت آمازون نیز به فکر متاورس هست و از آن غافل نشده . این فروشگاه بزرگ اینترنتی در فکر ایجاد یک اقتصاد مجازی با کمک بلاک چین متاورس است که محبوبیت آن را افزایش داده و پایگاه مشتریان خود را گسترش دهد. همچنین به نظر خود من، میتونه از این تکنولوژی برای تجربه خرید بهتر هم استفاده کنه، مثلا وقتی میخوای کالایی بخری، اول ازش استفاده کنی، لمسش کنی، حسش کنی و بعد از تجربه کردنش اون رو بخری.
والت دیزنی
شرکتی پیشرو که در صنعت کارتون حدود ۱ قرن سابقه دارد. والت دیزنی نیز دست به کار شده تا فناوری متاورس را با هدف ایجاد یک پارک مجازی با کمک هوش مصنوعی، رباتیک و سایر فناوری ها ایجاد کند. او میخواهد با کمک اینترنت اشیا (iot) درهای یک پارک مجازی را که برای مردم از سراسر جهان قابل دسترسی خواهد بود، باز کند.
و البته شرکت های دیگری از جمله، انویدیا، یونیتی سافتور، اتودسک، ادوبی و تنسنت روی متاورس کار میکنند.
متاورس، فراتر از واقعیت مجازی
متاورس فقط این نیست که شما یک عینک بزنید و برید داخل یک دنیای غیر واقعی، یا با دوستتون صحبت کنید، یا مثلا داخل یک مغازه رو بچرخین و تمام. بلکه متا ارزش هایی دیگری به غیر از سر گرمی نیز خلق میکند.
پزشکی و درمان در متاورس
میشه گفت، پزشکی یکی از اولین مشاغلی است که از قدیم تر هم با متاورس و مفهوم آن درگیر بوده و در تلاش برای استفاده بهینه از آن بوده است. برای مثال در سال ۲۰۱۶ پروفسور شافی احمد، از جراحان مجرب و مدیران ارشد مرکز Medical Realities، مفهوم متاورس جراحی را به جهانیان معرفی کرد. در آن زمان بیشتر از ۵۵ هزار نفر، پخش زنده جراحی ۳۶۰ درجه او را تماشا میکردند. بعد از آن هم شرکت های مختلفی شروع به تلاش برای ساخت ربات و دستگاه های پزشکی کردند تا در عمل های مختلف، کمک حال پزشکان باشند و حتی بتوانند خودشان یک عمل را انجام بدهند. در واقع مسیر درمان در حال رفتن به سمتی است که بیشتر از نیروی رباتیک و الکترونیکی برای کارهای مختلف استفاده شود، چه کمک به پزشکان برای کمتر شدن خطای انسانی و چه انجام دادن کارهایی که از ربات برمی آید. برای نمونه با کار گذاشتن دوربینها در اتاق جراحی میتوان نحوه اجرای یک جراحی موفق را ثبت و در اختیار دیگر پزشکان گذاشت و یا حتی برای آموزش به ربات ها از این ویدئو استفاده کرد.
آموزش با متاورس
متاورس به دنیای آموزش و تعلیم هم ورود کرده. این تکنولوژی میتواند در آینده کمک خیلی زیادی به آموزش و تغییر شیوه آموزشی بکند. بر فرض مثال مدرسه ای را در نظر بگیرید که به تجهیزات واقعیت مجازی مجهز شده است و معلم علوم تجربی، با کمک آن میتواند دانش آموزان کلاس را به زیر دریا، قله کوه و یا اعماق جنگل برده و درس را به صورت کاملا عملی و با مثال برای بچه ها توضیح بدهد. این موضوع میتواند یادگیری را تا درصد خیلی زیادی افزایش دهد.
یک پروژه خاص در ناسا توانست با همین تکنولوژی پیش برود، فضانوردی به نام اسکات کِلی (Scott Kelly) از هدست هولولنز شرکت مایکروسافت برای انجام آموزش ISS (ایستگاه فضایی بین المللی) و آماده سازی ماموریت ها از متاورس استفاده کرد. در این آزمایشات همزمان، یکی از اعضای کنترل ماموریت روی زمین، میدان دید را از طریق هدست پخش میکرد و تصاویری سه بعدی که بر روی صفحه نمایش هولولنز ارائه شده بود، ترسیم میکرد.
متاورس در ناسا
آینده متاورس و جمع بندی
اگر ۱۵ یا ۲۰ سال پیش کسی به شما میگفت، یک گجت وجود دارد که با ابعادی اندازه کف دست میتواند از شما فیلم بگیرد، صدایتان را ظبط کند، شما را به شخصی در هزاران کیلومتر دورتر متصل کند و حافظه ای ۱۰۰۰ برابر یک CD دارد، شما باور میکردید ؟ معلوم است که باور پذیر نبود، اما حالا یکی از همان گجت ها در جیب همه ی ما وجود دارد. پس هر چیزی که در حالا حاضر باورش برای ذهن ما سخت است، به این معنی نیست که تخیلی و غیر قابل اجرا است. فقط نیاز به زمان دارد تا حداقل یکبار آن را تجربه کنیم و باورش کنیم.
دقیقا تکنولوژی واقعیت مجازی و متاورس هم همینطور میباشد. احتمالا اگر ۱۰ سال دیگر این مطلب را مطالعه کنید. برایتان خنده دار باشد و این موضوعات برایتان بدیهی شده باشد. عصری که در آن برای دیدن دوستانتان نیازی به تماس فیزیکی نیست، جلسات کاری مجازی صورت میگیرد و اقتصاد مجازی برای همه جا افتاده شده است.