اوراق خزانه اسلامی (اخزا)، سود بدون ریسک!

اخزا
۶۷ دیدگاه
دوره‌های آموزشی

در آکادمی ادیب نیا

اوراق خزانه اسلامی (اخزا)، سود بدون ریسک!

در مقاله‌های قبلی به معرفی انواع اوراق بهادار از جمله سهام، اوراق مشارکت، گواهی‌سپرده سکه و … پرداختیم. دیدیم که اوراق بهادار را می‌توان به سه دسته کلی اوراق مبتنی بر بدهی (مثل اوراق مشارک و اوراق اجاره)، اوراق حقوق صاحبان سهام (سهام، حق تقدم سهام و …) و ابزارهای مشتق (مقل قراردادهای آتی) تقسیم کرد.
یکی از پرکاربردترین و پراستفاده‌ترین اوراق بهادار در کشور ما اوراق خزانه اسلامی یا به طور خلاصه “اخزا” است. سرمایه‌گذاری در اخزا به نسبت سپرده‌های بانکی سود بیشتری داشته (حدود ۲۱ تا ۲۳ درصد) و از بالاترین تضمین‌ها نیز برخودار است. این اوراق در گروه اوراق مبتنی بر بدهی قرار می‌گیرند.

در ادامه این مقاله به دلایل انتشار این اوراق، مزایا و فرصت‌های مناسب سرمایه‌گذاری در اخزا و سایر موارد مهم در این خصوص خواهیم پرداخت.

مفهوم اوراق خزانه اسلامی

در تمامی کشورهای جهان، بسیاری از پروژه‌ها با سازماندهی دولت و توسط پیمانکاران انجام می‌شود. پس طبیعی است که در بازه‌های زمانی مختلف دولت به پیمانکاران بدهی‌هایی داشته باشد. گاها ممکن است که دولت توان پرداخت این بدهی را در کوتاه مدت نداشته و به زمان بیشتری نیاز داشته باشد. در این صورت اوراقی با نام اوراق خزانه منتشر می‌شود تا این بدهی‌ها پرداخت شوند.

در کشور ما این اوراق توسط خزانه‌داری کل وزارت امور اقتصادی و دارایی به صورت با نام و یا بی‌نام، بدون کوپن سود و با سررسید حداکثر سه ساله منتشر شده و در اختیار خریداران قرار می‌گیرد. در واقع با انتشار این اوراق دولت به پیمانکار متعهد می‌شود که بدهی خود را در رسید مشخصی پرداخت کند. پیمانکار نیز می‌تواند این اوراق را با قیمتی کمتر در بازار به فروش برساند و یا تا زمان سررسید صبر کرده و کل بدهی را دریافت کند.

به فرآیندی که پیمانکار اوراق خزانه اسلامی را در بازار (فرابورس ایران) و با مبلغی کمتر به فروش می‌رساند، عرضه اوراق خزانه در بازار ثانویه می‌گویند. در این صورت خریداران (مردم و یا نهادهای دیگر) می‌توانند از اختلاف بین قیمت اسمی (که در سر رسید توسط دولت پرداخت می‌شود) و قیمت خرید اوراق از پیمانکار سود، کسب کنند.

اسناد خزانه اسلامی در ردیف بودجه کشور لحاظ شده و پس از اخذ اطلاعات پیمانکاران توسط بانک عامل، لیست پیمانکاران به شرکت فرابورس ایران اعلام می‌شود. سپس ظرف مدت ۱۰ روز کاری اطلاعات اسناد در سامانه معاملات ثبت شده و پیمانکاران می‌توانند نسبت به عرضه آن از طریق کارگزاری‌های مورد تایید سازمان و در سامانه معاملات اقدام کنند. این اسناد به صورت الکترونیکی منتشر شده و به صورت آنلاین نیز معامله می‌شوند.

سود اوراق خزانه اسلامی

لازم به ذکر است که اوراق خزانه اسلامی معمولا با قیمت اسمی یک میلیون ریال معادل ۱۰۰ هزار تومان منتشر می‌شوند. قیمت اسمی در واقع بهایی است که دارنده اوراق در تاریخ سررسید از بانک مرکزی و توسط بانک عامل دریافت خواهد کرد.

قیمت روز اوراق خزانه به دو عامل فاصله زمانی تا سررسید و بازده مورد انتظار بازار بستگی دارد. نرخ سود این اوراق معمولا بین ۲۱ تا ۲۳ درصد در نظر گرفته می‌شود. لذا با استفاده از فرمول زیر می‌توان قیمت اوراق خزانه اسلامی را به دست آورد.

فرمول برآورد قیمت اخزا

نکته مهم!

توجه کنید که فرمول بالا به نوعی نشان‌دهنده ارزش ذاتی اوراق خزانه اسلامی است و نه قیمت قطعی خرید و فروش! قیمت خرید و فروش اخزا بر اساس عرضه و تقاضا بر روی سیستم معاملات آنلاین مشخص می‌شود. برای درک بهتر این موضوع فرض کنید که تا زمان سررسید اوراق ۵ ماه باقی مانده باشد و نرخ سود مورد انتظار بازار را نیز ۲۲% در نظر بگیریم. در این صورت مطابق فرمول بالا ارزش اوراق در این تاریخ ۹۲۱,۵۳۰ ریال به ازای هر ورقه خواهد بود. قیمت بازار برای خرید و فروش بسته به عرضه و تقاضا مشخص می‌شود و ممکن است کمی کمتر یا کمی بیشتر از این عدد باشد. البته به طور طبیعی قیمت خرید و فروش معمولا به عدد برآورد شده بسیار نزدیک است.

مثال برآورد قیمت اخزا

بنابراین هر چه به سر رسید این اوراق نزدیکتر شویم قیمت آن افزایش یافته و به قیمت اسمی نزدیکتر می‌شود.

اسناد خزانه در دنیا با رقمی کمتر از قیمت اسمی (قیمت روی اوراق) به خریداران فروخته می‌شود تا دولت‌ها با استفاده از منابع مالی به دست آمده، بدهی‌های خود را پرداخت کنند. اما در کشور ما به دلیل اشکالات فقهی این روش، اوراق خزانه در اختیار خریداران قرار نگرفته و به شکل مستقیم به پیمانکاران و طلبکاران دولت، واگذار می‌گردد. در مرحله بعدی این دارندگان اوراق (پیمانکاران و طلبکاران) هستند که می‌توانند اوراق خود را در بازار فرابورس ایران به فروش رسانده و یا آن را تا زمان سررسید نزد خود نگه دارند.

بالاترین ضمانت و کمترین ریسک

به علت ضمانت‌های موجود برای نقدشوندگی اوراق خزانه، این اسناد معمولا در دنیا از بالاترین تضامین برخوردار هستند. برای مثال در آمریکا درجه اعتباری اوراق خزانه AAA (بیشترین اعتبار) می‌باشد. این درجه اعتباری زمانی استفاده می‌شود که اوراق کمترین ریسک ممکن را داشته باشند. در واقع دولت‌ها متعهد هستند که پرداخت قیمت اسمی اوراق خزانه را در اولویت‌های اصلی خود قرار دهند. در کشور ما نیز خزانه‌داری کل کشور متعهد است که مبلغ اسمی روی اوراق را در سررسید تعیین شده به دارندگان اوراق پرداخت نماید.

مزایای سرمایه‌گذاری در اخزا

انتشار اوراق اخزا در ایران از مزایای بسیاری هم برای دولت، هم برای پیمانکاران و هم برای مردم و سرمایه‌گذاران برخوردار است. از جمله این مزایا می‌توان به موارد زیر اشاره کرد :

  • دارای سود بدون ریسک برای سرمایه‌گذاران
  • جذابیت سرمایه‌گذاری به دلیل سود بیشتر نسبت به سپرده‌های بانکی
  • قابلیت معامله و نقدشوندگی بالا
  • دارای کمترین ریسک و هم ردیف با حقوق کارکنان دولتی
  • تأمین کسری بودجه دولت
  • معافیت مالیاتی برای معاملات اوراق
  • ضمانت پرداخت مبلغ اسمی در سررسید توسط خزانه‌داری کل کشور و بانک مرکزی
  • اصلی‌ترین ابزار بانک مرکزی جهت انجام سیاست‌های پولی
  • کشف نرخ سود بدون ریسک در اقتصاد کشور
  • کمک به حفظ استقلال اقتصادی و کاهش استقراض بین‌المللی

فعالان بازار سرمایه در زمان‌هایی که قصد دارند سرمایه خود را نسبت به نوسانات بازار ایمن کنند؛ معمولا سرمایه‌گذاری در اخزا را انتخاب می‌کنند. همان‌طور که گفته شد دولت موظف است مبلغ اسمی این اوراق را در سررسید مشخص شده به دارندگان اوراق پرداخت کنند. اگر کسی قصد داشته باشد که اوراق اخزا را پیش از موعد سررسید به فروش برساند می‌تواند در بازار فرابورس نسبت به نقد کردن اوراق خود اقدام کرده و بهای روز اوراق را دریافت نماید.

تفاوت سود اخزا و سایر اوراق بهادار

اوراق خزانه معمولا در سررسیدهای کمتر از یک سال و به صورت ۴، ۱۳، ۲۶ و ۵۲ هفته‌ای منتشر می‌شوند. کسب سود از سرمایه‌گذاری در این اوراق در واقع از اختلاف بین قیمت خرید و قیمت فروش رقم می‌خورد. به این صورت که مطابق فرمول گفته شده ارزش حدودی اوراق در زمان خرید و زمان فروش مشخص شده و سرمایه‌گذار از اختلاف بین این دو سود کسب می‌کند. البته تکرار این نکته که فرمول بالا تنها ارزش ذاتی اوراق را مشخص می‌کند الزامی است. قیمت خرید یا فروش اخزا توسط مکانیزم عرضه و تقاضا و در سامانه معاملات آنلاین مشخص خواهد شد.

در سایر اوراق بهادار مانند اوراق مشارکت و اوراق اجاره سررسید اوراق معمولا یک سال و یا بیشتر بوده و سود به صورت نقدی به دارندگان اوراق پرداخت می‌گردد.

سررسید و نحوه دریافت مبلغ اسمی

در پایان مهلت سررسید اوراق، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی وجه مورد نیاز برای تسویه مبالغ را از طریق خزانه‌داری کل کشور به بانک عامل منتقل می‌نماید. پس از آن شرکت سپرده‌گذاری مرکزی و تسویه وجوه بر اساس اطلاعات آخرین دارندگان اوراق اخزا مبالغ اسمی را از طریق بانک عامل به حساب آن‌ها واریز خواهد کرد.

نحوه خرید و فروش اوراق خزانه اسلامی

برای خرید و فروش و سرمایه‌گذاری بدون ریسک در اخزا ابتدا نیاز است تا سرمایه‌گذار از طریق یک کارگزار معتبر بورس اقدام به دریافت کد بورسی نماید. پس از دریافت کد بورسی کارگزار نام کاربری و رمز عبور را در اختیار شما قرار می‌دهد تا با استفاده از آن به پنل معاملات آنلاین دسترسی داشته باشید.

نماد اوراق خزانه اسلامی در بورس “اخزا” است. همچنین این اوراق به “سخا” نیز معروف هستند. نماد اخزا معمولا در بازار بورس اوراق بهادار به همراه یک عدد نشان داده می‌شود که بیانگر تاریخ سررسید آن است. برای مثال “اخزا ۶۱۲ – ۹۸۱۱۱۴” نشان می‌دهد که تاریخ سررسید این اوراق ۱۴ بهمن سال ۱۳۹۸ می‌باشد.

معاملات اوراق خزانه در سامانه معاملات

معاملات اوراق خزانه در سامانه معاملات

 

  • همانطور که در تصویر بالا مشاهده می‌کنید معاملات اخزا همانند معاملات سهام بر اساس سیستم عرضه و تقاضا انجام می‌شود.

همچنین شما می‌توانید لیست اوراق خزانه اسلامی را در قسمت دیده‌بان بازار سایت فرابورس ایران (اوراق با درآمد ثابت) و یا قسمت دیده‌بان سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران مشاهده کنید.

دیده‌بان بازار سایت فرابورس ایران (اوراق با درآمد ثابت)

دیده‌بان بازار سایت فرابورس ایران (اوراق با درآمد ثابت)

فرمول محاسبه بازدهی اخزا

همان‌طور که گفته شد بازدهی اخزا با توجه به قیمت خرید و فروش مشخص می‌شود. البته سرمایه‌گذاران می‌توانند با توجه به قیمت خرید و تعداد روزهای باقیمانده تا سررسید این بازدهی را با استفاده از فرمول زیر نیز محاسبه کنند:

فرمول محاسبه بازدهی اخزا

چکیده مطلب:

سرمایه‌گذاری بر روی اسناد خزانه به عنوان یک سرمایه‌گذاری مطمئن و بدون ریسک در میان فعالان بازار سرمایه امری رایج است. اوراق خزانه با توجه به سود بیشتری که نسبت به سپرده‌های بانکی دارند، می‌توانند به عنوان بخشی از دارایی سرمایه‌گذار، ریسک سبد دارایی را کاهش دهند. به دلیل وجود بازارگردان‌های متعدد و همچنین تعهد دولت مبنی بر تسویه بدهی، این اسناد ریسک نقدشوندگی و ریسک نکول نخواهند داشت. لذا هز زمان که سرمایه‌گذار نیاز داشته باشد می‌تواند نسبت به نقد کردن سرمایه خود اقدام کند.

نظرات این مطلب

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.

۶۷ دیدگاه. شما هم نظر خود را بنویسید:

  • سلام..چطور میشه اشخاصی که اخزا دارند رو پیدا کرد؟یعنی تمایل به فروش یا عدم فروش رو ازشون جویا شد؟

    پاسخ
  • سلام به شما و خسته نباشید یه سوال داشتم از خدمتتون ما برای فروش پل از کارفرمایان اوراق خزانه دریافت میکنیم و اونها داخل قرارداد نمیگن که چه اوراقی با چه نمادی به ما میدن فقط میگن صورت وضعیت هاتون با اوراق تسویه میشه ….و سوال اینه که ما به قیمت نقدی که برای فروش پل برآورد میکنیم و به مشتری که بصورت نقد خریداری میکنه ارائه میدیم باید چه مبلغ و از چه فرمولی استفاده کنیم که قیمت اضافه تری بدیم که وقتی اوراق رو به ما دادن بابت طلب صورت وضعیتمون و اون رو فروختیم مبلغ نقد دریافتی در ازای فروش اوراق با طلب نقدی مون از صورت وضعیت برابری داشته باشه . ممنون

    پاسخ
    • امیرحسین ادیب نیا
      ۲۷ آبان ۱۴۰۰ ۰۱:۴۷

      سلام
      شما باید ببینید اوراق با چه سررسیدی رو بهتون میدن که بر اساس قیمت اون در بازار محاسباتتون رو انجام بدید.

      پاسخ
  • باسلام مهندس من سهام بورس اخذا ۸۰۶ گرفتم ااان میگن متوقف شده است اصلا پول من چجوری پس بگیرم.

    پاسخ
  • من حسابدار یه شرکت دارویی هستم.شرکت طرف معامله بابت بدهی خود میخواد بعم اوراق خزانه ای که دولت بهش داده رو بده.میخواستم بدونم چگونه این اوراق رو میتونم نقد کنم.آیا الان امکان نقد کردنش هست یا باید تا سررسید صبر کنم؟

    پاسخ
    • امیرحسین ادیب نیا
      ۱۳ بهمن ۱۳۹۹ ۱۴:۰۵

      سلام
      هم میتونید در حال خاضر نقدش کنید
      هم میتونید در زمان سررسید با دریافت سود بفروشید

      پاسخ
    • سلام
      من اوراق اخزا۶۲۳ داشتم اصل و سودش هیچکدام واریز نشد از کجا پیگیری کنم خواهش میکنم کمکم کنید اصل پول و سودش از بین رفت

      پاسخ
      • سلام وقت بخیر مهندس
        ببخشید من پیمانکار هستم
        پروژه رو از شهرداری برنده شدم
        اوراق هم گفتنه یک سال هست .
        میگن صورت وضعیت پیمانکار پس کم کردن کسورات ۱۵ درصد به اون صورت وضعیت اضافه میشه بعد میره خزانه سند .
        خواستم بدونم این حقیقت داره .
        یعنی من ۱۰۰ میلیون صورت وضعیت داشته باشم پس کم کردن کسورات قانونی میشه ۸۴ میلیون و بعد ۱۵ درصد به اون صورت وضعیت اضاف میشه یعنی میشه ۹۶ میلیون آیا حقیقت داره …

        ممنونم

        پاسخ
  • سلام من مقداری اواراق ۲۳/۹/۱۴۰۰ بجا کار بهمون دادن ی سوال داشتم ایا زمان سررسید بجز قیمت سرسید که ورق صد هزار تومن است سود ی دیگه ب این اوراق تعلق میگره یا موقع سررسید همون صد تومن میدن تمام؟؟؟؟

    پاسخ
    • ابوالفضل عرفانیان
      ۲۶ آذر ۱۳۹۹ ۰۸:۲۴

      سلام
      زمان سررسید قیمت اسمی اوراق یعنی همون ۱۰۰ هزار تومن به ازای هر ورقه به شما تعلق می‌گیره

      پاسخ
  • سلام خسته نباشی . من پیمانکار هستم و بابت کارکرد بهم قراره که اوراق ۱۴۰۱ بدن . ارزش روز این اوراق چطور محاسبه میشه .

    پاسخ
  • باسلام میخاستم بدونم اگر اوراقی رو داخل بورس بخریم ونه از طریق انتشار اولیه ایا با کم شدن قیمت اوراق باز هم اصل پول ما محفوظ هست یانه؟

    پاسخ
    • امیرحسین ادیب نیا
      ۱۷ تیر ۱۳۹۹ ۱۴:۱۷

      سلام
      شما در زمان خرید باید حواستون به قیمت سر رسید باشد.
      در صورتی که از قیمت سررسید گرونتر نخریده باشید اصل پول شما حفظ خواهد شد.

      پاسخ
  • جهت تکمیل سوال: سود سالیانه مورد انتظار بازار را چگونه بدانیم؟ytmیا بازده ساده است؟

    پاسخ
  • سلام و عرض ادب . من دارای یک شرکت پیمانکاری هستم که قرار است بابت مطالباتم اوراق اخزا ۸۱۶ بدهند میخاستم طریقه محاسبه سودی که به مطالباتم تعلق میگیرد چگونه محاسبه می شود . و اینکه کلا برای هر اوراقی چگونه سود را محاسبه کنیم که ایا سود به درستی به ما تعلق میگیرد یا نه .(توضیحات شما بیشتر در مورد سود فروش اوراق است حال اینکه آن سازمان این مقدار اوراق را بابت مطالبات ایا به درستی پرداخت میکند ) با تشکر

    پاسخ
    • ابوالفضل عرفانیان
      ۳ خرداد ۱۳۹۹ ۰۹:۰۲

      سلام
      فیمت اسمی هر ورقه اخزا ۱۰۰ هزار تومن هست
      اما شما باید قیمت روز اون رو طبق فرمول ارائه شده محاسبه کنید و ببینید آیا مطالبات شما رو برآورده می‌کنه یا خیر

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید ، ممنون از مقاله خوبتون .
    2 تا سوال برام پیش امده است .
    از شرایط حضوری برگه اخزا اینکه شما مانند اوراق مشارکت به بانک مراجعه میکنید و بعد ۸ ماه اصل پول با سود بهت یکجا می دهند . در این هیچ شکی نیست .
    سوال اول : حالا اگر مستقیم بخوایم به صورت انلاین در پرتفوی خودمون خرید کنیم. شرایطش چطور هست؟
    سوال دوم : مثل بورس می تونیم نوسان بگیریم و سود کنیم یا همانند اروراق مشارکت (حضوری در بانک ) بعد ۸ ماه یک جا اصل پول و سود رو باید در سر رسید خودمون انلاین بفروشیم ؟

    پاسخ
  • با سلام ایا ارواق اخزا بنام هست یعنی دست هر کسی باشه میتونه بفروشه مثلا ارواق رو کسی گم کرد تمام شد

    پاسخ
    • ابوالفضل عرفانیان
      ۶ اسفند ۱۳۹۸ ۰۹:۵۹

      سلام
      اوراق خزانه اسلامی با نام هستند
      یعنی اگر گم کنید داخل سیستم این اوراق با نام شما ثبت شدن و جای نگرانی نیست
      هر چند که خرید و فروش این اوراق هم به صورت آنلاین انجام میشه و اصلا نیاز به گرفتن ورقه بهادار نیست

      پاسخ
  • سلام بسیار عالی مطالب واقعا عالیی
    ببخشید میشه بیشتر درمورد سود سالانه توضیح بدید مثلا من برای سال۱۴۰۰مبلغ ۱۰میلیون تومان خریداری میکنم میخواستم بدونم تو این مدت این ۱۰ میلیون چقدر میشه خیلی ممنون

    پاسخ
    • ابوالفضل عرفانیان
      ۱۱ بهمن ۱۳۹۸ ۲۳:۲۸

      سلام
      داخل مقاله توضیح دادیم که این سود بسته به شرایط اقتصادی حدود ۲۱ تا ۲۴ درصد می‌تونه متغیر باشه

      پاسخ
      • سلام ، من میخوام تو مناقصه شرکت کنم، دریافتی رو اعلام کردن اوراقه ، سر رسیدشم ۱۴۰۰/۱۰/۲ هستش ، من چه ضریبی رو در نظر بگیرم که مثلا فروردین ، اوراق رو به پول تبدیل کنم.

        پاسخ
  • با سلام چگونه سر رسید اخرا را باید پیدا کرد مثلا۶۱۵۱ با تشکر

    پاسخ
    • ابوالفضل عرفانیان
      ۲۱ آبان ۱۳۹۸ ۰۹:۵۵

      سلام
      کافیه توی سایت tsetmc اوراق مورد نظرتون رو جستجو کنید. همه اطلاعات مورد نیاز رو به شما نمایش خواهد داد.

      پاسخ
  • بسیار عالی

    پاسخ
  • سلام ببخشید در بانک روی سود ماهیانه باز میشه سود گرفت هر ماه بعد آیا این باعث نمیشه سود بانکی بیشتر از اوراق خزانه بشه؟

    پاسخ
    • امیرحسین ادیب نیا
      ۹ تیر ۱۳۹۸ ۱۰:۴۱

      سلام
      شما اگر سود ماهیانه خودتون رو داخل همون حساب بذارید با شرایط و ضوابط بانکی به شما سود خواهند داد.
      در مورد اینکه سود بانک بیشتر هست یا سود اوراق اخزا هم شما مختارید چیزی رو که فکر میکنید درسته و بهتر هست انتخاب کنید ولی خوب اوراق اخزا آپشن‌ها و امکانات بیشتری رو در اختیارتون خواهد گذاشت مثل بحث نقدشوندگی و …

      پاسخ
  • خسته نباشید یک سوال داشتم. من اوراق از پتروشیمی اراک دارم مال سال ۸۳ هست چطور میتونم بفروشمشون؟ به کجا باید مراجعه کنم.

    پاسخ
    • امیرحسین ادیب نیا
      ۲۷ خرداد ۱۳۹۸ ۱۹:۱۰

      از طریق لینک زیر اقدام به کدگیری کنید
      بعد از مراحل انجام شده و دریافت مشخصات بورسی خود وارد پنل کاربری خود شوید
      درخواست تغییر ناطر خود را ثبت کنید و بعد از اون هر زمان که خواستید میتونید سهامتون رو بفروشید
      https://www.adibnia.com/get-bourse-code/

      پاسخ
      • کد بورس دارم و کم و بیش فعالیت می کنم ولی اون اوراق پتروشیمی اراک که میگم هدیه از طرف دانشگله بوده و اون موقع من تو بورس نبودم حالا اگه بخوام بفروشم چطوری باید بفروشم؟؟؟

        پاسخ
        • امیرحسین ادیب نیا
          ۴ تیر ۱۳۹۸ ۱۶:۵۲

          اگه برگه سهام موجود هست کافی است به کارگزار تحویل دهید و بگویید برای شما تغییر ناظر انجام دهد و سپس مثل سایر سهام بصورت انلاین اون رو بفروشید.
          اگر هم برگه سهام رو ندارید باید به شرکت سپرده‌گذاری مرکزی یا خود شرکت مراجعه کنید برگه سهام خود را تحویل بگیرید سپس به روشی که در خط بالا توضیح دادم اقدام کنید.

          پاسخ
  • سلام مهندس تمام مقالات شما مفید بود من ابتدا از کجا شروع کنم

    پاسخ
    • سلام و روز بخیر ، در صورت خرید اوراق اخزا ، سود متصور ماهانه قابل برداشت و استحصال میباشد .،؟!

      پاسخ
      • ابوالفضل عرفانیان
        ۱۲ شهریور ۱۳۹۸ ۱۱:۱۴

        سلام
        سود اوراق اخزا ناشی از اختلاف بین قیمت خرید و قیمت فروش است.
        برای مثال شما امروز هر ورقه اخزا را با قیمت ۷۰ هزار تومان خریده و ماه آینده با قیمت ۷۳ هزار تومان می‌فروشید.
        پس به ازای هر ورقه اخزا ۳ هزار تومان سود کرده‌اید.

        پاسخ
  • سلام
    لطفا توضیح می دهید که وقتی اوراق به زمان سررسید رسید چطور می شود آن ها را فروخت؟چون در زمان سر رسید دیگر تقاضایی نخواهد بود.
    با تشکر از این که به سوالات ما پاسخ می دهید.

    پاسخ
    • امیرحسین ادیب نیا
      ۱۶ خرداد ۱۳۹۸ ۱۸:۳۳

      سلام
      در زمان سررسید دیگر نیازی به فروش نیست
      مبلغ رو به قیمت اسمی به حساب شما واریز می‌کنند
      مثلا اگر ۱۰ تا اوراق داشته باشید مبلغ ۱ میلیون تومان به حساب بانکی شما واریز می‌کنند (قیمت اسمی ۱۰۰ هزار تومان)

      پاسخ
  • سلام
    ممنون از مطالب خوبتون
    چرا در دیده‌بان بازار سایت فرابورس ایران (اوراق با درآمد ثابت) برخی نمادها مثل ح. آ.س.پ ممنوع و متوقف اند؟
    با تشکر

    پاسخ
    • امیرحسین ادیب نیا
      ۱۴ خرداد ۱۳۹۸ ۱۸:۰۵

      سلام
      ح مخفف حق تقدم هست (و ارتباطی به اوراق با درآمد ثابت نداره)
      این اوراق در زمان‌هایی که شرکت‌ها افزایش سرمایه دارند فعال هستند

      پاسخ
  • ادیب محمودی
    ۱۳ خرداد ۱۳۹۸ ۰۸:۵۰

    با سلام جناب ادیب نیا
    از توضیحات کاملتون بهره مند شدیم
    میشه بی زحمت درمورد خرید و فروش سکه در بازار بورس مطلب بزارید

    پاسخ
    • امیرحسین ادیب نیا
      ۱۳ خرداد ۱۳۹۸ ۱۹:۱۵

      سلام
      چندین مقاله در مورد سکه وجود داره
      در قسمت جستجو سایت سکه رو سرچ کنید
      این هم مقاله مورد نظر شما
      https://www.adibnia.com/introduction_to_gold_coin_certificate_of_deposit/

      پاسخ
      • با سلام اوراق با سررسید مهر ۱۴۰۱ دارم اونرو از کسی به صورت قراردادی دستی خریدم اوراق اخزا بنام شخص وبا کد بورس شخص است بنده چگونه میتونم اونرو بفروشم واینکه پول ان به حساب بنده که خریدم وتریز میشه یا حسابی که تواراق درج شده؟؟؟

        پاسخ
        • سازمان بورس کسی که اوراق به نامش هست رو میشناسه. ایشون باید اقدام به فروش بکنه و سپس درخواست دریافت وجه از کارگزار انجام بده. پول هم به حساب ایشون فقط واریز میشه نه شما

          پاسخ
  • ایمان دهقان
    ۱۰ خرداد ۱۳۹۸ ۱۳:۳۲

    با سلام.بسیار کاربردی بود.ممنون از شما.طبق فرمول هر چه به تاریخ سررسید نزدیک شویم باید این اوراق سود بیشتری بدهند ولی من چندتا اخزا با سررسید ۹۹ دیدم نسبت به اونهایی که ۹۸ بودند سود بیشتری داشتند. چرا اینطور شده؟

    پاسخ
    • امیرحسین ادیب نیا
      ۱۰ خرداد ۱۳۹۸ ۱۹:۱۱

      سلام
      شما هرچی به زمان سررسید نزدیک میشید قیمت اوراق بیشتر میشه و در واقع به سمتی میره که به قیمت اسمی یعنی ۱۰۰هزار تومن برسه (نه اینکه هر چی به تاریخ سررسید نزدیک بشیم باید این اوراق سود بیشتری بدهند)
      به عنوان مثال الان اخزایی که سررسید ۹۹/۱۰/۲۲ هست قیمتش حدود ۷۱ هزار تومن هست که در واقع در زمان سررسید قیمتش ۱۰۰هزار تومن خواهد بود یعنی تا زمان سررسید ۲۹ هزار تومن سود می‌کنید
      و در مقابل اخزایی که سررسید ۱۴۰۰/۰۵/۱۸ هست قیمتش حدود ۶۳ هزار تومن هست که در واقع تا زمان سر رسید شما ۳۷ هزار تومن سود می‌کنید

      حالا اگر هر دو این اعداد رو در فرمول قرار بدید به شما میگه حدودا سالانه ۲۳ درصد سود کردید

      حالا ممکنه با توجه به عرضه و تقاضا شما یه وقتایی این اوراق رو به قیمت‌های خیلی مناسبی بخرید و مثلا سود سالیانش بشه ۲۵ یا ۲۶ درصد یا یه وقتایی گرونتر بخرید و سود سالیانش بشه ۲۱ یا ۲۲ درصد

      این فرمول‌ها در اختیار شماست که اوراق مختلف با سررسیدهای مختلف رو بررسی کنید و با توجه به دید سرمایه‌گذاریتون اونی که فکر میکنید برای شما بهتره بخرید

      پاسخ
  • با سلام ضمن تشکر و استفاده از مقاله جنابعالی متاسفانه از طریق فرمول قیمت برآوردی روز به عدد ۹۱۷۰۸۵ میرسم که اختلاف جزیی با عدد ارایه شده توسط جنابعالی دارد.
    شاد باشید

    پاسخ
    • ابوالفضل عرفانیان
      ۱۰ خرداد ۱۳۹۸ ۱۱:۰۱

      سلام
      احتمالا به دلیل خطای محاسبات هست
      محاسبات فوق به صورت دقیق با ماشین حساب انجام شده

      پاسخ
  • عالی عالی عالی

    پاسخ
  • با سلام و عرض خسته نباشید ای کاش به صورت فایل ویدویی نیز ارائه می شد با تشکر و سپاس فراوان

    پاسخ
    • ابوالفضل عرفانیان
      ۱۰ خرداد ۱۳۹۸ ۱۰:۵۷

      سلام
      کستردگی مطالب زیاد هست و امکان ضبط ویدیو برای تمامی مقالات وجود ندارد
      اما در آینده برای مقالات منتخب این اتفاق خواهد افتاد

      پاسخ
  • سلام بسیارمفید وسپاسگزارم.

    پاسخ
  • مهران شرف زاده
    ۸ خرداد ۱۳۹۸ ۱۲:۱۹

    باسلام واحترام خدمت جناب آقای ادیب نیا
    بسیار آموزنده با بیان ساده و روان .مممنونمممم

    پاسخ
  • سلام مهندس
    از ارسال فایل های بسیار خوبتون سپاسگزارم.بسیارعالی

    پاسخ
  • با سلام
    مهندس دستتون درد نکنه. مطالب و فایل ها و همچنین راهنمای های شما خیلی آموزنده و مفید می باشد. ممنون که وقتتونو برا ما می گذارید.موفق و سربلند باشید.

    پاسخ
  • حیدر زهرابی
    ۸ خرداد ۱۳۹۸ ۰۹:۵۶

    با سلام و صبح بخیر دوست عزیز و زحمتکش مطالب ارسالیتان بسیار جالب و آموزنده بود خیلی سپاسگزارم

    پاسخ
  • مرتضی مجیدزاده
    ۸ خرداد ۱۳۹۸ ۰۰:۱۹

    سلام بسیار مفید بود .
    درصد سود اخزا مثلا ۱۴۰۰/۰۵/۱۰ با قیمت ۶۵۰۰۰ تومن چطور بدست میاد؟ واینکه از سود بانکی سالانه ۲۰ درصد چقدر بیشتره؟
    با ارزوی موفقیت روز افزون برای شما

    پاسخ
    • ابوالفضل عرفانیان
      ۸ خرداد ۱۳۹۸ ۱۵:۵۳

      سلام
      فرمول محاسبه بازدهی سالانه اوراق خزانه در مقاله قرار گرفت و می‌تونید ازش استفاده کنید
      سپاس از لطف شما

      پاسخ
  • ابراهیم توحیدی
    ۷ خرداد ۱۳۹۸ ۲۳:۵۷

    مهندس جان خیلی ممنونم از شما لطف داری این فایلهای به در بخور در اختیار ما گذاشتی خیلی آموزنده بود ممنونم ازت

    پاسخ
  • مطلب مفید و به درد بخوری بود.
    کاش افرادی که بتازگی وارد بورس میشن و علاقه به بازارهای مالی دارن این مطالب رو مطالعه کنند و بدونن که فقط خرید و فروش معطوف به معاملات روزانه نیست و می توان از سرمایه شخصی هم بنحو مناسب در اسناد اخزا و دیگر بازارهای مالی هم استفاده کرد.

    پاسخ
  • محمد مهدی کسایی
    ۷ خرداد ۱۳۹۸ ۱۴:۲۹

    جناب آقای مهندس ادیب نیا باسلام
    از ارسال فایلهای مفید و به موقع شما ممنون و سپاسگزارم . امیدوارم زنده و سلامت باشید

    پاسخ
    • سلام و سپاس بابت آموزش و راهنمائی های شما.
      لطفا ویژگی اوراق اخزای مناسب را بفرمائید.؟
      آیا کلا اوراق با سررسید طولانی بهتر است یا سررسید کوتاه؟
      و بالاخره سئوال بسیار مهمی که سایت ها به آن نپرداختند، در مورد نوسان گیری در اوراق اخزا است. ممنون میشم مورد اخیر را مفصل توضیح بدید. سپاسگزارم

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.