شاید برای شما یا یکی از نزدیکانتان پیش آمده که سهام شرکتی را خریده باشید. احتمالا پس از مدتی با ضرر و یا شاید هم سود آن را فروخته‌اید، بدون آن که حتی بدانید چرا قیمت آن سهام افزایش یا کاهش یافته است!!

شاید هم تا به حال سهام هیچ شرکتی را نخریده‌اید! اما قطعا بالا و پایین رفتن قیمت سهام شرکت‌ها برای شما هم جذاب است و می‌خواهید از آن سر در بیاورید! به این فکر کنید که اگر دلیل این نوسانات را بدانید، چه درآمد غیر قابل تصوری را کسب خواهید کرد!

 آیا شما هم با افرادی که می‌گویند همه این‌ نوسانات اتفاقی و شانسی رقم می‌خورد موافق هستید؟! تا به حال به این فکر کرده‌اید که کسانی که این اعتقاد را دارند همان کسانی هستند که خودشان هم احتمالا در خرید سهام ضرر کرده‌اند!؟ در واقع بهتر است بگوییم آن‌ها در شناسایی سهام خوب موفق نبوده‌اند!! به نظر شما افراد خبره هم معاملات خود را بر مبنای شانس انجام می‌دهند!؟!!

پاسخ قطعا منفی است!

اما سوال این جاست که چگونه این نوسانات را می‌توان پیش‌بینی کرد؟! یا به عبارت دیگر چگونه می‌توام سهام خوب را شناسایی کرد؟!

اگر شما هم به دنبال پاسخ این سوال هستنید تا انتهای این مقاله همراه ما باشید …

کسانی که قصد دارند خودشان مستقیما به خرید یا فروش سهام شرکت‌ها بپردازند، لازم است قبل از انتخاب سهام یک شرکت، وضعیت آن را به صورت دقیق و جامع مورد بررسی و تحلیل قرار دهند، بنابراین این افراد باید از قدرت تحلیل بالایی برخوردار باشد.

به طور کلی روش‌های تحلیل سهام شرکت‌ها به دو دسته تقسیم می‌شود:

  1. تحلیل بنیادی (Fundamental)
  2. تحلیل تکنیکال (فنی، Technical)

چگونه یک سهام خوب انتخاب کنیم ؟!

تحلیل بنیادی

همان طور که از اسم آن هم مشخص است تحلیل بنیادی یا تحلیل فاندامنتال با بررسی عوامل اصلی تاثیرگذار بر قیمت سهام شرکت به سرمایه‌گذار کمک می‌کند تا تشخیص دهد که آیا سرمایه‌گذاری در سهام مورد نظر مناسب است یا خیر.

در این روش، سرمایه‌گذار پس از بررسی و تحلیل عوامل اثر گذار بر قیمت سهام یک شرکت، ارزش واقعی یا در اصطلاح ارزش ذاتی این سهم را تعیین کرده و پس از مقایسه با قیمت فعلی (ارزش بازار) آن در بورس، اقدام به خرید یا فروش آن می‌نماید. در این صورت سه حالت ممکن است اتفاق بیفتد:

  • اگر با محاسباتی که سرمایه‌گذار انجام می‌دهد، ارزش واقعی سهم از قیمت فعلی آن بیشتر باشد، پس امکان دارد سهم رشد بیشتری داشته باشد تا به قیمت واقعی خود برسد. لذا این سهم برای خرید گزینه مناسبی است. مثلا فرض کنید قیمت هر سهم یک شرکت امروز ۲۰۰ تومان باشد، اگر ارزش ذاتی هر سهم این شرکت توسط سرمایه‌گذار ۳۰۰ تومان برآورد شود، خرید این سهم می‌تواند ۵۰% سود نصیب سرمایه‌گذار کند.
  • اما اگر ارزش واقعی سهم از ارزش بازار آن کمتر باشد، در واقع سهم گران است و نه تنها برای خرید مناسب نیست، بلکه اگر سرمایه‌گذار چنین سهمی را در اختیار داشته باشد، بهتر است آن را بفروشد.
  • در صورتی که ارزش ذاتی سهم با ارزش بازار آن برابر باشد، بنابراین قیمت آن منصفانه بوده و خرید و فروش آن سودی را در پی نخواهد داشت.

تحلیل بنیادی

پاسخ به یک سوال

با توضیحاتی که داده شد ممکن است برای شما این سوال به وجود آید که وقتی می‌توان ارزش ذاتی یک سهم را  محاسبه کرد، چطور سهام برخی شرکت‌ها ممکن است بیشتر یا کمتر از ارزش ذاتی خود معامله شوند؟! مگر این محاسبات را همه افراد نمی‌توانند انجام دهند؟!

پاسخ این سوال به نوعی در خود آن نهفته است!

اولا عواملی که بر قیمت سهام اثر می‌گذارند همواره در حال تغییر هستند. پس ارزش ذاتی سهام شرکت‌ها نیز دائما در حال تغییر بوده و کسانی که زودتر این تغییرات را تحلیل کرده و ارزش ذاتی سهم را ارزیابی کنند، موفق‌تر خواهند بود.
ثانیا، محاسبه ارزش ذاتی سهم تا حدود زیادی به نوع تحلیل سرمایه‌گذاران بستگی دارد. به این معنا که همواره اختلاف نظر میان سرمایه‌گذاران وجود دارد و در واقع همین اختلاف نظرات است که باعث می‌شود سهام شرکت‌های مختلف همواره در حال خرید و فروش باشد.

تحلیل تکنیکال

روش دوم تجزیه و تحلیل سهام در بورس، روش تحلیل تکنیکال است که به آن تحلیل فنی نیز می‌گویند. در این روش سرمایه‌گذاران با بررسی روند نوسانات قیمت یک سهم در گذشته سعی بر پیش‌بینی قیمت آن در آینده دارند. سرمایه‌گذارانی که از این روش استفاده می‌کنند، اغلب با استفاده از روش‌های ریاضی و نمودارها، روند نوسانات قیمت را پیش‌بینی می‌کنند. لذا تحلیل تکنیکال در واقع بر اساس پیش‌بینی قیمت سهم در آینده استوار است.

همانند آن چه در تحلیل بنیادی گفته شد، در صورتی که تحلیل تکنیکال نشان‌دهنده افزایش احتمالی قیمت سهم باشد، سرمایه‌گذاران نسبت به خرید آن سهم اقدام اقدام خواهند کرد. اما اگر نمودارها بیانگر کاهش قیمت سهم در آینده باشند، خرید این سهم دیگر توجیهی نداشته و یا اگر سرمایه‌گذای آن را در سبد سهام خود داشته باشد، بهتر است که آن را به فروش برساند.

تحلیلگران تکنیکال یا تکنیکالیست‌ها معتقدند از آن جا که بورس یک بازار هوشمند است و قیمت سهام در این بازار بر اثر تغییر در عوامل مختلف تغییر می‌کند، بنابراین قیمت سهم خود به تنهایی می‌تواند بیانگر میزان تاثیر این عوامل باشد، در نتیجه نیازی نیست سرمایه‌گذار به صورت مستقل قیمت سهام (ارزش ذاتی) را محاسبه کند و فقط کافی است روند نوسانات گذشته قیمت سهم را بررسی کرده و  قیمت سهم را براساس گذشته آن پیش‌بینی نماید.

تحلیل تکننیال

کدام روش؟!!؟!

تا به این جا به طور کلی با دو روش اصلی تحلیل سهام در بازار سرمایه آشنا شدیم. اما به نظر شما کدام یک می‌تواند در انتخاب سهام خوب موثرتر باشد و ما را به نتیجه دلخواه برساند؟! این سوالی است که از زمان‌های گذشته همواره بین تحلیلگران و فعالان این بازار وجود داشته است…

اما مدلی که ما به شما توصیه می‌کنیم، استفاده از روش ترکیبی است. شما می‌توانید با توجه به علایق خود و مطالعاتی که برای آشنایی بیشتر با این روش‌ها انجام می‌دهید، و همچنین سلیقه شخصیتان، یکی از این دو روش را مبنای اصلی تحلیل‌های خود قرار دهید، اما نه به این معنا که در مورد روش دیگر هیچ اطلاعاتی نداشته باشید. قطعا برای این که سرمایه‌گذاری شما کمترین ریسک را داشته و بیشترین بازدهی‌ها را نصیب شما کند، می‌بایست در مورد روش دوم نیز اطلاعات مختصر و مفیدی داشته باشید تا در مواقع لازم بتوانید از تحلیل‌های افراد خبره در این حوزه هم استفاده کنید و به راحتی سهام خوب را انتخاب نمایید.

technical analysis vs fundmental analysis

چکیده مطلب:

چگونه یک سهام خوب انتخاب کنیم ؟! این سوالی بود که از ابتدای این مقاله به دنبال یافتن پاسخ مناسب برای آن بودیم. احتمالا شما هم تا کنون پاسخ این سوال را فهمیده‌اید…

در بازار سرمایه یا همان بورس دو روش اصلی برای انتخاب سهام خوب و سودآور وجود دارد. تقریبا همه تحلیلگران و سرمایه‌گذاران این حوزه، نه تنها فقط در ایران بلکه در سایر کشورها نیز از این دو روش استفاده می‌کنند. هر کدام از این روش‌ها ویژگی‌های خاص خود را دارند که در مقالات دیگر سایت می‌توانید به صورت مفصل با آن‌ها آشنا شوید. قطعا آموزش بورس برای شما که تازه وارد این حوزه شده‌اید امری ضروری است!

نظرات این مطلب

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.

۳۴ دیدگاه. شما هم نظر خود را بنویسید:

  • ابراهیم فریدی
    ۲۲ مهر ۱۴۰۰ ۲۰:۵۹

    سلام من تاره با سایت شما اشنا شدم .ومشتاقم که تمام ویدیوهای شما را دریافت نمایم ممنونم از لطفتون

    پاسخ
  • باسلام.وقت بخیر دررابطه با ویدئورایگان بازاربورس مزاحم شدم در صورت امکان قبول زحمت نموده برایم ارسال فرمایید

    پاسخ
  • با سلام خدمت اساتید گرامی بخصوص آقای ادیب نیا.
    من از شما میخواهم در آموزش های رایگان خود یک سهم خوب هفترو هم معرفی کنید ممنون میشم.
    و یا اینکه یک سهم خوب را تحلیل کنید.
    با تشکر.

    پاسخ
  • بسیار عالی بود لطفا ویدئو آموزشی ارسال نمایید

    پاسخ
  • سلام بیشتر توضیح بدین وایت کتاب خاصی هست در مورد تحلیل ها بخونیم

    پاسخ
  • فاطمه قانعی
    ۴ مرداد ۱۳۹۹ ۱۶:۴۷

    عالی بود مرسی بابت توضیحات .من میخوام از اموزشهاتون استفاده کنم

    پاسخ
  • سلام. اینکه میگه ارزش ذاتی این سهم از ارزش واقعیش بیشتره و اینکه سود زیادی داره به چه معناست؟

    پاسخ
  • سلام چه تضمینی وجود داره که شرکتها صورتهای مالی و حسابرسی های دقیق خودشون رو افشا کنند تا من بر اساس تحلیل بنیادی بتونم سهم خودم را انتخاب کنم.از کجا معلوم بین سازمان بورس و شرکتها زد وبندی وجود نداشته باشه و سفته بازی و این جور حرفا نباشه بنظرم اگر کسی هم که میگه شانسیه تا حدودی باید حق داد چون تو این اشفته بازار مملکت که پر از فساد مالی و اختلاص و دلال بازی که در دستگاهای دولتی اعم ازبانک مرکزی تا درون قوه قضایی من نمی تونم به این بورس و اطلاعاتی که تو سایت کدال منعکس میشه اعتماد کنم

    پاسخ
    • امیرحسین ادیب نیا
      ۲۵ تیر ۱۳۹۹ ۰۰:۵۷

      سلام
      خوب دلیلی وجود نداره همه در این بازار حضور داشته باشند.
      قطعا هر فردی دیدگاهی به بازارهای مختلف داره و بر اساس اون میتونه در هر بازاری سرمایه گذاری کنه

      پاسخ
  • سلام اقای ادیب من چگونه خصوصی جهت مشورت با شما تماس بگیرم که که ورود کام نماد را انتخاب نمای اشتراک سالانه تان چقدر است

    پاسخ
  • سلام استاد
    ب نطر شما در صندوق قابل معامله سرمایه گذاری برای من ک اطلاعات و وقت کافی برای خرید و فروش ندارم بهتر است یا صندوق های مشترک؟

    پاسخ
  • باسلام وخسته نباشید وممنون از مطالب مفید وآموزنده شما لطف کنید ارزش ذاتی سهام وارزش دفتری رو توضیح بدهید

    پاسخ
  • سلام اقای ادیب نیا میشه لطف کنید بگید چجور باید تحلیل تکنیکال انجام بدیم با چه فرمول ریاضی

    پاسخ
  • سلام، ممنون من از نوشته هاتون استفاده کردم بیشتر طرح تکنیکال رو متوجه شدم اگر بخوام مقالات بیشتر و آموزنده ای از شما داشته باشم باید به کجا مراجعه کنم.
    ممنون

    پاسخ
  • با توجه به اینکه تازه وارد این عرصه شدم از مطالب تان بسیار استفاده بردم .
    ساسگزارم

    پاسخ
  • سلام جناب ادیب راجب ارز پایه توضیح بده

    پاسخ
    • ابوالفضل عرفانیان
      ۱۶ بهمن ۱۳۹۸ ۱۰:۲۳

      سلام
      منظورتون از ارز پایه دقیقا چی هست؟!!

      پاسخ
      • سلام آیا سهام عرضه اولیه هارا اگر نگه داریم و چندسال نفروشیم فقط عرضه اولیه بخریم کاردرستی هست؟ایا ممکنه مرتب قیمت سهمهای اولیه بالا برود؟باتشکر از مقاله ارزشمندتون

        پاسخ
        • ابوالفضل عرفانیان
          ۱۲ خرداد ۱۳۹۹ ۰۸:۳۴

          سلام
          قطعا به صورت مرتب قیمت سهام عرضه اولیه یا هیچ سهام دیگه‌ای بالا نمیره و نوساناتی خواهد داشت
          اما نگهداری اون‌ها برای سرمایه‌گذاری بلندمدت می‌تونه خوب باشه
          هر چند در نهایت بهتره که به دنبال دانش لازم برای سرمایه‌گذاری برید

          پاسخ
  • با سلام. ممنون از توضیحات خوبتان جناب ادیب نیا. اما بهتر بود در مورد تحلیل بنیادی به مواردی که باید مورد بررسی قرار گیرند اشاره میکردید. ترجیحا با ذکر مثال. سپاس

    پاسخ
  • محمدرضا منصوری
    ۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ ۰۹:۴۲

    با عرض سلام ، آقای ادیب نیا خودتون از کدوم تحلیل استفاده میکنید ?

    پاسخ
    • امیرحسین ادیب نیا
      ۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ ۱۷:۴۲

      سلام
      من از هر دو استفاده میکنم
      و بیشتر بنیادی

      پاسخ
      • محمدرضا منصوری
        ۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ ۲۲:۴۰

        آقای ادیب نیا ، تشکر از جوابتون ، آیا فقط با یادگیری تحلیل تکنیکال میشه به نتیجه رسید ?

        پاسخ
        • امیرحسین ادیب نیا
          ۱۰ اردیبهشت ۱۳۹۸ ۰۳:۱۲

          سلام
          میشه دوچرخه رو هم بدون دست هدایت کرد اما نیاز به مهارت و تجربه داره ولی باز هم ممکنه یک جاهایی نیاز باشه دستتون رو به فرمون دوچرخه بگیرید که بتونید سر پیچ ها دور بزنید.
          تحلیل تکنیکال و بنیادی هم چیزی هست که ترکیبشون عالی هست اما نبود یکی از اونها هم میتونه بهتون کمک کنه منتها ممکنه سر پیچ ها کمی اذیت بشید.

          پاسخ
  • ممنون ولی خیلی سخته مغزم درد می گیره از تحلیل بنیادی.اصلن یعنی چی؟!

    پاسخ
    • امیرحسین ادیب نیا
      ۳۱ شهریور ۱۳۹۷ ۱۸:۳۰

      تحلیل بنیادی یعنی اینکه داخل شرکت چه اتفاقی داره میفته و ایا قراره برای ما سود بسازه یا نه.
      دوستی داشتم در دوران مدرسه فیزیک رو خوب یاد نمیگرفت و اسم این درس براش سر درد میاورد ولی به شدت علاقه‌مند به ورزش بود و الان یک ورزشکار حرفه‌ای هست.
      همه چیز به علایق ما بستگی داره

      پاسخ
    • تشکر از تحلیل تان

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.