تحلیل بنیادی گروه سنگ آهن (کانههای فلزی – بخش اول)
در مقاله تحلیل بنیادی گروه فولادسازی (فلزات اساسی – بخش اول) گفتیم که سنگ آهن ماده اولیه و اصلی برای تولید فولاد است. اگر مقاله قبلی را مطالعه نکردهاید، خوب است بدانید که محصولات فولادی نظیر شمش، میلگرد، تیرآهن، ورق، فولادهای آلیاژی و ضد زنگ (استیل) و… تماما ترکیباتی از آهن، کربن و مقادیری از عناصر دیگر مثل سیلیسیم، منگنر، نیکل، کروم و چند عنصر دیگر هستند. محصولات فولادی در کشور ما به تولیدات آهنی نیز معروفند. همان طور که اشاره شد ماده اولیه و اصلی تولید محصولات فولادی، سنگ آهن است. در این مقاله قصد داریم علاوه بر بررسی صنعت سنگ آهن در ایران و جهان، به معرفی و تحلیل بنیادی گروه سنگ آهن و شرکتهای بورسی حاضر در این صنعت بپردازیم. توجه کنید که این گروه به نوعی زیرمجموعه گروه کانههای فلزی در بورس محسوب میشود…
با سنگ آهن آشنا شوید…
سنگ آهن نوعی سنگ معدنی است که ۵% از پوسته کره زمین را تشکیل میدهد. ترکیبات سنگآهن شامل انواع مختلفی از اکسید آهن (آهن زنگزده) و مقادیر مختلفی ناخالصی است. مَگنِتیت و هِماتیت دو نوع اکسید آهن هستند که به وفور در سنگهای معدنی آهن یافت میشوند. لذا خوب است که در صورت شنیدن نام این دو ترکیب شیمیایی (یعنی مگنتیت و هماتیت) بدانید که هر یک از آنها نوعی ترکیب شیمیایی حاضر در سنگآهن هستند.
هماتیت خالص حدود ۶۹/۹% و مگنتیت خالص حدود ۷۲/۴% آهن دارند. لازم است که در ابتدای مسیر تحلیل بنیادی گروه سنگ آهن با این موارد آشنا شویم!
منظور از عیار سنگ آهن چیست؟!
به طور کلی به میزان آهن موجود در مقدار مشخصی سنگآهن (که به درصد گزارش میشود) عیار سنگ آهن گفته میشود.
معمولا در هنگام خرید و فروش مواد معدنی در میان شرکتهای مختلف، به عیار سنگآهن اشاره میشود. همانطور که گفته شد در حدود ۶۹/۹% از وزن هماتیت خالص و در حدود ۷۲/۴% از مگنتیت خالص را آهن تشکیل میدهد. پس میتوان گفت که عیار هماتیت خالص برابر با ۶۹/۹% و عیار مگنتیت خالص برابر با ۷۲/۴% است.
اما در واقعیت عیار سنگهای معدنی موجود در طبیعت به مراتب پایینتر از اعداد فوق و حتی کمتر از ۳۰% است. چرا که معمولا در معادن، هماتیت و مگنتیت به صورت خالص یافت نشده و در کنار عناصر و ناخالصیهای دیگر قرار دارند. واضح است که هر چقدر عیار سنگآهن بیشتر باشد، ارزش آن بیشتر بوده و قیمت نیز به تبع آن بیشتر خواهد بود.
در تصویر زیر یکی از ماشینهای غولپیکر معدنی در یکی از معادن بزرگ سنگآهن استرالیا را مشاهده میکنید. در قسمتهای بعدی مقاله خواهیم گفت که هنگام تحلیل بنیادی گروه سنگ آهن باید به بومیسازی، نحوه تأمین، میزان استهلاک و قیمت ماشینآلات سنگین معادن سنگ آهن توجه کنیم…
تولید و مصرف سنگ آهن در جهان
سنگ آهن ماده اصلی تولید فولاد است. حدود ۹۸% از سنگ آهن استخراج شده در جهان برای تولید فولاد استفاده میشود. از آن جا که صنایعی مثل ساختمان و خودروسازی، مصرفکنندههای عمده فولاد هستند، رونق و رکود در این صنایع میتواند بر کاهش و افزایش قیمت سنگآهن اثرگذار باشد.
در سال ۲۰۱۹ حدود ۲/۵ میلیارد تن سنگآهن در جهان تولید شده است. استرالیا به عنوان یکی از غولهای معدنی با تولید ۹۳۰ میلیون تن، بزرگترین تولیدکننده این ماده معدنی در دنیاست. برزیل با ۴۸۰ میلیون تن، چین با ۳۵۰ میلیون تن و هند با ۲۱۰ میلیون تن در ردههای بعدی این ردهبندی قرار دارند. جمهوری اسلامی ایران با تولید حدود ۳۸ میلیون تن سنگآهن در سال ۲۰۱۹، در رده یازدهم بزرگترین تولیدکنندگان سنگآهن در جهان قرار گرفت. هر چند منابع خبری داخلی میزان تولید سنگآهن ایران را تا ۹۰ میلیون تن نیز اعلام کردهاند!
نحوه استخراج و فرآوری سنگ آهن
همواره به یاد داشته باشید که درک درست از فرآیند تولید، از مواد اولیه تا محصولات نهایی، کمک شایانی به تحلیلگران در جهت تحلیل و بررسی وضعیت بنیادی یک شرکت خواهد کرد. این موضوع در مورد تحلیل بنیادی گروه سنگ آهن نیز کاملا صادق است. لذا در این بخش قصد داریم در مورد فرآیند تولید محصولات نهایی از مواد اولیه صحبت کنیم…
سنگآهن در طبیعت همانند سنگهای معدنی دیگر به صورت خاک و سنگ یافت میشود. پس از فعالیتهای مربوط به اکتشاف و احداث واحدهای استخراج، نوبت به افزایش عیار میرسد.
به فرایند افزایش عیار و جداسازی ناخالصیها از سنگآهن، کانهآرایی یا تغلیظ گفته میشود. در این مرحله ابتدا سنگهای معدنی در سنگشکنها و آسیابهای عظیمی ریخته شده و به صورت خاکه کم عیار در میآیند. سپس نوبت به جدا کردن ناخالصیها میرسد. این کار به روشهای مختلفی اعم از فلوتاسیون، جدایش مغناطیسی و… انجام میشود که در این مقاله به مبانی علمی آنها نمیپردازیم…
ضمن فرآیند تغلیظ، عیار سنگهای معدنی که معمولا کمتر از ۳۰% است به بیش از ۶۰% (در کنسانتره آهن – تصویر پایین) افزایش مییابد.
در نهایت برای این که بتوان از سنگآهن پر عیار شده در کارخانجات تولید فولاد استفاده کرد، میبایست کنسانتره (خاکه پر عیار شده) آهن به صورت گندله یا کلوخه درآمده و به فروش برسد. لذا محصولات نهایی تولید کارخانجات سنگآهن را میتوان به سه گروه کنسانتره سنگآهن، کلوخه و گندله طبقهبندی کرد. هر یک از این موارد در روشهای خاصی از تولید فولاد استفاده میشوند. برای مثال در فرآیند کوره بلند برای ذوب و تولید فولاد، معمولا از گندله استفاده میشود.
در تصویر بعد هم گندله آهن و ابعاد آن را مشاهده میکنید. گندله آهن با استفاده از کنسانتره (خاکه) آهن، آب و چسبهای خاصی در کورههای دما بالا تولید میشود.
آشنایی با شرکتهای بورسی گروه سنگآهن
در مجموع ۴ شرکت بزرگ در حوزه استخراج و تولید سنگآهن در بورس اوراق بهادار فعالیت میکنند. از این بین، شرکتهای معدنی و صنعتی گل گهر (کگل) و معدنی و صنعتی چادرملو (کچاد) که به دوقلوهای سنگآهنی نیز معروفند، به عنوان غولهای تولید سنگآهن در کشور شناخته میشوند. این دو نماد از با سابقهترین شرکتهای پذیرفته شده در بورس هستند.
شرکت سنگآهن گهر زمین (کگهر) هم در سال ۹۷ در فرابورس عرضه شده و به جمع این دو غول سنگآهنی پیوست. دیگر شرکت این گروه نیز توسعه معدنی و صنعتی صبانور (کنور) است که نسبت به ۳ نماد دیگر، شرکت کوچکتری محسوب میشود.
در ادامه قصد داریم به بررسی و تحلیل بنیادی گروه سنگآهن در بورس بپردازیم. توجه کنید که این گروه به نوعی زیرمجموعه گروه کانههای فلزی محسوب میشود.
بررسی تابلوی معاملات
از بین ۴ شرکت بورسی فعال در صنعت سنگآهن، معاملات ۳ نماد کگل، کچاد و کنور در بورس، و معاملات نماد کگهر در فرابورس انجام میشود. با توجه به همین موضوع میتوان متوجه شد که شرکتهای فعال در این گروه، جزو شرکتهای معتبر بازار سرمایه بوده و احتمالا به لحاظ سودآوری و شفافیت اطلاعات وضعیت مناسبی دارند. (چرا که در تابلوهای اصلی بورس و فرابورس معامله میشوند.)
مجموع ارزش بازار چهار شرکت گروه سنگآهن در زمان تهیه این مقاله چیزی در حدود ۳۵۳ هزار میلیارد تومان بوده که حدود ۵% از کل ارزش بورس و فرابورس است! یعنی این ۴ شرکت مجموعا ۵% از کل بازار سرمایه ایران را تشکیل میدهند! همه این آمار و ارقام در نهایت نشاندهنده اهمیت این صنعت و شرکتهای حاضر در آن برای سرمایهگذاران و ارکان بازار سرمایه میباشد.
همانطور که در جدول زیر مشاهده میکنید، کگل با ارزش بازار حدود ۱۴۱ هزار میلیارد تومانی حدود ۴۰%، کگهر با ارزش بازار حدود ۱۰۷ هزار میلیارد تومانی حدود ۳۰% و کچاد با ارزش بازار حدود ۹۱ هزار میلیارد تومانی در حدود ۲۶% از ارزش بازار این گروه را به خود اختصاص دادهاند.
توجه کنید که جدول زیر تنها مربوط به اطلاعات نمادها در پایان روز معاملاتی چهارشنبه ۱۲ شهریور ۹۹ میباشد.
معرفی انواع محصولات
در بخشهای قبلی با مفهوم کنسانتره، گندله و کلوخه سنگ آهن آشنا شدیم. در این بخش به بررسی تولیدات هر یک از شرکتهای تولید سنگآهن میپردازیم.
- عمده تولیدات شرکت گل گهر (بیش از ۸۷%) در سال ۹۸ به شکل گندله سنگآهن بوده است.
- در مورد سنگآهن گهر زمین سه محصول کنسانتره، کلوخه و سنگآهن دانهبندی شده هر یک سهم قابل توجهی در سبد محصولات این شرکت دارند.
- معدنی و صنعتی چادرملو علاوه بر تولید کنسانتره و گندله، خود اقدام به تولید فولاد و آهن اسفنجی به عنوان محصولات نهایی زنجیره فولاد میکند. لذا سرمایهگذاران باید به این موضوع توجه ویژهای داشته باشند.
- توسعه معدنی و صنعتی صبانور نیز عمده محصولات خود را به شکل کنسانتره و گندله به فروش میرساند.
در جدول زیر میتوانید جزئیات مربوط به میزان تولید محصولات و درصد هر یک از آنها را مشاهده کرده و از این اطلاعات در تحلیل بنیادی گروه سنگ آهن استفاده نمایید.
بررسی حاشیه سود و تأثیر آن در تحلیل بنیادی گروه سنگ آهن
صنعت سنگآهن در کشور ما به دلیل وجود معادن با غنای بالا از بهرهوری مطلوبی برخوردار است. در بخشهای قبلی نیز گفتیم که شرکتهای بورسی این گروه جزء شرکتهای معتبر و سودآور بازار سرمایه محسوب میشوند. در جدول بعدی مشاهده میکنیم که در سالهای اخیر شرکتهای فعال در این حوزه به لحاظ سودآوری همواره در وضعیت مناسبی قرار داشتهاند. حاشیه سود بین ۳۰ تا بعضا ۴۵ درصد و میانگین حاشیه سود حدود ۳۵ تا ۴۰ درصدی در ۶ سال اخیر گواهی بر این ادعاست.لذا میتوان شرکتهای گروه سنگآهن را به لحاظ بنیادی از شرکتهای سودآور و با وضعیت مطلوب به نسبت سایر صنایع ارزیابی کرد.
در جدول زیر سود هر سهم به صورت تعدیل شده (با توجه به تغییر در سرمایه شرکتها) برای ۶ سال اخیر و میانگین حاشیه سود (سود خالص تقسیم بر درآمد عملیاتی) در ۶ سال گذشته برای هر شرکت محاسبه شده است.
میزان فروش داخلی و صادراتی
عمده فروش شرکتهای سنگآهنی در داخل کشور انجام میشود. هر چند در سالهای اخیر و با افزایش چند برابری نرخ ارز، بعضی شرکتها توجه ویژهتری به بحث صادرات داشتهاند. اما در مجموع و به دلیل اجبار نهادهای دولتی در تأمین نیازهای بخش تولید فولاد و همچنین قوانین و مقررات وزارت صنعت و معدن در این حوزه، اولویت شرکتهای تولیدکننده سنگآهن معطوف به برطرف کردن نیاز واحدهای تولید فولاد در داخل کشور است.
در سال ۹۸ و با توجه به افزایش نرخ ارز، حدود ۱۸% از فروش کچاد و حدود ۱۵% از فروش کگهر مربوط به فروش صادراتی بوده است. سهم صادرات در دو شرکت کگل و کنور کمتر از ۱۰% میباشد.
بررسی سهامداران عمده
چهار شرکت بورسی مدیریت سرمایهگذاری امید (وامید)، سرمایهگذاری توسعه معادن و فلزات (ومعادن)، سرمایهگذاری غدیر (وغدیر) و فولاد مبارکه (فولاد) عمده سهام شرکتهای گروه سنگآهن را در اختیار دارند. با بررسی سهامدارن عمده این شرکتها (یعنی وامید، ومعادن، وغدیر و فولاد) مشخص است که عمده کنترل شرکتهای این گروه با واسطه بانک سپه، صندوقهای بازنشستگی و سازمان توسعه و نوسازی معادن در اختیار دولت قرار دارد. لذا بیشتر سیاستگذاریهای این حوزه زیر نظر وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام میشود.
عوامل موثر بر قیمت سهام
مطابق روال مقالات بنیادی در این بخش قصد داریم عوامل موثر بر سودآوری و تحلیل بنیادی گروه سنگ آهن را بررسی کنیم. حتما به خاطر دارید که در مقاله “معرفی عوامل کلان موثر در تحلیل بنیادی” در مورد عوامل کلی سیاسی و اقتصادی تأثیر گذار بر بازار سرمایه و صنایع مختلف بورسی صحبت کردیم.
در ادامه قصد داریم در مورد متغیرهای مهم و اثرگذار در ارزشگذاری و تحلیل بنیادی گروه سنگ آهن مطالبی را بیان کنیم…
نحوه قیمتگذاری محصولات تولیدی
یکی از مواردی که در سالهای گذشته همواره محلّ بحث کارشناسان بوده، نحوه قیمتگذاری سنگآهن است. بسیاری از فعالان حوزه معدن اعتقاد دارند که قیمتهای توافقی فروش محصولات عادلانه نبوده، به نفع فولادسازان و به ضرر معدنداران است. البته اخیرا زمزمههایی مبنی بر اصلاح قیمت سنگآهن و استفاده از فرمول قیمتگذاری بر اساس شمش فولاد شنیده میشود. لازم است سرمایهگذاران به دقت نحوه و میزان تغییر قیمت محصولات و فرمول قیمتگذاری را زیر نظر داشته باشند.
در حال حاضر فروش محصولات کنسانتره و گندله به مشتریان داخلی از طریق انعقاد قرارداهای فروش با نرخ مشخص بر اساس میانگین قیمت فروش شمش فولاد خوزستان در دورههای سه ماهه انجام میگیرد.
رونق صنایع پاییندستی
در بخشهای قبلی مقاله گفتیم که سنگآهن ماده اولیه تولید فولاد بوده و به نوعی ابتدای زنجیره فولاد را شکل میدهد. در صورتی که صنایع مصرف کننده فولاد مثل ساخت و ساز، خودروسازی، تولید قطعات و… از رونق بالایی برخوردار باشند، تقاضا برای فولاد افزایش یافته و در نتیجه آن تقاضا برای سنگآهن نیز افزایش خواهد یافت. پس رونق یا رکود صنایع وابسته به فولاد میتواند بر عرضه و تقاضا و همچنین میزان تولید سنگآهن موثر باشد.
قیمتهای جهانی سنگآهن
همانطور که گفته شد یکی از مهمترین عوامل سودآوری شرکتهای فولادی نرخ فروش آنهاست. نرخ فروش بازارهای صادراتی همواره با توجه به قیمتهای جهانی فولاد به دست میآید. بسیاری از نرخهای جهانی برای کالاهای اساسی و به ویژه فلزات را میتوان در نشریه معروف Plats و سایر مراجع معتبر دنبال کرد. با افزایش تقاضای جهانی برای فولاد، قیمت جهانی محصولات فولادی نیز افزایش یافته و این موضوع باعث رشد سودآوری و نهایتا قیمت سهام شرکتهای فولادساز میشود.
توجه کنید که اثر افزایش قیمتهای جهانی میتواند با یک تأخیر زمانی در قیمتهای داخلی نیز منعکس شود. به این صورت که با افزایش قیمت جهانی محصولات فولادی، تمایل شرکتها برای صادرات افزایش یافته و عرضه داخلی این محصولات کاهش مییابد. لذا نهادهای بالادستی مجبور به اصلاح قیمتها و یا روشهای قیمتگذاری شده و نرخهای بورس کالا نیز رشد میکنند. لذا فعالان بازار سرمایه بدون توجه به قیمتهای جهانی و چشمانداز آن نمیتوانند دید مناسبی نسبت به سرمایهگذاری در این حوزه داشته باشند.
نرخ ارز
افزایش قیمت ارز اثر ابتدایی خود را در افزایش نرخ فروش صادراتی محصولات نشان میدهد. اما در سالهای گذشته و با توجه به جلوگیری از صادارت مواد خام در گمرکات کشور، تنها بخش کوچکی از تولیدات گروه سنگآهن صادر شده است. هر چند با توجه به این که قیمت سنگآهن طبق یک فرمول وابسته به قیمت شمش فولاد در داخل کشور مشخص میشود، نهایتا اثر افزایش نرخ ارز با اندکی تأخیر زمانی در فروش داخلی نیز نمایان خواهد شد.
همچنین نوسانات نرخ ارز در سایه تحریم و مشکلات روابط خارجی، منجر به افزایش نرخ نهادههای تولید و افزایش بهای تمام شده تولید محصولات شده خواهد شد. لذا در صورت عدم مدیریت صحیح، این موضوع میتواند در سالهای آینده در سودآوری شرکتهای گروه اثرات منفی داشته باشد.
میزان فروش داخلی و صادرات
با توجه به بالاتر بودن نرخهای صادراتی سنگآهن نسبت به نرخهای داخلی و قیمت دلار نیمایی در محدوده ۲۱ هزار تونان در شرایط فعلی، واضح است که تولیدکنندگان سنگآهن تمایل زیادی برای صادر کردن محصولات خود دارند. هر چند که با توجه به افزایش ظرفیت تولید فولاد کشور در سالهای آینده احتمالا سختگیری بیشتری در جهت جلوگیری از خام فروش مواد معدنی به عمل خواهد آمد!
برنامههای توسعه و ذخایر معدنی
گفته میشود که در صورت افزایش ظرفیت تولید فولاد کشور، ذخایر ۲ میلیارد و ۸۰۰ میلیون تنی سنگآهن کشف شده تنها برای ۱۵ سال میتواند پاسخگوی نیازهای فولادسازان باشد. لذا در حال حاضر مطالعاتی جهت کشف معادن جدید سنگآهن شروع شده و در صورت بهرهبرداری میتواند منجر به افزایش ظرفیت تولید سنگآهن شود.
بومیسازی تکنولوژی و ساخت قطعات و ماشینآلات
بسیاری از ماشینآلات سنگین حوزه معدن از کشورهای دارای فناوریهای پیشرفته وارد کشور ما میشوند. با توجه به استهلاک این ماشینآلات لازم است و مشکلاتی که در حوزه تحریم و روابط خارجی وجود دارد، لازم است که برنامهریزی دقیقی در این موضوع صورت گیرد. افزایش نرخ ارز نیز باعث شده که ارزش جایگزینی بسیاری از تجهیزات به طور چشمگیری افزایش یابد. در بلندمدت و در صورت عدم گشایش در روابط بینالمللی، لازم است که جهت بومیسازی تکنولوژی و همچنین ساخت قطعات و ماشینآلات در داخل کشور اقدام شود.
کمبود منابع مالی
اجرای طرحهای توسعه در صنعت سنگآهن نیاز مبرمی به سرمایهگذاری داخلی و خارجی دارد. متاسفانه در بخش سرمایهگذاری خارجی در سالهای اخیر این بخش به شدت در مضیقه قرار گرفته است. در بخش سرمایهگذاری داخلی نیز، استقراض از بانک، به لحاظ بازپرداخت و هزینههای مالی با محدودیتهایی همراه است. هر چند که توجه ویژه به تأمین مالی از طریق بازار سرمایه میتواند بارقههای امید را در این خصوص زنده نگه دارد!
سیاستگذاری دولت در زنجیره فولاد
رونق صنعت فولاد به عنوان یک صنعت استراتژیک نقش بسیار موثری در رشد و رونق اقتصادی، درآمدهای ارزی کشور، اشتغالزایی و… دارد. تولید سنگآهن در ابتدای زنجیره فولاد نقش اساسی در شکلگیری زنجیره فولاد داشته و باید همواره مورد توجه سیاستگذاران کلان کشور باشد. تا جایی که زیانده شدن و رکود در این بخش میتواند کلیه چرخه اقتصادی کشور اعم از صنایع فولادسازی، خودروسازی، مسکن و… را مختل کند.
همانطور که در بخشهای قبلی نیز اشاره شد، بخش عمده سهام شرکتهای معدنی به صورت مستقیم یا غیرمستقیم دز اختیار نهادهای وابسته به دولت است. سرمایهگذاران این حوزه باید به دقت اخبار و اطلاعات مربوط به وزارت صنعت و معدن را دنبال کرده و اثرات تصمیمات بالادستی بر زنجیره فولاد را بررسی کنند.
چکیده مطلب:
تولید سنگآهن نقطه آغازین زنجیره تولید فولاد و محصولات وابسته به آن است. لذا توسعه صنایع فولاد محور در داخل کشور میتواند در آینده باعث رونق این حوزه صنعتی شود. هر چند که باید نیمنگاهی هم به ظرفیت معادن کشف شده داشته باشیم. طرفیتی که در صورت استفاده نادرست و خامفروشی، ممکن است در سالهای نه چندان دور به پایان برسد! در این مقاله ابتدا سعی کردیم به صورت کلی در مورد صنعت سنگآهن و نحوه استخراج و تولیدات آن توضیحاتی ارائه کنیم. سپس به معرفی شرکتهای بورسی فعال در گروه سنگ آهن پرداخته و از جوانب مختلف آنها را بررسی کردیم. در پایان نیز در مورد تأثیر متغیرهای مهم و مختلف اقتصادی در تحلیل بنیادی گروه سنگ آهن صحبت کردیم.
صنعت سنگآهن به عنوان یکی از صنایع بنیادی و سودآور در سالهای گذشته همواره مورد توجه بوده است. به نظر میرسد با توجه به چشمانداز مطلوب صنایع معدنی در آینده، سرمایهگذاری در این حوزه همچنان جذاب باشد. هر چند که باید سرمایهگذاران به طور ویژه چالشهایی نظیر احتمال کاهش ذخایر سنگآهن ظرف ۱۵ سال آتی، مشکلات ناشی از نوسانات ارزی، افزایش شدید قیمت نهادههای تولید، مشکلات انتقال تکنولوژی و… را بررسی کنند!
۲۴ دیدگاه. شما هم نظر خود را بنویسید:
ممنون از مطلب عالی
جناب عرفانیان عزیز . عالی بود مخصوصا قسمت اول که در مورد سنگ آهن بود این موضوع را فقط در سایت شما دیدم . وقتی سهمی می خریم سهامدار می شویم هر چند کم . بهتر است در مورد ماهیت و شکل کار صنعت هم اطلاعاتی هر چند کم داشته باشیم .
تحلیل خوبی بود استفاده کردم .دنبال کننده مطالب و به خصوص تحلیلهای شما هستم .
پیروز باشید
سلام
دقیقا همینطور هست
خوشحالم که استفاده کردید
سلام و وقت به خیر مطالب در مورد صنعت سنگ اهن بسیار عالی و جامع بود ممنون از بابت تحلیل درست و به جا
سلام. و خدا قوت بابت مطالب عالی و پربار سایت. خواهش میکنم تحلیل جامع صنایع دیگر هم داخل سایت به تدریج قرار داده شود و مقالات در این موضوع, ادامه دار باشد. خیلی خیلی متشکرم.
با سلام. سایتتون برای آشنایی کلی و یک دیدگاه خوب پیدا کردن نسبت به نوع فعالیت صنایع و محصولات شرکتهای هر گروه واقعا ,واقعا عالیه. من برای اشنایی با صنایع و شرکتهای هر گروه فقط سایت شما رو دارم مطالعه میکنم.
تشکر میکنم اززحمت حضرتعالی درمورد جمع آوری اطلاعات بسیا مفید ومنتظر اطلاعات بعدی شما هستم.
سلام و تشکر
پس چرا خود آقای ادیب نیا پاسخ نمیدن؟!!!
سلام
پاسخ چه چیزی رو میخوای بدونی عزیزم؟
معرفی و بررسی خوبی از گروه کانی فلزی انجام داده اید ،انشا الله برای گروه ها بورسی دیگر هم انجام شود : با تشکر
سلام خدا قوت مطالب بسیار جا لبیست
تشکر مطلب خوبی بود
سلام،
ممنون و متشکر از جنابعالی اگر هر هفته یک سبد از سهام های خوب و موفق یا سهام های رو به رشد را هم برامون معرفی کنید برای تازه وارد ها عالی خوبه.
مجدداًاز شما تشکر می کنم.
سلام عزیزم
معرفی سهام نیاز به تحلیل و بررسی دقیق و همه جانبه داره و اصلا به نظر ما معرفی سهام در سایت، صفحات مجازی و … کار درستی نیست
توصیه میکنم در این رابطه حتما ویدیو معرفی سهام رو مشاهده کنید
ممنون از اطلاعات کامل و مفصل، احسنت
ممنون ازاین همه زحمتی که میکشیدخیلی عالی بود
ممنون. بسیار خوب
با تشکر از شما جناب عرفانیان بابت تحلیل مفیدی که درسایت قرار دادید امیدوارم شاهد تحلیل بنیادی سایر گروهها باشیم.
سلام
خواش میکنم
انشالله به مروز زمان همه صنایع و گروهها به همین شکل معرفی خواهند شد
با سلام و احترام
ضمن تشکر از استاد گرامی.
سلام وعرض ادب
خیلی ممنون وتشکرات فراوان ازمطالب مفیدتون.همواره خداقوت
با سلام و تشکر
مطالب ارائه شدده برای اینجانب بسیار مفید بود.
سلام بر شما
پس در مجموع، سرمایهگذاری بلند مدت در حوزه سنگ آهن مفید است. درست است؟
سلام و درود
صنعت سنگآهن به عنوان یکی از صنایع بنیادی و سودآور در سالهای گذشته همواره مورد توجه بوده است. به نظر میرسد با توجه به چشمانداز مطلوب صنایع معدنی در آینده، سرمایهگذاری در این حوزه همچنان جذاب باشد. هر چند که باید سرمایهگذاران به طور ویژه چالشهایی نظیر احتمال کاهش ذخایر سنگآهن ظرف ۱۵ سال آتی، مشکلات ناشی از نوسانات ارزی، افزایش شدید قیمت نهادههای تولید، مشکلات انتقال تکنولوژی، چالش قیمتگذاری دولتی محصولات و … را بررسی کنند!
در کل اگر نگاه شما بلند مدت باشه، این گروه میتونه برای سرمایهگذاری جذاب باشه.
هر چند که قطعا هر سرمایهگذاری ریسکهای خاص خودش رو داره و اگر قصد سرمایهگذاری در این صنعت رو دارید، باید با جزئیات بیشتری شرکتهای این گروه رو بررسی کنید.
این مقاله صرفا برای آشنایی شما با صنایع سنگآهن و شرکتهای بورسی این حوزه تهیه شده …