(ویدئو در فروردین ۱۳۹۸ تهیه شده است)
مشاهده ویدئو از طریق:
چه عواملی بر روی قیمت سهام تاثیر میگذارند؟
در مقالات قبل در مورد نحوه ورود به بورس و آشنایی با این بازار توصیحات مفصلی ارائه شد. همچنین تحت مقالات زیادی در مورد خرید و فروش سهام و کسب بهترین بازدهی در کوتاهترین زمان ممکن از این بازار صحبت کردیم.
اما در این ویدیو قصد داریم به یکی دیگر از سوالات پر تکرار شما عزیزان پاسخ دهیم.
معمولا افرادی که به تازگی قصد دارند وارد بورس شوند و به سرمایهگذاری در این حوزه بپردازند سوالات بسیاری در ذهن دارند. اما یکی از عمده این سوالات این است که قیمت سهام بر چه اساسی تغییر میکند؟! یا چه عواملی باعث افزایش یا کاهش قیمت سهام یک شرکت میشود؟!
بسیاری از افرادی که شناخت زیادی از این بازار ندارند، به اشتباه تصور میکنند که افزایش و کاهش قیمت سهام در بورس خیلی دلیل خاصی ندارد! البته که به این افراد هم توصیه میکنیم که مقالات ما را حتما دنبال کنند! 😉😉
در پاسخ به این سوال ابتدا باید به ذات عرضه و تقاضا در بازار سرمایه اشاره کنیم. قیمت سهام در بورس نیز مانند بسیاری از بازارهای دیگر (مثل مسکن، خودرو و …) بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میشود. با افزایش تقاضا، فروشندگان سهام خود را با قیمت بالاتری به فروش میگذارند و در صورت افزایش عرضه، خریداران به همان نسبت قیمتهای پایینتری را برای خرید سهام پیشنهاد میکنند. لذا مکانیزم معاملات در بازار سرمایه نیز کاملا بر اساس عرضه و تقاضا چیده شده است. پس تا این جا فهمیدیم که دلیل افزایش یا کاهش قیمت سهام افزایش تقاضا و یا عرضه است.
اما اگر بخواهیم کمی عمیقتر به موضوع نگاه کنیم چه!؟ مثلا بپرسیم خب دلایل افزایش تقاضا چه چیزهایی میتواند باشد؟! یا چه عواملی باعث افزایش فشار عرضه میشوند؟! آیا عوامل سیاسی نیز بر قیمت سهام اثرگذارند؟!
عوامل تاثیرگذار بر قیمت سهام را به طور کلی میتوان به سه گروه تقسیم کرد:
۱- عوامل محیطی یا کلان
عوامل سیاسی و اقتصادی کلان بسیاری وجود دارد که میتواند بر روی بازار سرمایه تأثیرگذار باشد. این تأثرات چه از بعد واقعی بر روی سودآوری شرکتها و چه از بعد روانی میتوانند بازار سرمایه را دستخوش تغییراتی کنند. برای مثال در همین زمانی که این ویدیو و این مقاله در حال تهیه است، دولت ایالات متحده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در لیست گروههای تروریستی خود قرار داد. طبیعتا این اخبار سیاسی و اقتصادی اینچنینی میتواند اثرات کم و زیادی را بر روی بازار و قیمت سهام موجود در بازار داشته باشد.
این عوامل محیطی و کلان شامل وضعیت اقتصادی و سیاسی کشور، سیاستهای پولی، مالی و ارزی، قوانین و مقررات و بحث بودجه سالیانه دولت میشود.
۲- عوامل مرتبط با صنعت (صنعتی که شرکت مورد نظر در آن فعالیت میکند.)
طبیعتا شرکتهای پذیرفته شده در بورس همانند سایر شرکتها در یک زمینه و صنعت خاص فعالیت میکنند. صنایعی مثل خوردوسازی و قطعات، پتروشیمی و پالایشگاهی، داروسازی و … که هر کدام نقش مهمی در حیات اجتماعی و اقتصادی کشور دارند. عواملی اعم از نحوه قیمتگذاری محصولات، میزان عرضه و تقاضا برای محصولات، رقابتی یا انحصاری بودن صنعت، حجم سرمایهگذاری روی صنعت، وضعیت صنایع مرتبط بالادستی یا پاییندستی و تحولات تکنولوژی و فناوری که تأثیرات خود را بر روی کلیت یک صنعت خاص ایجاد میکنند در این گروه قرار میگیرند.
۳- عوامل داخلی یا درون شرکت
عوامل مختص به هر شرکت مثل میزان سودآوری و ثبات در سودآوری، قابلیت نقدشوندگی سهام، چشمانداز و طرحهای توسعه، ترکیب سهامداران و این دست عوامل که میتوان آنها را برای هر شرکت به صورت جداگانه بررسی نمود در این گروه قرار میگیرند.
برای مطالعه جزئیات این عوامل توصیه میکنیم که مقاله “چه عواملی بر روی قیمت سهام تأثیر میگذارند؟” را مشاهده نمایید.
چکیده مطلب:
تمامی موارد بالا از این جهت اهمیت دارد که بدانیم اگر نوساناتی در بازار سهام و بر روی قیمت سهام شرکتهای مختلف صورت میگیرد، دلایل و عوامل متعددی دارد که میتوان به بررسی آنها پرداخت. کسی که قصد فعالیت در بازار سهام را دارد میبایست با شناسایی و بررسی این عوامل و میزان تأثیرگذاری آنها ضریب موفقیت خود را افزایش دهد. یک سرمایهگذار موفق با حضور در بازار سهام ضمن کسب تجربه میتواند به مهارتی برسد که با بررسی مجموعه عوامل قابل اندازهگیری و همچنین دخیل کردن عوامل کیفی (مثل اخبار سیاسی) نتایج بسیار خوبی در معاملات خود کسب کند.