اکثر کسانی که در بازار سرمایه فعال هستند نام وارن بافت را شنیدهاند و روش سرمایهگذاری او، الگوی بسیاری از فعالان اقتصادی جهان است. وارن ادوارد بافت (Warren Edward Buffett)، سرمایهگذار و نیکوکار آمریکایی، رئیس هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت سرمایهگذاری برکشایر هاتاوی است.
از او به عنوان مشهورترین چهره دنیای سرمایهگذاری در قرن بیستم یاد میشود. طبق آخرین آمار نشریه بلومبرگ، ثروت بافت در آذر ماه ۱۳۹۸ (دسامبر ۲۰۱۹) حدود ۸۷ میلیارد دلار گزارش شده، که این عدد او را به چهارمین فرد ثروتمند جهان تبدیل میکند.
بزرگترین سرمایهگذار جهان متولد میشود!
وارن بافت در سال ۱۹۳۰ در شهر اوماها در ایالت نبراسکای آمریکا به دنیا آمد. در سال ۱۹۴۲ پدر او به عنوان نمایندهی کنگرهی ایالات متحده آمریکا انتخاب شد و همراه خانوادهاش به واشنگتن نقل مکان کرد.
جالب است بدانید که وارن بافت از همان نوجوانی به فعالیت در بازارهای اقتصادی و سرمایهگذاریهای کوچک علاقه نشان میداد و همین علاقه زمینهی پیشرفت او را فراهم کرد. هنوز هم در کنار عکس وارن بافت در سالنامه مدرسه این جمله نوشته شده است : “علاقهمند به درس ریاضی، معاملهگر سهام در آینده!”
در یکی از مصاحبهها زمانی که از وارن بافت در مورد اهداف دوران کودکیاش میپرسند، او میگوید:
” همیشه میدانستم که میخواهم ثروتمند باشم و حتی یک لحظه هم به این خواسته خودم شک نکردم.” – وارن بافت
مطالعهی یک کتاب، شروع سرمایهگذاری وارن بافت!
وارن با خواندن کتاب «هزار راه برای کسب درآمد هزار دلاری» و زمانی که تنها ۷ سال سن داشت(!) به دنیای سرمایهگذاری علاقهمند شد. این که خواندن یک کتاب این چنین زندگی یک فرد را تغییر میدهد، واقعا تأثیرگذار و الهامبخش است.
اولین فعالیتهای کارآفرینانه و سرمایهگذاریهای بافت از همین زمان شروع شد. علیرغم این که پدرش نماینده کنگره آمریکا بود، وارن کارش را از فروش آدامس شروع کرد و با کارهای پارهوقت دیگر مثل فروختن نوشابه کوکاکولا و مجلههای هفتگی با مراجعه به درب منازل ادامه داد. زمانی که در دبیرستان بود، در فروشگاه پدربزرگش کار میکرد و گاهی اوقات توپ گلف یا تمبر میفروخت و گاهی نیز پیک روزنامهفروشیها بود.
وارن در ۱۱ سالگی برای اولین بار به همراه پدرش به نیویورک رفت و از ساختمان بازار سهام وال استریت در محله منهتن دیدن کرد. در همان سال و برای اولین بار او به همراه خواهرش، چند سهام یک شرکت نفتی را به قیمت ۳۸$ خریدند. اما خیلی زود و در عرض چند هفته قیمت سهام به حدود ۱۰$ دلار رسید! اما وارن دلسرد نشد…
پس از مدتی قیمت سهام او دوباره افزایش یافت و توانست هر سهم خود را به قیمت ۴۰$ به فروش برساند. رشد قیمت سهام اما همچنان ادامه داشت و تا ۲۰۰$ هم رسید. با این اتفاق وارن بافت اولین درس خود را در سرمایهگذاری آموخت: “صبر کردن!”
او بعد از چند سال و در سال ۱۹۴۴ به همراه یکی از دوستانش اولین بیزینس جدی خود را شروع کرد. آنها یک دستگاه بازی پینبال را به قیمت ۲۵ دلار خریداری کرده و در یکی از آرایشگاههای شهر نصب کردند. رفته رفته تعداد مشتریان آنها زیاد شد و توانستند یک سال بعد این کسب و کار را به قیمت ۱۲۰۰ دلار بفروشند.
دوران کودکی، نوجوانی و جوانی وارن بافت
دانشگاه، پلی برای موفقیت؟!
وارن بافت زمانی که فقط ۱۴ سال داشت توانست با همین پساندازهای اندک خود زمینی به ارزش ۱۲۰۰ دلار را بخرد!! شاید این را بتوان اولین سرمایهگذاری بزرگ وارن بافت در نظر گرفت. او ۳ سال بعد و در سال ۱۹۴۷ از دبیرستان وودرو ویلسون فارغ التحصیل شد. در ابتدا قصد داشت بعد از اتمام دبیرستان خیلی زود وارد بازار کار شود و علاقهای به ادامه تحصیل در دانشگاه نداشت، اما پدرش با این تصمیم او مخالفت کرد. پس زمانی که تنها ۱۷ سال داشت، وارد کالج وارتون دانشگاه پنسیلوانیا شد. دو سال بعد بود که به ایالت نبراسکا برگشت و دوره کارشناسی را در رشته مدیریت کسب و کار و کارشناسی ارشد را در رشتهی اقتصاد در دانشکده مدیریت دانشگاه کلمبیا به اتمام رساند.
جالب است بدانید که بافت خیلی هم آدم باهوشی نبوده است! او در ابتدا قصد داشت که مقطع کارشناسی ارشد را در دانشگاه هاروارد بگذراند، اما درخواست او توسط دانشگاه رد شد. وارن اما ناامید نشد و وقتی فهمید که بنجامین گراهام (استاد بزرگ اقتصاد) در دانشگاه کلمبیا تدریس میکند، برای ادامه دوران تحصیل به این دانشگاه رفت. هنگامی که وارن از دانشگاه فارقالتحصیل شد، مجموع داراییها و پسانداز او به ۹۸۰۰ دلار (با احتساب تورم آمریکا حدود ۱۰۳ هزار دلار امروز) میرسید!
“ ایده اصلی سرمایهگذاری در سهام؟! به سرمایهگذاری به دید یک بیزینس نگاه کنید، از نوسانات بازار بهره بگیرید، و همیشه حاشیه امنی برای سرمایهگذاری خود در نظر داشته باشید، این چیزی است که بنجامین گراهام به ما یاد داد و صد سال دیگر هم اصول سرمایهگذاری همینها خواهد بود! ” – وارن بافت
همکاری با استاد بنجامین گراهام
بنجامین گراهام از بهترین استادان وارن در دوران تحصیلش در دانشکده مدیریت دانشگاه کلمبیا بود. وارن که علاقه زیادی به کار در وال استریت داشت به گراهام پیشنهاد کرد که به صورت رایگان برایش کار کند، اما گراهام درخواست او را رد کرد. بافت ناامید نشد و خیلی زود به اوماها بازگشت و در کارگزاری پدرش به عنوان معاملهگر سهام شروع به کار کرد. در همین دوران در سخنرانیهای عمومی دیل کارنگی شرکت میکرد تا تواناییهای فردی و شخصیتی خودش را افزایش دهد. احتمالا شما هم نام دیل کارنگی را شنیدهاید! نه؟!
وارن بافت با اعتماد به نفسی که کسب کرده بود اولین تدریس اصول سرمایهگذاری خود را در دانشگاه نبراسکا و به عنوان کلاسهای فوقالعاده شروع کرد. نکتهی جالب این است که میانگین سنی افرادی که در کلاس او حضور داشتند تقریبا دو برابر سن او بود! بعد از مدتی بنجامین گراهام خودش به وارن پیشنهاد همکاری در شرکتش را داد و در سال ۱۹۵۴ وارن کار خود را در شرکت گراهام آغاز کرد. درآمد او در ابتدا ۱۲ هزار دلار در سال (با احتساب تورم آمریکا حدود ۱۱۲ هزار دلار امروز) بود که در آن زمان درآمد نسبتا خوبی محسوب میشد.
“سعی کنید با افرادی برتر از خود معاشرت کنید. معاشرت با آنها باعث میشود در مسیری بهتر پیشرفت کنید.” – وارن بافت
وارن بافت در کنار استادش بنجامین گراهام
این قسمت: ادامه راه وارن بافت
بعد از مدتی گراهام در سن ۶۱ سالگی تصمیم گرفت بازنشسته شود و کسبوکار خود را تعطیل کند. وارن که در این سالها تجربههای زیادی کسب کرده بود، در سال ۱۹۵۶ و در سن ۲۳ سالگی شرکتی را به نام بافت پارتنرشیپ (Buffett partnership) تأسیس کرد. او در این سالها بیشتر دستمزد خود را پسانداز کرده بود تا بتواند در چنین روزی شرکت خودش را تأسیس کند. این شرکت نوپا طی ۱۰ سال توانست ۱۱۵۶ درصد سود کسب کرده و وارن را در سن ۳۲ سالگی تبدیل به یک میلیونر خودساخته کند. اما این پایان راه نبود!
“مهم نیست استعداد یا تلاشتان چقدر شگفتانگیز است، برخی کارها برای به ثمر رسیدن نیاز به زمان دارند.” – وارن بافت
وارن بافت و همکارانش در بافت پارتنرشیپ
انتخاب مسیری متفاوت برای سرمایهگذاری!
بافت که توانسته بود با استفاده از تواناییها و سرمایهگذاریهای موفقش به شهرت کمی برسد، تصمیم گرفت مسیر و روش سرمایهگذاری خود را تغییر دهد. او در ادامه راه خود شرکت برکشای هاتاوی که در صنایع نساجی فعالیت داشت را خرید و با در اختیار گرفتن بخش عمدهای از سهام این شرکت با قیمت پایین توانست کنترل هیئت مدیره را در دست بگیرد. بافت که از تصمیم خود و ورود به صنعت نساجی چندان راضی نبود، مدتی بعد زمینهی فعالیت شرکت را به بیمه تغییر داد.
بافت از طریق شرکت برکشایر، سهام بسیاری از شرکتهای بزرگ را خریداری کرد که روزنامه واشنگتن پست، کوکاکولا و آی بی ام از بزرگترین سرمایهگذاریهای او محسوب میشوند. جالب است بدانید که با وجود مالکیت شرکت برکشایر و سرمایه زیادی که وارن بافت داشت، او تا مدتها هزینه زندگی خود را در حدود ۵۰ هزار دلار در سال نگه داشته بود و به هیج وجه به دنبال زندگی لوکس و اشرافی نبود!
تعداد زیادی از این سرمایهگذاریها راه وارن را در ۵۶ سالگی برای میلیاردر شدن هموار کرد. در آن زمان در رسانههای جهانی او را با لقب “پیشگوی اوماها” معرفی میکردند. شرکت سرمایهگذاری برکشایر هاتاوی در حال حاضر بعد از مایکروسافت، اپل، گوگل و آمازون پنجمین شرکت بزرگ دنیا به لحاظ ارزش است.
سخنرانی وارن بافت به عنوان بزرگترین سرمایهگذار در مراسم کمپانی کوکاکولا
میلیاردر جدید در هزاره قبلی
در سال ۱۹۹۰ و زمانی که وارن بافت ۶۰ سال داشت، تعدادی از سهام شرکت برکشایر به قیمت حدودی هر سهم ۷۲۰۰ دلار به فروش رسید و او رسما به یک میلیاردر تبدیل شد. توجه کنید که تا آن زمان کمتر از ۵۰۰ نفر در سراسر دنیا به این میزان از ثروت رسیده بودند! در سال ۲۰۰۸ وارن بافت به ثروتمندترین فرد دنیا تبدیل شد و به مدت یک سال در این جایگاه بود.
البته این سرمایهگذار نابغه در مسیر سرمایهگذاریهای خود شکستهایی هم داشته است. او در سال ۲۰۰۹ با سرمایهگذاری اشتباه خود در شرکت انرژی کونوکوفیلیپس، چند میلیارد دلار ضرر به شرکت برکشای هاتاوی وارد کرد. پس مانند همه کسانی که سرمایهگذاری در بورس را تجربه میکنند، وارن بافت هم ممکن است ضرر کند!
وارن دربارهی این تجربه خود میگوید:
“من تعداد زیادی از سهام شرکت کونوکوفیلیپس را درست در زمانی که قیمت گاز و نفت در بالاترین حد خود بودند خریداری کردم و به هیچ عنوان کاهش قیمت انرژی را در نیمهی دوم سال پیشبینی نکردم. درست است که در آینده قیمت نفت و گاز بیشتر از قیمت فعلی آن خواهد شد، اما من در زمان نامناسبی سرمایهگذاری کردم.”
تجربهی وارن بافت به ما نشان میدهد که بزرگترین سرمایهگذاران دنیا هم در انتخابها و تحلیلهای خود گاهی دچار اشتباه و شکست میشوند. اما آنها از این اشتباهات و تجربهها درس میگیرند و مستمر و بیوقفه به تواناییهای خود اضافه میکنند.
“سرمایهگذاری روی خودتان بهترین کاری است که میتوانید انجام دهید. تواناییهای شما چیزیست که نمیتواند از شما گرفته شود.” – وارن بافت
گوشهای از زندگی شخصی وارن بافت
یکی از اتفاقات جالبی که در زندگی شخصی وارن رخ داده است عشق دوران نوجوانی او است. او به خاطر این عشق، به موسیقی علاقهمند میشود و یک گیتار میخرد که هنوز هم گاهی اوقات در جلسات با سهامداران و سایر فرصتهایی که ایجاد میشود با گیتارش مینوازد. اگر چه عشق دوران نوجوانی بافت به نتیجه نرسید، اما علاقه او به موسیقی در نهایت پایهگذار آشنایی با همسرش، سوزان تامپسون شد.
سرمایهگذار مشهور آمریکایی در سال ۱۹۵۲ میلادی با سوزان تامپسون ازدواج کرد و صاحب سه فرزند به نامهای سوزی، هاوارد و پیتر شد.
وارن بافت در حال نواختن گیتار
او عاشق فوتبال آمریکایی است و یک بار هم به عنوان سرمربی افتخاری روی نیمکت تیم فوتبال ایالت نبراسکا نشسته است!
وارن بافت هر روز ۵ روزنامهی مورد علاقه خود را میخواند و در مصاحبههای خود اعلام کرده است که فقط از گوگل به عنوان منبع اطلاعات خود استفاده میکند. در رسانهها گفته شده است که او به ندرت از گوشی همراه و کامپیوتر استفاده میکند و در سال ۲۰۱۳ یک گوشی همراه نوکیا ساده را برای اولین بار خریداری کرده است. بافت در سال ۲۰۱۲ به سرطان پروستات مبتلا شد، اما با اراده و روحیه فوقالعاده خود توانست با یک دوره شیمی درمانی ۴۴ روزه آن را درمان کند. در همان زمان هم او بارها گفته بود که حال من عالی است و احساس میکنم که ۱۰۰% انرژی دارم!
نکته جالب دیگر این که وارن بافت بعد از گذشت سالها و به دستآرودن ثروت افسانهایش، هنوز در همان خانهای زندگی میکند که در دوران جوانیاش خریده است. او این خانه را با قیمت ۳۱۵۰۰ دلار در شهر اوماهای ایالت نبراسکا و در ۲۸ سالگی خریده بود.
توصیه وارن بافت : حتما در بورس سرمایهگذاری کنید!
وارن بافت همواره به افراد مختلف توصیه میکند که در بورس سرمایهگذاری کنند. او میگوید که اگر شما زمان و دانش کافی برای سرمایهگذاری در بورس را ندارید، حتما باید از روشهای غیرمستقیم سرمایهگذاری در بورس استفاده کنید. شک نکنید که در بلند مدت به سودهای باور نکردنی خواهید رسید. او معتقد است که سرمایهگذاری مستقیم لزوما برای همه مناسب نیست و شاید بهتر باشد که از روشهایی مثل صندوقهای سرمایهگذاری کم ریسک استفاده کنید.
جالب است بدانید که بافت معمولا از طریق نامه با مخاطبان و سرمایهگذاران بازار سهام صحبت میکند. بسیاری او را یکی از برترین داستانگوهای ایالات متحده میدانند، چرا که معمولا توصیههای سرمایهگذاری خود را با زبانی ساده و روان و به شکل طنز در اختیار سایرین قرار میدهد.
وارن بافت، سرمایهگذار نیکوکار
ناگفته نماند که وارن بافت هم مانند بسیاری از ثروتمندان خودساختهی دیگر اقدامات نیکوکارانه و بشردوستانهی زیادی داشته است. او در سال ۲۰۰۶ با واگذار کردن ۱۰ میلیون سهم از شرکت برکشای هاتاوی به بنیاد بیل و ملیندا گیتس بزرگترین اهدای خیرخواهانه را در تاریخ به نام خود ثبت کرده است. او همچنین در همان سال تعهدنامهای را امضا کرد که طبق آن متعهد شد ۸۵% از سهام خود در شرکت برکشایر را به پنج بنیاد خیریه که بزرگترین آنها بنیاد بیل و ملیندا گیتس است، اهدا کند. در سال ۲۰۱۰ وارن بافت به همراه بیل گیتس و مارک زاکربرگ پیمانی را امضا کردند که تا پایان عمرشان حداقل ۵۰% از ثروت خود را صرف امور خیرخواهانه و انساندوستانه کنند و همچنین سایر ثروتمندان را نیز به این کمپین دعوت نمایند.
او معتقد است که انسانها به اندازهی تواناییهای خود پاداش میگیرند. به همین دلیل فرزندان او مقدار بسیار کمی از داراییهای او را به ارث بردهاند و بخش زیادی از ثروت او صرف امور بشر دوستانه و خیرخواهانه شده است. او همواره یکی از طرفداران برابری ثروت در ایالات متحده بوده و همیشه به دنبال کاهش اختلاف طبقاتی در آمریکاست و این موضوع را وظیفه یک جامعه پیشرفته میداند.
” من به فرزندانم به اندازهای سرمایه میدهم که احساس کنند با داشتن آن میتوانند کاری انجام دهند، نه به اندازهای زیاد که فکر کنند با داشتن آن هیچ کاری لازم نیست انجام دهند. ” – وارن بافت
خانه قدیمی وارن بافت که هنوز هم در آن جا زندگی میکند!
چکیده مطلب:
به جرأت میتوان گفت وارن بافت تأثیرگذارترین چهره در دنیای سرمایهگذاری است. از مطالعهی زندگی این ثروتمند خودساخته میتوان درس صبوری و پله پله موفق شدن را آموخت. او به ما میآموزد که نتیجهی بسیاری از کارها با گذشت زمان مشخص میشوند و نباید برای دیدن نتایج عجله کرد. وارن بافت ۹۹% از ثروت خود را بعد از ۵۵ سالگی به دست آورده است. به گفته او لازم است تلاش و زمان خود را عاقلانه سرمایهگذاری کنیم زیرا سود حاصل از آنها ترکیب میشود و نتایج فوق العادهای به ارمغان میآورد. شاید این موضوع بهترین مثال از سرمایهگذاری بلند مدت باشد. البته به قول وارن بافت، که شعار مجموعه ما نیز از اوست:
” بهترین سرمایهگذاری، سرمایهگذاری روی خودتان است! ” – وارن بافت
۸ دیدگاه. شما هم نظر خود را بنویسید:
سپاس فراوان.
بسیار جالب و تأثیرگذار بود.
واقعا عالی و کامل و بسیار آموزنده، سپاسگزارم
طراحی سایت فوق العاده است، لذت بردم ،شاد و پیروز باشید.
واقعا عالی بود بسیار آمورزنده🥰🥰🥰
سلام جناب ادیب نیا..وقت بخیر و خدا قوت..من حدود یک سال هست با بورس آشنا شدم و کد کارگزاری هم گرفتم تعدادی سهم هم خرید و فروش کردم.اما تقریبا بدون آموزش.از فضای بورس از نحوه کار باهاش و کسب سودهاش خوشم اومده اما به سمت آموزشش کشیده نمی شم..یک دوره ای رو هم خریداری کردم که تقریبا از ابتدا آموزش داده نحوه کار رو اما نمیدونم چرا علاقه واسه آموزش ندارم..یه جورایی با دست پیش میکشم با پا پس..نه می تونم بی خیالش بشم.نه به یادگرفتنش علاقه نشون می دم..
بخاطر اینکه میشه هرجایی انجامش داد..یه جورایی آزادی زمانی و مکانی داری..با آموزش سودهای خوبی می کنی..با یه لپ تاپ و اینترنت کارت راه میوفته..این مواردش من رو جذب می کنه ..اما پای یادگیری که میام علاقه نشون نمیدم..
ممنون میشم من رو راهنمایی کنید تا بتونم یه تصمیم درست بگیرم و البته بهش عمل کنم..چون توو یه تردید و شک بدی دارم دست و پا میزنم.
سلام دوست عزیز
آموزش وقتی براتون لذت بخش میشه که بدونید این آموزش شمارو به هدفتون نزدیک میکنه
کسی با اشتیاق آموزش رانندگی رو دنبال میکنه میدونه که بعدش قراره با ماشین خودش رانندگی کنه و مثلا کلی سفر بره و …
کسی با اشتیاق آموزش شنا رو دنبال میکنه میدونه که بعدش قراره یک شناگر ماهر بشه و از شنا در دریا یا استخر لذت ببره و …
کسی با اشتیاق آموزش ساز زدن رو دنبال میکنه میدونه که بعدش قراره آهنگ های مورد علاقه خودش رو بنوازه و ….
در بورس هم همینه وقتی شما بدونی با آموزش میتونی پول فراوان بدست بیاری و از کلی نعمت در زندگیت برخوردار بشی قطعا آموزشش هم برات لذت بخشه و شبانه روز دنبالش میکنی
مشکل خیلیها شاید این باشه که ته دلشون باور ندارن میتونن با بورس به موفقیت مالی برسن
این مساله رو حل کنید همه چی درست میشه
خدا قوت میگم و سپاس گزارم از مجموعه ادیب نیا که با انتشار همچین مطالب پربار و گران بهایی به ترویج روحیه ی کارآفرینی، خودباوری و ثروتمندشدن کمک میکنند. از مطالعه این مطلب لذت بردم و منتظر ادامه مجموعه “ثروتمندان خودساخته” هستم.
سلام علیرضا جان
پیامهای انرژیبخشت قوت قلب ماست
انشالله به زودی مقالات بعدی این مجموعه هم روی سایت قرار خواهد گرفت