شاید بارها شنیدهاید که میگویند “اطلاعات، مهمترین سرمایه آدمی است.” این جمله همواره و در تمامی حوزههای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی میتواند کلید موفقیتهای شما باشد. در بازار بورس هم اطلاعات نقش تاثیرگذاری در موفقیت افراد دارد. اما واقعا منظور از اطلاعات در این جا چیست؟ چه اطلاعاتی میتواند برای سرمایهگذاری مفید باشد؟ آیا هر روز باید پیگیر اخبار و تحولات دنیا باشیم؟ آیا شبکههای مجازی میتواند منبع مناسبی برای دریافت اطلاعات باشد؟ در این مقاله قصد داریم شما را درباره اهمیت اطلاعات به چالش بکشیم!
میدانیم که یکی از مفاهیم ریسک در سرمایهگذاری، عدم تطابق واقعیت با پیشبینی است، هر چقدر که این عدم تطابق بیشتر باشد، ریسک سرمایهگذاری شما هم افزایش خواهد یافت. با توجه به این تعریف به نظر شما چطور میتوان ریسک یک سرمایهگذاری را کاهش داد؟! پاسخ بسیار ساده است! هرچه قدر که دقیقتر پیشبینی کنید، ریسک سرمایهگذاری شما بسیار کمتر خواهد بود. شاید بپرسید “خب چطور میتوان پیشبینیها را دقیقتر کرد؟!؛ این جا است که نقش اطلاعات و یا به بیان بهتر نقش اطلاعات صحیح و معتبر نمایان میشود. به جرات میتوان گفت مبنای اصلی تصمیمگیری در بورس و کاهش ریسک در این بازار اطلاعات است، لذا براساس قوانین و مقررات شرکتهایی که در بورس پذیرفته شدهاند میبایست اطلاعات مالی و عملکردی خود را در قالبی مشخص و به صورت پیوسته و عمومی اعلام کنند تا براساس این اطلاعات، سرمایهگذاران در مورد خرید، فروش و یا حفظ سهام تصمیمگیری نمایند.
در گذشته انواع ریسک اعم از ریسک تورم، ریسک نرخ ارز، ریسک نرخ سود، ریسک سیاسی و … به طور مفصل بررسی شد. اگر به تعاریف این نوع ریسکها توجه کنید، خواهید دید که اطلاعات صحیح و معتبر میتواند بخش قابل توجهی از این ریسکها را کاهش دهد. برای نمونه میدانیم یکی از ریسکهایی که در سرمایهگذاری با آن مواجه هستیم، ریسک مالی است. در صورتی که یک شرکت مقدار زیادی وام دریافت کرده باشد، میبایست اصل وام و سود آن را طی دورهای بازپرداخت نماید. اما اگر میزان درآمد شرکت متناسب با این هزینهها نباشد، شرکت با ریسک عدم توانایی در بازپرداخت وام یا همان ریسک مالی مواجه خواهد شد. اطلاعلات مربوط به دریافت وامها را میتوان به راحتی با بررسی صورتهای مالی شرکت مورد نظر شناسایی کرده و ارزیابی نمود. در مورد سایر انواع ریسک نیز سرمایهگذار میتواند با بررسی دقیقتر شاخصههای اقتصادی منتشرشده از طریق نهادهای رسمی و همچنین کمک گرفتن از متخصصان این حوزه، به تحلیل و پیشبینی دقیقتری از وضعیت این شاخصها در آینده برسد.
اما اطلاعات مناسب باید چه ویژگیهایی داشته باشند؟
معتبر و قابل اتکا باشد
همان قدر که اطلاعات صحیح و معتبر میتواند باعث موفقیت در سرمایهگذاری شود، اطلاعات نادرست و شایعات میتوانند ریسک سرمایهگذاری را افزایش دهند. برای مثال فرض کنید سرمایهگذاری با پیگیری اخبار مربوط به فولاد، شایعاتی از افزایش قیمت انواع تولیدات فولادی مثل تیرآهن، ورق، پروفیل و … شنیده باشد و بر اساس آن اقدام به خرید سهام شرکتهای این حوزه نماید. آن هم با قیمتی بالاتر از ارزش واقعی سهام! پس از مدتی اگر مشخص شود که شایعات مربوط به افزایش قیمت صحت نداشته است، چه اتفاقی رخ خواهد داد؟
جامع باشد
فرض کنید در مثال قبل خبر افزایش قیمت تولیدات فولادی صحیح باشد. در صورتی که هزینههای تولید مانند تهیه مواد اولیه و هزینههای انرژی نیز افزایش یافته باشد، افزایش قیمت تولیدات فولادی در مجموع تأثیر زیادی در سودآوری شرکت نخواهد داشت. پس اگر سرمایهگذار در خرید سهام شرکت صرفا به موضوع افزایش قیمت فولاد توجه کند و افزایش هزینهها را در نظر نگیرد، به دلیل جامع نبودن اطالاعتش، تحلیل دقیقی از قیمت آینده سهام نخواهد داشت.
به روز باشد
اگر چه اطلاعات باید معتبر و جامع باشد، اما همین اطلاعات نیز میبایست در زمان مناسب استفاده شوند. در مثال قبل فرض کنید شرکت مورد نظر اطلاعات مربوط به افزایش قیمت تولیدات خود را رسما منتشر و اعلام کرده است. با توجه به در نظر گرفتن هزینههای شرکت نیز اعلام شده که شرکت افزایش قابل توجهی در سودآوری خواهد داشت. لذا پس از انتشار این اطلاعات، تقاضا برای خرید سهام این شرکت افزایش یافته و قیمت سهام آن بالا میرود. حالا اگر یک سرمایهگذار، به جای این که به محض دریافت این اطلاعات سهام شرکت را بخرد، چند روز بعد اقدام به خرید سهام کند، معلوم نیست تصمیم درستی گرفته باشد؛ چون در این مدت، قیمت سهام افزایش یافته و ممکن است بیشتر از این، امکان افزایش و سودآوری برای سرمایگذار نداشته باشد.
مرتبط باشد
گاهی اوقات مشاهده شده که سرمایهگذاران از روی هیجانات حاکم بر بازار، اطلاعات نامرتبط را ملاک تصمیمگیری خودشان قرار میدهند. مثلا ممکن است افزایش نرخ ارز هیچ تأثیری بر یک شرکت غذایی که هم مواد اولیهاش در داخل کشور تأمین میشود و هم محصولاتش در داخل کشور فروخته میشود، نداشته باشد، پس دلیلی نیز برای افزایش یا کاهش سودآوری شرکت وجود ندارد. بنابراین لازم است سرمایهگذاران به این موضوع توجه داشته باشند که اطلاعات منتشر شده، تا چه اندازه میتواند بر سودآوری و در نتیجه ارزش سهام شرکت تاثیرگذار باشد.
چکیده مطلب:
در این که اطلاعات درست و قابل اطمینان نقش بسیار زیادی بر موفقیت سرمایهگذاری شما دارد شکی نیست. چه این اطلاعات از طریق دوستان و همکارانتان به شما برسد، چه خود شما با مطالعه و تحلیل آنها را به دست آورید و چه از طریق فضای مجازی این اطلاعات در اختیارتان قرار گیرد! اطلاعاتی که از آنها استفاده میکنید باید معتبر،جامع، به روز و مرتبط با سرمایهگذاری مورد نظر شما باشد. پس حتما قبل از تصمیمگیری خوب فکر کنید و از تصمیمهای شتابزده و هیجانی اجتناب نمایید. به یاد داشته باشید که معاملات هیجانی و تصمیمات لحظهای در بازارهای مالی ممکن است منجر به زیانهای بسیاری برای شما شود.