در بخش اول مقاله طمع در بورس در مورد ریشه طمع صحبت کردم. فهمیدیم که در وجود همه ما مقداری طمع وجود داره و هیچ کس نیست که به طور کامل عاری از طمع باشه. بعد از اون اشاره کردیم که مقدارِ کمی از طمع که فقط بتونه در ما اشتیاق به حرکت کردن رو ایجاد کنه نه تنها بد نیست، بلکه لازمه رسیدن به خواسته‌ها و موفقیت‌هاست. همچنین در بخش‌های پایانی مقاله قبلی، به اولین راه حلّ مقابله با طمع پرداختیم. اگر بخش اول مقاله طمع در بورس رو تا الان نخوندین، توصیه می‌کنم حتما با دقت اون رو مطالعه کنین…

رابطه خیال‌پردازی و طمع در بورس

هر زمان که ما تصمیمی برای خریدن یا فروختن یک سهم می‌گیریم، چالش طمع کردن یا طمع نکردن رو در مقابل خودمون داریم. همون‌طور که در بخش اول مقاله طمع در بورس گفتیم، این طمع میتونه ناشی از احساس کمبود و یا ناشی از خودبزرگ‌بینی (در معامله‌گران حرفه‌ای‌تر) باشه. همین دو مورد باعث میشن که ما در لحظه‌ای که قصد داریم تصمیمی برای خرید یا فروش بگیریم، چشممون رو روی واقعیت‌ها ببندیم. گویا طمع ما رو مَسخ میکنه و انگار که هیپنوتیزم شده باشیم، قدرت تصمیم‌گیری صحیح رو از ما می‌گیره!

زمانی که واقعیت‌ها رو نمی‌بینیم، و بلکه اون تفسیری از واقعیت رو که خودمون دوست داریم اتفاق بیفته می‌بینیم، در حقیقت داریم برایِ ذهن خودمون داستان می‌سازیم و خودمون رو گول می‌زنیم. سناریویی در ذهن خودمون می‌سازیم که اتفاقات آینده در اون سناریو، اون‌طور که ما دوست داریم رقم می‌خورن و نه اون‌طور که از شواهد پیداست!

پس هر زمان که احساس کردید گفتگوهای ذهنی شما نه بر اساس واقعیت‌ها و بلکه بر اساس داستان‌های ذهنی – تخیلی 😁😁 و امیدوارکننده شکل می‌گیره، حتما در مورد تصمیماتتون بیشتر فکر کنید، چرا که طمع در کمینِ شماست …

درسته که این داستان‌های ذهنی به نظر جالب میان و اگر که اتفاق بیفتن خیلی خوش به حالمون میشه، اما ما در معامله کردن فقط باید بر اساس واقعیت‌ها و محاسبات تصمیم بگیریم. محاسباتی که من در آموزش‌های مختلف کامل در مورد اون‌ها توضیح دادم و در آینده هم بیشتر توضیح خواهم داد.

آیا بین عجله کردن و طمع در بورس ارتباطی وجود دارد؟!

بعضی اوقات هم پیش میاد که طمع در بورس ما رو به شدت تحت فشار میذاره که یک اقدام ناخواسته رو خیلی سریع انجام بدیم، بدون این که تفکر کافی داشته باشیم! مثلا در شروع روندهای صعودی ما تحت تأثیر جو ایجاد شده قرار می‌گیریم و در صف‌های خرید منتظر می‌مونیم تا سهمی رو بخریم که احتمالا هیچ تحلیلی هم در موردش نداریم. یا زمان‌هایی که سهم به قیمت مورد نظر ما برای فروش رسیده اما به سرعت تصمیم می‌گیریم که سهممون رو نفروشیم و خلاف استراتژیمون عمل کنیم تا شاید قیمت باز هم بالاتر بره!

هر وقت احساس کردید که عجله در تصمیماتتون وجود داره و به نوعی علاقه دارید که با شتاب و خیلی زود تصمیمی رو عملی کنید، این باید برای شما یک نشونه باشه! نشونه‌ای که وقتی بیشتر بهش دقت می‌کنید می‌بینید که هیچ تحلیلی پشت تصمیمتون وجود نداره و احتمالا خودتون هم نتیجه این گونه تصمیمات رو می‌دونید… پس هر وقت احساس عجله و تحت فشار بودن در تصمیم‌گیری‌هاتون داشتید، باید یک زنگ خطر تو ذهنتون به صدا در بیاد…

برای دوری از طمع، همیشه احتمالات در نظر بگیرید!

همون‌طور که همه ما می‌دونیم برخی اتفاقات در بورس غیرقابل‌ پیش‌بینی هستن. مثلا اگر مشکل و خرابی در یکی از خطوط تولید یک شرکت به وجود بیاد، ممکنه باعث کاهش قیمت سهام اون شرکت بشه. توجه کنید که به احتمال بسیار زیاد، ما نمی‌تونیم مشکلات و اتفاقات این‌چنینی رو پیش‌بینی کنیم. پس به نوعی میشه گفت که بعضی از اتفاقات در بورس ماهیت غیرقابل پیش‌بینی دارن. اما آیا این به این معنی هست که سود کردن در بورس شانسیه؟! قطعا نه!

برای این که بتونیم از ریسک‌های این‌چنینی دور باشیم، باید مدیریت سرمایه رو به خوبی انجام بدیم. در واقع اگر ما مدیریت سرمایه رو به درستی انجام بدیم و تحت تأثیر سایر افراد، فضای مجازی، یا حتی پیش‌بینی‌های خودمون(!) مقدار بیش از حدی از سرمایمون رو به خرید یک سهم اختصاص ندیم، خود به خود از طمع کردن در بورس و خرید سهام هم اجتناب کردیم.

به این موضوع دقت کنید که هرچقدر بیشتر طمع کنید، احتمال داره که بخش بیشتری از سرمایتون رو از دست بدید! هر چند که این احتمال خیلی پایین باشه، اما در بازار سرمایه ایران و بازارهای مالی سایر کشورها بارها دیدیم که اتفاق افتاده … ما باید برای احتمالات بسیار پایین هم آماده باشیم! جالبه بدونید که احتمال سقوط هواپیما ۱ در ۵/۴ میلیون هست، یعنی از هر ۵ میلیون و چهارصدهزار سفر هوایی فقط یکیش دچار سانحه میشه، اما بسیاری از همواپیماها دارای تجهیزات ایمنی مثل ماسک‌های اکسیژن و حتی چتر نجات هستن!

یادتون نره که:

“سرمایه‌گذاران و معامله‌گران مبتدی در بورس از ترس ضربه می‌خورند و کسانی که کمی حرفه‌ای تر هستند در دام طمع می‌افتند.”

البته برای درک کردن این موضوع باید اتفاقات مختلفی رو در بورس تجربه کنید، و حتی شاید لازم باشه بعضی مواقع ضرر کنید تا مفهوم این جمله رو خوب متوجه بشید! اما قطعا همه این تجربه‌ها درس‌هایی هستن برای رسیدن به خواسته‌ها و موفقیت‌ها! من همیشه میگم که چیزی به نام شکست در زندگی وجود نداره. خودِ من همواره سعی کردم واژه تجربه رو در ذهنم جایگزین واژه شکست کنم…

پادزهرهای طمع در بورس

پادزهرهای طمع در بورس

همانطور که در بخش اول مقاله طمع در بورس گفتیم، یکی از ریشه‌های اساسی طمع در بورس ، احساس کمبود هست. گفتیم که برای مقابله با این احساس باید همیشه سعی کنیم آگاهانه بابت داشته‌هامون سپاسگزار باشیم و بدونیم که نعمت‌ها و ثروت‌ها فراوان هستند. مخصوصا در بازاری مثل بورس که همیشه فرصت ثروتمند شدن رو در اختیار ما قرار میده!

توجه کردن به داشته‌ها و نعمت‌هایی که در زندگی داریم باعث میشه که احساس کمبود از ما دور بشه. پس راه حل اول اینه که همیشه بابت سرمایه‌ای که تا به حال کسب کردیم و سودهایی که تا الان در بازار به دست آوردیم شکرگزار باشیم. البته این شکرگزاری باید از صمیم قلب باشه و نه فقط در کلامِ ما! شکرگزاری میتونه بخاطر سرمایه‌ای باشه که داریم و میتونیم باهاش معامله کنیم، یا بخاطر این باشه که با بورس آشنا شدیم و دیدیم که میشه سرمایه‌گذاری‌های خیلی خوبی در اون کرد، و یا بخاطر دوستایی که داریم و می‌بینیم که در این حوزه موفق شدن و داریم ازشون خیلی چیزا یاد می‌گیریم! همیشه چیزهای زیادی برای شکرگزاری هست، فقط باید نگاهمون رو عوض کنیم!

پس با شکرگزاری احساس کمبود رو از بین می‌بریم و با تغییر نگاهمون احساس فراوانی رو در خودمون ایجاد می‌کنیم و متوجه میشیم که همیشه و همه جا فرصت برای ثروتمند شدن هست و روز به روز هم این فرصت‌ها داره بیشتر میشه! مخصوصا در بازاری مثل بورس، اگر ما منطقی باشیم و به دور از احساس و هیجانات تصمیم بگیریم، به راحتی می‌تونیم از این فرصت‌ها استفاده کنیم. یادت باشه که اگر قبلا تونستی معاملات خوبی داشته باشی، پس حتما در آینده هم می‌تونی…

جایگاهت رو در این جهان پیدا کن!

یکی دیگر از روش‌های از بین بردن طمع این هست که ما بتونیم جایگاه خودمون رو در عظمت و زیبایی جهان اطرافمون پیدا کنیم. دیدنِ جهان از افقی وسیع‌تر و حس متواضع بودن نسبت به فراوانی نعمت‌ها و ثروت‌ها، هم احساس کمبود رو در ما از بین می‌بره و هم غرور رو از ما میگیره. درک این که ما در برابر عظمتِ جهان هستی فرد کوچکی هستیم و در عین حال در این بزرگی و عظمت غرق شدیم واقعا برایِ من الهام‌بخشه! ما میتونیم در این فراوانی نعمت سهیم باشیم و جزئی از اون باشیم!

داشتن احساس فراوانی و عظمت در دنیا یک اطمینان قلبی فوق‌العاده رو به ما میده و باعث میشه که ما از حرص و طمع فاصله بگیریم. اما در عین حال این انگیزه رو هم در ما ایجاد می‌کنه تا حرکت کنیم و هر روز و هر روز از زیبایی‌ها و لذت‌های اون بیشتر بهره ببریم. یکی از این حرکت‌ها هم میتونه سرمایه‌گذاری در بورس (البته با دانش و مهارت کافی) و استفاده کردن از ویژگی‌های فوق‌العاده این بازار باشه.

تمریناتی برای دور شدن از طمع

  • لیستی از رفتارهایی که حین معاملات انجام میدید و فکر می‌کنید که نشأت گرفته از طمع هست تهیه کنید.
  • لیست رفتارهایی از خودتون که با انجام دادن اون‌ها فکر می‌کنید بر طمع غلبه کردید رو یادداشت کنید.
  • سودهایی که از ابتدای حضورتون در بازار و حین معاملات مختلف به دست آوردید رو به خاطر بیارید و اون‌ها رو یادداشت کنید.
  • هر روز زمانی رو اختصاص بدید برای این که موفقیت‌های خودتون در معاملات و طمع نکردن در معاملات رو در ذهن خودتون تصور کنید.

این جملات رو هر روز با خودت تکرار کن:

  1. من همیشه می‌تونم به اندازه‌ای در آمد داشته باشم که نیازهای من رو بر طرف کنه.
  2. من هر روز به اندازه کافی زمان برای آموزش تخصصی و رشد شخصی خودم اختصاص میدم.
  3. به اندازه کافی به من نعمت داده شده و اگر بخوام میتونم بیشتر از این هم خلق کنم.
  4. جهان پر از ثروت‌ها، نعمت‌ها و فراوانی است.
  5. بازار (بورس) همواره به من فرصت‌هایی برای ثروتمند شدن و کسب پولِ بیشتر رو میده.

تمریناتی برای دور شدن از طمعچکیده مطلب:

توجه کنید که یک معامله‌گر و سرمایه‌گذار حرفه‌ای باید همیشه این سوال‌ها رو از خودش بپرسه: آیا من الان در تصمیم‌گیری برای خریدن یا فروختن سهمم دارم عجله می‌کنم؟! آیا تحلیل مناسبی پشتِ این تصمیمِ من وجود داره؟! وقتی روی موندن در یک سهم پافشاری می‌کنم، این موضوع بخاطر تخیلات ذهنی من هست و یا بر اساس واقعیت؟! آیا حد سود و حد ضررم رو از قبل تعیین کردم؟! سرمایه‌گذاری من طبق اصول مدیریت سرمایه هست یا دارم بیش از حد طمع می‌کنم؟!

ذهن یک معامله‌گر باید مثل یک دماسنج باشه که هر لحظه این موارد رو با خودش مرور می‌کنه و هر زمان که احساس کرد داره از چارچوب صحیح و اصول خودش خارج میشه، تصمیم‌گیری خودش رو متوقف کنه! به نظر من یکی از مهمترین فاکتور برای موفقیت و دوری کردن از طمع در بورس، کنترل کردن ذهن و احساساتمون هست … تمریناتی که در انتهای مقاله براتون آماده کردیم رو فراموش نکنید!

نظرات این مطلب

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.

۱۸ دیدگاه. شما هم نظر خود را بنویسید:

  • عالی بود

    پاسخ
  • با سلام من هم به نوبه خودم از مطالب شما استفاده کردم امید موفقیت شما را دارم.

    پاسخ
  • غلامعلی کارگر
    ۲۱ مرداد ۱۳۹۹ ۱۸:۱۹

    سلام خداقوت از بورس چیز زیادی نمیدونم نیاز به اموزش کاربردی دارم لطفا راهنمایی کنید ایا میتونم با شما مشورت کنم مدت سه ماهه که تعدادی سهام خرید کرده ام

    پاسخ
  • بسیار عالی بود واقعا” همین گونه است که فرمودید

    پاسخ
  • ممنون آموزنده بود

    پاسخ
  • باسلام وخسته نباشید مطالب آموزنده بود نه تنها در حوزه مسائل مالی بلکه در کلیه مراحل زندگی باید این قوانین را رعایت نمائیم تاشخصیت متعادلی داشته باشیم.

    پاسخ
  • من در این رشته بسیار نوآموز هستم. بر راستای چند شاخص کلی(EPS بالای ۱۲۰۰۰ و P/E زیر ۳۰ و قیمت زیر ۲۵۰۰۰) فیلتری ایجاد کرده و سه سهم با رشد منفی (هفته گذشته) به نام‌های وثنو، وتوسم و ولصنم را تعقیب کرده و فقط بر این مبنی برای آنها انتظار رشد داشتم. توسط یکی از دوستان پیشرفته تر تکنیکال هر سه رشد را تایید می‌کرد و از دیروز رشد را شاهد هستم. وسوسه شدم تا از فاز مطالعاتی خارج شده و روی حداقل یکی از آنها سرمایه‌گزاری کنم. لیکن با توجه به عدم آگاهی شخصی به تحلیل بنیادی از این سه سهم رو به رشد و با توجه به تکیه بر تکنیکال که نسبت به آگاهی و درستی آن اطمینان کامل ندادم و با توجه به مقاله استاد محترم مبنی بر پرهیز از طمع خام (نا آگاهانه) ترجیح میدهم برای این سه سهم همچنان در فاز مطالعاتی باقی مانده و ریسک آنها را امتحان نکنم. متشکرم.

    پاسخ
  • سلام استاد. خداقوت
    از مطالب بسیار مفیدتون سپاسگزارم.
    یه سوال استاد؟
    من جزء افرادی هستم که تازه وارد بازار بورس شدم. متوجه شدم که از ابتدای امسال حقیقی های زیادی به جمع بازار بورس پیوستن و با توجه به شرایط اقتصادی کشور و افزایش قیمت ها در حوزه های مختلف تقریبا بیشتر مواقع بازار بورس صعودی بوده و به هر حال همه سود بردن. از جمله خود من…
    سوالم اینه که آیا بازار بورس این پتانسیل رو داره که بعد از این دوران بحرانی مثلا بعد از انتخابات باز هم جزء بازارهای سود ده باشه و به عنوان یک شغل میشه روی اون حساب کرد؟ (البته قطعا در صورت آموزش)
    سپاسگزارم

    پاسخ
    • ابوالفضل عرفانیان
      ۱۲ مرداد ۱۳۹۹ ۱۴:۴۰

      سلام
      مشخصا قرار نیست بازار همیشه صعودی باشه و ممکنه در زمان‌هایی بازار خنثی یا نزولی رو هم داشته باشیم
      کما این که در سال‌های گذشته هم داشتیم
      اما در همون بازارهای نزولی هم میشه سهام ارزنده رو شناسایی کرد و سرمایه‌گذاری‌های خوبی انجام داد
      این که به عنوان شغل بتونید روی بورس حساب کنید هم باز بستگی به خودتون داره و این که چقدر زمان میذارید و چقدر مهارت کسب می‌کنید
      البته قطعا مهارت و تجربه یک شبه به دست نمیاد و مثل هر شغله دیگه‌ای باید زمان بگذره
      توصیه می‌کنم حتما ویدیوهای رایگان سایت رو ییینید

      پاسخ
  • ممنونم استاد عزیزم عالی بود

    پاسخ
  • محمدرضاروحی
    ۱۱ مرداد ۱۳۹۹ ۲۳:۱۶

    سلام و تشکر از استاد ادیب نیای عزیز و همکاران گرامی ایشان.

    پاسخ
  • با سلام به استاد عزیز
    ممنون برای راهنمایی و دادن حس خوب با حرف هایی با پشتوانه قوی ک نشئت گرفته از تجربه عظیم شماست.

    پاسخ
  • سلام.استاد مثل همیشه به نکته های بسیار مفید و آموزنده اشاره کردید.ازتون ممنون سپاسگزارم

    پاسخ
  • عالی وفراتر از عالی مثل همیشه

    پاسخ
  • سلام سپاسگزارم مطالب مفیدی بودند.

    پاسخ
  • جناب استاد ادیب نیا
    مثل همیشه بسیار آموزنده وکاربردی بود
    امیدوارم بتوانم حد اکثر استفاده را از رهنمود های شما بنمایم

    پاسخ
  • سیدمرتضی موسوی
    ۱۱ مرداد ۱۳۹۹ ۱۱:۲۸

    ممنونم استاد عزیز ، بسیار آموزنده بود نه تنها در بازار سرمایه بلکه در حل مشکلات زندگی

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.