سال‌های ۹۷ و ۹۸ را شاید بتوان به یادماندنی‌ترین سال‌های تاریخ بورس دانست. رشدهای پی‌درپی شاخص‌های مختلف بورس و فرابورس و افزایش بی‌سابقه سطح عمومی قیمت سهام شرکت‌های مختلف در این سال‌ها، کام بسیاری از سهامداران را شیرین کرده است. اما آیا هنوز هم می‌توان صنایع جا مانده از رشدهای اخیر بازار را شناسایی کرد؟!

در دو سال اخیر عواملی همچون افزایش تعداد کدهای بورسی فعال به بیش از ۲۰ برابر و ورود نقدینگی بسیار زیاد از طریق سهامداران خرد و کلان، نقش بسیاز زیادی در رشدهای بی‌سابقه  بورس ایفا کرده‌اند. به طوری که طی سال ۹۷ و در پی رشد قیمت دلار و افزایش سطح عمومی قیمت‌ در کالاهای صادراتی شاهد رشد ۸۶% شاخص کل و ۹۱% شاخص کل هم‌وزن بودیم. سال ۹۸ اما اوضاع بورس بهتر هم شد! به طوری که صنایع جا مانده از رشد (بیشتر صنایع داخلی) که عمدتا شرکت‌های کوچکتر را تشکیل می‌دهند رشدهای بی‌سابقه‌ای را تجربه کردند. در طی سال ۹۸ شاخص کل با رشد ۱۸۶% و شاخص کل هم وزن هم با رشد بی‌نظیر ۴۳۷% همراه شدند.

سهام جا مانده از رشد را به دقت تحلیل کنید!

اما ادامه روند صعودی بورس در نیمه دوم سال ۹۸ باعث هجوم سیل عظیم سرمایه‌گذاران تازه‌وارد به بورس شده و این رشدها در ابتدای سال ۹۹ نیز همچنان ادامه‌دار است. اما سوالی که شاید در این روزها ذهن اکثر فعالین بازار سرمایه را به خود درگیر کرده این است که در شرایط فعلی، سرمایه‌گذاری بر روی چه شرکت‌هایی مناسب است؟! چه شرکت‌ها و صنایعی از رشد سال‌های اخیر بورس سهم کمتری داشته‌اند؟! به عبارت بهتر شرکت‌ها و صنایع جا مانده از رشد بورس کدام‌اند؟!

توجه کنید که هر چند پاسخ دادن به این سوال‌ها می‌تواند کمک زیادی به ما جهت پیدا کردن سهام مناسب کند، اما لزوما عدم رشد قیمت یک سهم به تنهایی نمی‌تواند معیار دقیقی برای سرمایه‌گذاری‌ باشد. در واقع لازم است که ما با استفاده از این موضوع سهام و صنایع جا مانده را پیدا کرده و پس از آن تحلیل‌های دقیق‌تری بر روی آن‌ها داشته باشیم. چه بسا شرکت‌هایی که به لحاظ سودآوری و معیارهای مهم دیگر عملکرد خوبی نداشته‌اند و رشد زیادی را هم تجربه نکرده‌اند، و همچنان هم گزینه مناسبی برای خرید سهام نباشند!

بررسی شاخص صنایع مختلف در سال‌های ۹۷ و ۹۸

با توجه به فعالیت صنایع مختلف حاضر در بورس و فرابورس تعداد ۴۰ شاخص صنایع مختلف مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی‌ها مبنای محاسبات میزان بازدهی عدد آخرین مقدار شاخص در هر سال لحاظ شده است. همان‌طور که در نمودار نیز مشخص است شاخص صنایع ذغال سنگ، زراعت، کانه‌های فلزی و محصولات چوبی بیشترین مقدار رشد در سال ۹۷ را تجربه کرده‌اند.

در مورد سال ۹۸ اما اوضاع متفاوت بوده و شاخص اکثر صنایع با جهشی چند برابری نسبت به سال ۹۷ همراه بودند. بیشترین مقدار رشد در سال ۹۸ متعلق به صنعت وسایل ارتباطی (حدود ۱۰۰۰%)، صنعت زراعت و خدمات وابسته (حدود ۷۵۰%) و صنایع کاشی و سرامیک (حدود ۷۰۰%) می‌باشد. در این بین البته باید توجه کرد که صنایع بزرگ‌تر بازار نظیر محصولات شیمیایی و فلزات اساسی به دلیل حجم بالای ارزش بازار نسبت به صنایع کوچکتر، رشد کمی داشته‌اند که تا حدودی منطقی به نظر می‌رسد.

 

بررسی شاخص صنایع جا مانده از رشد بازار در سال‌های 97 و 98

کدام صنایع از رشد بازار عقب مانده‌اند؟!

در نمودار بعدی علاوه بر آمار ارائه شده در بالا، نمودار میله‌ای سبز رنگ نشان‌دهنده مجموع بازدهی سال‌های ۹۷ و ۹۸ گروه‌های مختلف بازار است. همان‌طور که مشخص است گروه زراعت، گروه وسایل ارتباطی، کاشی و سرامیک، محصولات کاغذی و کانی غیرفلزی طی دو سال گذشته بازدهی‌های فوق‌العاده‌ای را ثبت کرده‌اند!

اما در مورد صنایع جامانده بازار که شاید گزینه‌های مناسب و کم‌ریسک‌تر سرمایه‌گذاری در سال ۹۹ نیز باشند، می‌توان به گروه‌های اطلاعات و ارتباطات، رایانه، بانکی، حمل و نقل و حتی گروه انبوه‌سازی به عنوان صنایع جا مانده از رشد بازار اشاره کرد.

البته همان‌طور که اشاره شد این موضوع نباید به عنوان تنها معیار سرمایه‌گذاری سهامدارن قرار گیرد. بلکه نیاز است که شرایط بنیادی و تکنیکال هر کدام از این صنایع و شرکت‌های حاضر در آن‌ها به طور دقیق بررسی شود.

Comparing the Efficiency of different industries

چکیده مطلب:

در این مقاله سعی کردیم که از نگاه آمار و ارقام به میزان بازدهی گروه‌ها و صنایع مختلف حاضر در بازار سرمایه (بورس) در دو سال گذشته بپردازیم. بررسی مداوم و پیوسته این متغیرها برای رسیدن به درک مناسبی از وضعیت کلی بازار امری بدیهی و لازم است. اما فراموش نکنیم که بسنده کردن به میزان بازدهی و خرید سهام تنها با استفاده از این موضوع به هیچ وجه تضمینی برای موفقیت سرمایه‌گذاری ما نیست.

نظرات این مطلب

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.

۴۳ دیدگاه. شما هم نظر خود را بنویسید:

  • چه استاد کار درستی مرسی از این همه خیر خواهی مرام و معرفت امیدوارم همیشه شادو تندرست باشید

    پاسخ
  • سلام..دوتاسهم دلاری که چندماه اخیر رشد خوبی نداشته اند رامیفرمایید؟وکدامیک ارزنده ترهست؟

    پاسخ
  • با سلام
    مهندس خواستم بدونم گروههای خودرویی که اول سال بسیار پرشتاب حرکت کردند به چه دلیل الان رشد آنها به مراتب کم شده ؟و آیا تا پایان سال به همین صورت خواهند بود؟

    پاسخ
  • سلام
    ممنون از نکات ارزندتون , برای محاسبه عقب ماندگی از رشد باید چیکار کرد؟ باید در نمودارهای موجود, مقایسه رو با شا خص گروه خودش انجام بدیم؟

    پاسخ
    • امیرحسین ادیب نیا
      ۱۴ تیر ۱۳۹۹ ۱۹:۲۳

      سلام
      مقایسه های زیادی میشه انجام داد هم به لحاظ بنیادی و هم به لحاظ تکنیکال.
      چیزی که شما هم گفتید میتونه درست باشه.

      پاسخ
      • ممنونم از پاسختون, اما برای من سوال هست که معمولا چه بازه زمانی رو در نظر می گیرین برای بعد تکنیکال محاسبه جاماندگی و اینکه اختلاف قیمت نسبت به شاخص گروه معتبر تر هست یا درصد رشد نسبت به شاخص کل یا هموزن کل؟
        و اینکه جایی خونده بودم که بطور معمول سهم هایی که خوب رشد کردن نسبت به سهامی که شتاب چندانی در رشد نداره , در آینده هم رشد بهتری خواهد داشت, نظر شما چی هست؟

        پاسخ
        • امیرحسین ادیب نیا
          ۱۷ تیر ۱۳۹۹ ۰۱:۱۷

          پاسخ شما نیاز به ساعت‌ها توضیح داره که قطعا در این فضا نمیگنجه.
          خیلی خلاصه بخوام بگم در قالب تکنیکال بررسی چند جانبه و البته موشکافانه ای نیاز داره که این امر نیاز به شناخت عمیق بازار و تجربه چندین ساله داره.
          قطعا اگر به حضور در این بازار ادامه بدید و نگاهتون بلند مدت باشه به این هدف خواهید رسید.

          پاسخ
  • سلام اقای ادیب نیا

    درمورد بورس و شرکت ها یک سوالی برام پیش اومده که ممنون میشم راهنمایم کنید و اونم اینه که من سرمایه گذار از کجا بفهمم شرکتی که روش سرمایه گزاری میکنم شرکت پدر و مادر دار و در اصل متعهدی برای پیشرفت هست بزارید اینجوری واستون بگم

    من یه زمانی توی عسلویه کار میکردم و اونجا هم مغازه های ابزار الات صنعتی به چشم میدیدم و هم در سوپر مارکت ها که مثلا مامور های خرید یک شرکت میومدن و بفرض برای شرکت فلان جنس هارو میخردن و برای خودشون روی جنس ها قیمت میکشدن و از پول شرکت واسه خودشون بر میداشتن

    یا مثلا حتی ادم هایی مثل مهندس و … میومدن و واسه شرکت مواد خوراکی که لازم بود رو میخریدن بعد میگفتن خوب یه بوکس سیگار فلان که مثلا قیمتش ۱۵۰ هزار تومن هم هست بمن بده ولی توی فاکتور ننویس و قیمتش رو بکش روی جنسای دیگه ایی که توی فاکتور واسه شرکته

    من میخوام بگم توی شرکت ها اینجور ادم هایی هستند و من عملا واقعا دوس ندارم روی شرکتی سرمایه گذاری کنم که پر شده باشه از اینجور ادمایی

    چجوری من بفهمم چه شرکتی یه شرکت معتبر و خوبه یه شرکتی هست که رسیدیگی و مدیریت داره یه شرکتی هست که متعهد به پیشرفت و بهبود خودشه

    اینارو من از کجا متوجه بشم

    ممنونم

    پاسخ
    • امیرحسین ادیب نیا
      ۱۳ خرداد ۱۳۹۹ ۰۲:۰۰

      سلام عزیزم
      قطعا اگه یک نفر یک شرکت با ۱۰ نفر پرسنل هم داشته باشه ممکنه افراد نامناسبی داخلش باشن که به شرکت ضررهایی برسونن. حالا اگر این ضررها ناچیز باشه ممکنه کسی متوجه نشه و تنها کسی که ضرر کرده همون فرد گنجشک روزی هست که فکر میکنه زرنگه ولی عملا جای دیگه باید پس بده. یا ممکنه ضررهای بزرگی وارد کنه که قطعا خیلی زود افراد بالا دستی متوجه خواهند شد.

      در یک شرکت هزار یا صدهزار پرسنلی هم قطعا به همین شکل هست.

      چیزی که شما برای تحلیل میتونید انجام بدید امار و ارقامی هست که روی کاغذ مشاهده میکنید. قطعا اکثر سهامدارها به دنبال منافع خودشون هستند و به این راحتی مدیرانی رو انتخاب نمیکنند که دزد یا ناکارآمد باشند

      پاسخ
  • سلام و عرض احترام
    با سپاس از مطالب ارزنده شما
    آیا امکان آموزش آنلاین وجود دارد؟

    پاسخ
  • محمدصالح فيضيان
    ۶ اردیبهشت ۱۳۹۹ ۲۳:۳۲

    با سلام و وقت بخیر خدمت استاد ادیب نیا از ارسال مطالب ارزنده شما سپاسگذارم

    پاسخ
  • تشکر مفیدبود

    پاسخ
  • ممنونم از اطلاعات مفید و کامل شما

    پاسخ
  • عالی بود بسیار مطالب مفید و جامعی بود ممنون و سپاسگزارم.

    پاسخ
  • مثل همیشه بدون چشم داشت و فقط از روی عشق و علاقه به کاربران
    متشکرم

    پاسخ
  • با سلام
    تحلیل به موقعی بود .برای من همواره این سوال مطرح بود که با توجه به رشد زیاد و عجیب و حتی حبابی بورس طی ۲ سال گذشته ، آیا خرید سهام ، ریسک و ریزش ناگهانی را بدنبال ندارد ؟
    اکنون با این تحلیل میتوانم تمرکز تحلیل را روی شرکتهای جامانده از رشد متمرکز کنم .

    پاسخ
  • ضمن عرض سلام خدمت استاد ادیب نیا
    چنانچه معیار همان نمودار باشد خیلی از صنایع نظیر شیمیایی ها وفراورده های نفتی و خودرویی ها و … از رشدعقب مانده اند

    پاسخ
    • ابوالفضل عرفانیان
      ۲۴ فروردین ۱۳۹۹ ۰۹:۲۸

      سلام … اگر مقاله رو به طور دقیق مطالعه کنید نظر ما در این مورد رو هم میتونید بدونید

      پاسخ
  • سلام استاد مطالب عالی بودنند متشکرم

    پاسخ
  • سلام خیلی ممنون بابت مطالب آموزنده تون.
    یه سوال داشتم ؛ تفاوت کد معاملاتی آنلاین و آفلاین چیه؟

    پاسخ
    • امیرحسین ادیب نیا
      ۲۴ فروردین ۱۳۹۹ ۰۴:۱۴

      سلام عزیزم
      با گرفتن آنلاین یک پنل معاملاتی آنلاین در اختیارتون قرار میگیره که خودتون میتونید انلاین خرید و فروش کنید.
      کد آفلاین یعنی دیگه شما در زمان باز بودن بازار مجاز به خرید و فروش نیستید. باید سفارشتون رو از قبل ارسال کنید تا کارگزار براتون خرید یا فروش رو انجام یده.

      پاسخ
  • سلام استاد ازراهنماییهای بسیار ارزنده ممنون وهمینکه بطور مستمر به فکر شاگردان هستید سپاسگزار👏👌

    پاسخ
  • عالی بود .ممنون

    پاسخ
  • سلام.ازانتقال اطلاعات کلان بازار به سرمایه گذاران،بینهایت سپاسگزارم.

    پاسخ
  • سلام . بسیار مفید و ارزنده بود با سپاس فراوان و ارزوی توفیق روز افزون

    پاسخ
  • باسلام خدمت دوست عزیز وگرامی جناب آقای ادیب نیا . از لطف بی دریغ شما بابت ارسالهای بدون توقع در جهت آموزش و انگیزه دادن به افرادی همچون ما کمال قدردانی را دارم.بی شک استفاده از تجربیات شما همچون چراغی است روشنگر برای ادامه این مسیر برای امثال من.

    پاسخ
    • ابوالفضل عرفانیان
      ۲۲ فروردین ۱۳۹۹ ۰۹:۴۰

      سلام
      خوشحالیم که از مطالب و مقالات سایت استفاده می‌کنید
      قطعا هدف ما هم انجام رسالت خودمون در راستای افزایش آگاهی و دانش سرمایه‌گذاری افراد هست

      پاسخ
  • سلام سپاس بیکران بابت مطالب مفید و ارزنده ایی که به اشتراک می گذارید. من شش ماه وارد بورس شده ام و به تازگی با ابزار ایچیموکو تحلیل می کنم . می خواستم نظر تان را در رابطه با این ابزار بفرمایید. مثلاً وقتی در نمادی تنکن سن از پایین کیجو را قطع کند و چیکو اسپن در منطقه ی آزادی باشد و سنکو aو سنکو b به سمت بالا باشن وقت خرید است و حد ضرر تا وقتی که کندلی کیجونسن راقطع کند بایستی از سهم خارج شد نماد قاسم ایران اکنون اینگونه استو لطفاً نظرتان را بفرمایید ضمناً اندیکاتور RSI را بصورت ترکیب ۷ و ۱۴ روزه بکار می برم هنگامی که ۷ روزه از پاییین ۱۴ روزه راقطع کند و هر دو نزدیک منطقه ۳۰ یا بالای ۵۰ باشند زمان وروده. سپاس

    پاسخ
    • ابوالفضل عرفانیان
      ۲۲ فروردین ۱۳۹۹ ۱۱:۱۰

      سلام
      مواردی که گفتید تا حدودی درست هست
      اما توجه کنید که اندیکاتورها تنها بخش کوچکی از علم تحلیل تکنیکال هستند که بیشتر نقش تاییدکننده یا هشداردهنده رو دارند
      برای ورود و خروج در یک سهم علاوه بر اندکاتورها نیاز هست که از ابزارهای دیگه تحلیل تکنیکال و همچنین تحلیل بنیادی استفاده بشه
      ضمنا اصول دیگری مثل رعایت حد سود و حد ضرر و مدیریت سرمایه هم مد نظر هست که تمامی این موارد رو بهتر هست که آموزش ببینید

      پاسخ
  • چی بگم که مفت ومجانی مطالب ارزنده منتقل میکنیددستتون گل عمرتون درازعشقی که به کارتون داریدبخشیش به ماهامنتقل میشه انتقال عشق زیبایی اسایش ورفاه بدنبال داره عمرتون ازاقای جنتی درازترباد وتنتون ازکرونابدور

    پاسخ
    • سپاسگزارم ازویدیوها و اطلاع رسانی های خوبتون که در کمال سخاوتمندی دراختیارهمه میگذارید😊🌼🌻

      پاسخ
  • سپاسگزارم .میخواستم بدانم آیا این امکان وجود دارد در قسمتهای بعدی بصورت تحلیلی راجع به نماد های شاخص هر گروه دانسته از نمادهایی که بصورت حبابی در گروهها بالا رفته اند .اطلاعاتی ارائه نمایید. ؟

    پاسخ
  • سپاس فراوان از شما.

    پاسخ
  • سلام درود برشما – واقعا عالی – خدا خیرت بده- خیلی استفاده کردم. سپاس از شما

    پاسخ
    • سلام استاد گرانقدر
      خیلی عالی بود مطالب بسیار مفید بود واقعا ممنون و سپاسگزاریم
      دوستان عزیز بهتون توصیه میکنم ک حتما ب دوره‌های آموزشی ملحق بشین فوق العاده در جهت پیشرفت علمی و عملی شما در بازار سرمایه بهتون کمک میکنه

      پاسخ
      • ابوالفضل عرفانیان
        ۲۱ فروردین ۱۳۹۹ ۲۱:۵۰

        سلام و درود بر شما
        خوشحالم که عزیزانی چون شما همراه ما هستند
        و خوشحالم که پیوسته از آموزش‌ها و مقالات استفاده می‌کنید
        قطعا موفقیت شامل کسانی میشه که تو این مسیر محکم و پرقدرت حرکت می‌کنند
        انشالله سایر دوستان هم بتونن از آموزش‌ها استفاده کنند

        پاسخ
  • با سلام وتشکر فراوان.ممنون از اطلاعات خوبی که در اختیار قرار دادین.

    پاسخ
    • سلام. من ۱۷ سالمه و بیشتر از ۷ ماهه که توی بورس ثبت نام کردم و فقط عرضه اولیه میخرم تقریبا سود خوبی هم داده. میخواستم بگم من سال دیگه دیپلمم رو میگیرم به نظر شما اختصاصی بورس رو یاد بگیرم بهتره یا درسم رو ادامه بدم؟ خودم نظرم اینه که از سال دیگه که ۱۸ سالم بشه درس رو ول کنم بچسبم به بورس! میخواستم ببینم نظر شما چیه؟

      پاسخ
      • امیرحسین ادیب نیا
        ۲۲ فروردین ۱۳۹۹ ۱۷:۳۰

        سلام عزیزم
        من نه توصیه میکنم درس رو رها کنی و نه توصیه میکنم بچسبی به بورس.
        من توصیه میکنم دنبال علاقت بری. اگه واقعا علاقت بورس هست خوب همزمان میتونی هم بورس رو دنبال کنی و هم درس مرتبط با بورس رو بخونی که قطعا بهت کمک بیشتری خواهد کرد.
        مهمتر از هر چیزی علاقست. با علاقه زندگی کن.

        پاسخ
  • باسلام بسیارعالی بود استفاد کردم خسته نباشید پرسود و سلامت باشین🌹

    پاسخ
  • نزهت جهانشاهی
    ۲۱ فروردین ۱۳۹۹ ۱۵:۴۴

    درود بر شما
    بابت اطلاعات خوبی که در اختیار ما قرار می دهید بی نهایت سپاسگزارم

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.