در مقاله “انواع بازار” به طور کلی با طبقه‌بندی بازارها اعم از بازارهای فیزیکی، بازارهای مالی و زیر مجموعه‌های آن‌ها آشنا شدیم. همچنین تعدادی از  ویژگی‌های بازار پول (مثل بانک)، را برشمردیم و گفتیم که توصیه ما همواره سرمایه‌گذاری در بازارهای پویا (در مقابل سرمایه‌گذاری در بانک!) برای هر چه ثروتمندتر شدن شما بوده و خواهد بود. اما سوالی که احتمالا برای شما به وجود می‌آید این است که خب! ” کجا سرمایه‌گذاری کنیم ؟!” یا “بهترین بازار برای سرمایه‌گذاری کدام است؟!”

در این مقاله قصد داریم تعدادی از بازارهای سرمایه‎‌گذاری شامل:

بازار املاک و مستغلاتبازار سکه و طلابازار ارزفارکسارزهای دیجیتالبازار سرمایه (بورس و اوراق بهادار)کسب و کارهای مستقل
(برای مراجعه به هر قسمت، بر روی عبارت مورد نظرتان کلیک کنید.)

 را به صورت خلاصه معرفی کرده و با آن‌ها آشنا شویم، تا شما به جواب سوالتان برسید! همچنین از نگاهی دیگر به فضای سرمایه‌گذاری در “کسب و کارهای مستقل” خواهیم پرداخت.

پس اگر به دنبال پاسخ سوال ” کجا سرمایه‌گذاری کنیم ؟” هستید، تا پایان این مقاله حتما همراه ما باشید. ? (در ضمن در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در مورد هر کدام از این بازارها کافی است مقالات آن‌ها را، در بخش‌های مختلف سایت دنبال کنید.)

 

کجا سرمایه‌گذاری کنیم : بازار املاک و مستغلات

مسکن یا به طور کلی املاک و مستغلات، به کلیه اموال قابل انتقال و یا غیر قابل انتقال در یک ملک گفته می‌شود، که می‌تواند شامل زمین، ساختمان، منابع طبیعی، مواد معدنی، محصولات کشاورزی و آب‌های زیرزمینی باشد. در اکثر مواقع، واژه املاک و مستغلات برای اشاره به خانه (مسکن) یا ساختمانی که در آن محدوده مشخص واقع شده است، به‌ کار می‌رود.

املاک و مستغلات به عنوان یکی از بازارهای فیزیکی سرمایه‌گذاری، به خصوص در سال‌های اخیر و در کشور ما همواره مورد توجه سرمایه‌گذاران بوده است. عوامل سیاسی و اقتصادی زیادی بر روی نوسانات این بازار می‌تواند تاثیرگذار باشد. عواملی همچون قیمت جهانی کالاهای اساسی (مثل فولاد)، آیین نامه‌ها و ابلاغیه‌های هیات دولت، همچنین مصوبات مالیاتی، حجم نقدینگی موجود در بازار، نرخ تورم، نرخ بهره بانکی و … تعدادی از متغیرهای تاثیر‌گذار بر روی بازار مسکن هستند. از ویژگی‌های این بازار می‌توان به قابلیت نقدشوندگی پایین و ریسک کمتر نسبت به سایر بازارها اشاره کرد.

در سال‌های گذشته و با توجه به خلاءهای قانونی در حوزه مسکن، بازدهی‌های قابل توجهی توسط بعضی از افراد در این حوزه به دست آمده است. در شرایط کنونی و با توجه به رقابتی شدن بازار مسکن، سیاست‌های مالیاتی دولت و مازاد عرضه در بسیاری از نقاط کشور (طبق آخرین آمار سرشماری سال ۱۳۹۵ تعداد ۲.۵ ملیون واحد بدون سکنه در کشور موجود است!)، دستیابی به سودهای کلان همچون سال‌های گذشته، دور از انتظار به نظر می‌رسد. با این وجود بازار مسکن نیز به دلیل ویژگی‌هایی که به آن‌ها اشاره شد می‌تواند همچنان علاقه‌مندان و فعالان بسیاری را  به خود جذب کند. در مقاله دیگر سایت به فرصت‌ها و شرایط سرمایه‌گذاری در این حوزه خواهیم پرداخت تا با ذهنی باز بتوانیم در مورد سوال ” کجا سرمایه‌گذاری کنیم ” بیاندیشیم.

کجا سرمایه‌گذاری کنیم ؟! - بازار املاک و مستغلات

 

کجا سرمایه‌گذاری کنیم : بازار سکه و طلا

خانواده‌های ایرانی کم و بیش با طلا و سکه سر‌ و‌ کار دارند و خواه ناخواه در زمان‌های مختلف نوسانات قیمت طلا را رصد می‌کنند. اما برای برخی از افراد سکه و طلا نیز مانند مسکن، بورس و سایر بازارهای شناخته شده یکی از بازارهای جذاب برای سرمایه‌گذاری است. نوسانات قیمت طلا تحت تاثیر تحولات سیاسی و اقتصادی، میزان تولید جهانی و ذخایر موجود، میزان تقاضا و … رخ می‌دهد. قیمت سکه نیز با توجه به قیمت طلای جهانی و قیمت دلار و همچنین میزان عرضه و تقاضای بازار مشخص می‌شود. سرمایه‌گذاری در بازار سکه و طلا نیز در بازه‌های زمانی مختلف و تحت تاثیر برخی اتفاقات می‌تواند از جذابیت‌های بالایی برخوردار باشد. در مقالات “بازار سکه” و “بازار طلا” می‌توانید توضیحات تفصیلی را در این رابطه مطالعه نمایید.

کجا سرمایه‌گذاری کنیم ؟! - بازار سکه و طلا

 

 کجا سرمایه‌گذاری کنیم : بازار ارز (فارکس – ارزهای دیجیتال)

منظور از ارز، انواع پذیرفته شده‌ای از پول است که به صورت اسکناس و سکه، حواله و یا چک، در مبادلات اقتصادی کشورهای مختلف جریان دارد. در واقع ارز، کالای با ارزش واسطی است که برای خرید و فروش کالا و خدمات از آن استفاده می‌شود.

اما نرخ ارز به چه معناست؟

نرخ ارز خارجی (دلار، یورو و …) عبارت است از مقداری از واحد پولی ملی، که برای بدست آوردن واحد پول کشور دیگر باید پرداخت شود. مثلا وقتی برای به دست آوردن یک واحد پولی اتحادیه اروپا (یورو) باید ۱۵۰,۰۰۰ ریال پرداخت کنیم به این معناست که نرخ یورو در بازار ایران (۱۵۰,۰۰۰ ریال) معادل ۱۵۰,۰۰۰ واحد پولی کشور ما است.

بازار ارزهای خارجی به عنوان یکی از بازارهای سرمایه‌گذاری شامل چارچوب سازمان‌یافته و معینی است که در آن افراد، مؤسسات و بانک‌ها به کار خرید و فروش پول‌های خارجی یا ارز می‌پردازند. وظیفه‌ی اصلی بازار ارز در واقع “انتقال وجوه یا قدرت خرید از یک کشور به کشور دیگر” است. با توجه به این موضوع که اقتصاد کشورها در بازه‌های زمانی مختلف ممکن است دچار قدرت و ضعف‌هایی شود، لذا نرخ برابری ارز کشورها نیز در طول زمان با نوساناتی همراه است.

سرمایه‌گذاری در بازار ارز به معنای استفاده از همین نوسانات با توجه به دورنمای اقتصادی و سیاسی کشورها به منظور کسب بازدهی هر چه بیشتر می‌باشد. اخیرا در کشور ما نیز سرمایه‌گذاری در این بازار توجهات زیادی را به خود معطوف کرده و دلیل این توجه نیز همانطور که گفته شد، نوسانات شدید اقتصادی و سیاسی است که به نوعی فضای جذابی را برای سرمایه‌گذاران فراهم نموده است.

کجا سرمایه‌گذاری کنیم ؟! - بازار ارز

 

 

بازار ارز در مبادلات جهانی (فارکس)

بازار تبادل ارزهای خارجی یا فارکس (Forex) بازاری است که در آن مبادلات جفت ارزهای خارجی با استفاده از ابزارهای تکنولوژیک و جدید و در بستر اینترنت انجام می‌گردد. برای کشورهای چند ملیتی، این بازار راهی برای انجام سریع‌تر معاملات و همچنین تسهیل فرایند پرداخت با استفاده از ارز کشور مبدا است.  در واقع فارکس بازاری است که در آن می‌توان به راحتی ارز کشورهای مختلف را به یکدیگر تبدیل کرد.

 

 

ارزهای دیجیتال

ارز دیجیتال (Cryptocurrency) نوعی ارز کاملا مجازی و رمزنگاری شده است. اولین ارزهای به ‌وجود آمده در این بازار (مثل بیت کوین) تحت نظارت هیچ حکومت و دولتی نبوده و کاملا مستقل، توسط اشخاص ناشناس به‌وجود آمده‌اند. ارزهای قدیمی (پول‌های رایج کشورها) معمولا بر اساس ذخایر مهم یک کشور مثل طلا و نقره پشتیبانی می‌شوند و در واقع دارای پشتوانه‌های فیزیکی هستند. اما ارزهای دیجیتال، این پشتوانه‌های مرسوم را نداشته و به نوعی این پشتوانه‌ها به صورت دیجیتال و شامل کدهای واحد، و یا مبتنی بر خدمات خاصی هستند. با گسترش استقبال جهانی نسبت به این بازار، در حال حاضر شاهد صدها نوع ارز دیجیتال در دنیا هستیم. از این جهت سرمایه‌گذاری در ارزهای دیجیتال مستلزم رعایت نکات بسیاری است که در مقالات مفصل‌تری به آن‌ها پرداخته‌ایم.

مطالعه مقالات “فارکس” و “ارزهای دیجیتال” را برای رسیدن به پاسخ سوال ابتدایی یعنی ” کجا سرمایه‌گذاری کنیم ؟!” از دست ندهید.

 

کجا سرمایه‌گذاری کنیم : بازار سرمایه (بورس و اوراق بهادار)

به بازارهایی که در آن‌ها اوراق بهادار مانند اوراق مالکیت (سهام) و سایر اوراق بهادار مانند اوراق قرضه یا اوراق مشارکت، خرید و فروش می‌شوند، بازار سرمایه (در انگیسی Capital market) می‌گویند. واژه بورس نیز در لغت یک واژه فرانسوی به معنای کیف پول است. از نظر مفهومی بورس به عنوان یک بازار، محلی است که در آن انواع دارایی‌ها اعم از دارایی‌های فیزیکی (خودرو، ماشین‌آلات و …) و دارایی‌های مالی (اسناد مثل سهام یک شرکت) معامله می‌شوند.

بازاری که در آن دارایی‌های فیزیکی و اسناد مربوط به این کالاها معامله می‌شوند را “بورس کالا” و بازاری که معاملات دارایی‌های مالی در آن انجام می‌پذیرد را “بورس اوراق بهادار” می‌نامند.

سرمایه‌گذاری در بورس اوراق بهادار که بیشتر اوقات به صورت خرید سهام یک شرکت است، به منزله مشارکت سرمایه‌گذار و دارنده سهام در دارایی‌ها و منافع شرکت مذکور می‌باشد. مثلا اگر فرض کنیم شخصی تعداد ۱۰۰۰۰ برگه سهم از یک میلیون برگه سهم شرکتی را داشته باشد، به این معناست که یک درصد از دارایی‌های آن شرکت، تحت مالکیت این فرد قرار دارد. همچنین وی به اندازه تعداد سهامی که دارد، در سود و زیان این شرکت نیز سهیم بوده و می‌تواند در تصمیم‌گیری‌های مربوط به آن اثرگذار باشد.

در بیان تفاوت بازار پول و بازار سرمایه باید گفت که اوراق و اسناد رایج در بازار پول دارای نرخ بهره معینی هستند، در حالی که در بازار سرمایه این نرخ شناور است. همچنین اوراق بهادار بازار پول، معمولا دارای سررسید کوتاه مدت ( کمتر از یک سال) هستند در حالی که اوراق بهادار بازار سرمایه، سر رسید بلند مدت یا نامحدود دارند. به طور کلی اوراق بهادار قابل معامله در بازارهای مالی، از قدرت نقدشوندگی بالایی برخوردارند.

کجا سرمایه‌گذاری کنیم ؟! - بازار سرمایه

انواع بورس در ایران

 بازار سرمایه را می‌توان به شکل‌های مختلف تقسیم‌بندی‌ کرد. برای مثال بورس اوراق بهادار، فرابورس، بورس انرژی، بورس کالا، و یا بازار اولیه و بازار ثانویه و … که در آموزش‌های سایت به آن‌ها پرداخته‌ایم.

لازم به ذکر است که شرکت‌های کارگزاری، معامله‌گران، شرکت‌های مشاوره سرمایه‌گذاری، شرکت‌های سرمایه‌گذاری، بازارسازان، مؤسسات سرمایه‌گذاری با خدمات مدیریت پرتفو و … از فعالان بازار سرمایه هستند.

برای آشنایی بیشتر با این بازار می‌تواند مقاله “بازار سرمایه (بورس و اوراق بهادار)” را مطالعه کنید.

 

کجا سرمایه‌گذاری کنیم : کسب و کارهای مستقل

قطعا شما افراد بسیاری را می‌شناسید که مدت‌هاست حرفه و شغل خاصی را دنبال می‌کنند. مثلا شخصی که یک کافه و یا رستوران دارد، و یا صاحب فروشگاه لوازم الکترونیکی است، یا کسی که تعدادی ماشین سنگین در جاده برای او کار می‌کنند،  یا شخصی که یک شرکت خدمات کامپیوتری را تاسیس کرده و افرادی نیز در استخدام او هستند. تمامی این افراد برای خود صاحب کسب و کار مستقلی هستند. در واقع اگر بخواهیم از نگاهی دیگر به این حوزه بپردازیم، کسب و کارهای مستقل نیز می‌توانند به نوعی محلی برای سرمایه‌گذاری افراد باشند. هر فردی با توجه به تحصیلات، آموزه‌ها و تجربیات خود می‌تواند کسب و کار (Business) خود را راه‌اندازی کرده و بر روی آن سرمایه‌گذاری کند.

توجه کنید که راه‌اندازی یک کسب و کار مستقل لزوما به سرمایه اولیه زیادی نیاز ندارد! شما می‌توانید با تمام امکانات و توانایی‌هایی که همین حالا در اختیار دارید (شامل تحصیلات، آموزه‌ها، تجربیات، سرمایه، ارتباطات و هر آن‌چه که شاید در نگاه اول به راحتی از کنار آن‌ها بگذرید!)  بیزینس و کسب و کار خود را شروع کنید!

چکیده مطلب :

مطالعه و کسب دانش مناسب، در حوزه سرمایه‌گذاری و شناخت انواع بازارها برای رسیدن به استقلال و موفقیت مالی، نوعی سرمایه‌گذاری بر روی خودتان محسوب می‌شود. قطعا آگاهی از این موضوع که ” کجا سرمایه‌گذاری کنیم ؟!” در زمان‌های مختلف بازدهی مناسبی را برایمان به ارمغان خواهد آورد. در مقالات گذشته دانستیم که برای موفقیت و رسیدن به ثروت در بازارهای مالی چگونه از معجزه سرمایه‌گذاری استفاده کنیم. از این ‌رو در این مقاله به صورت کلی با انواع بازارها و  فضاهای سرمایه‌گذاری مثل مسکن، سکه و طلا، ارز، بورس و … آشنا شدیم. برای شروع مسیر هیجان‌انگیز موفقیت مالی، مقالات زیر نیز جهت آشنایی با بازارهای سرمایه‌گذاری و رسیدن به پاسخی واضح‌تر به سوال ابتدایی ما یعنی ” کجا سرمایه‌گذاری کنیم ؟! ” پیشنهاد می‌شود:

بازار طلا  /  بازار سکه  /  بازار فارکس  /  بازار سرمایه (بورس)

بازار ارزهای دیجیتال  /  کسب و کارهای مستقل  /  بازار مسکن

نظرات این مطلب

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.

۳ دیدگاه. شما هم نظر خود را بنویسید:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

امیرحسین ادیب نیا

با رویکردی موثر در این فضا حضور دارم.
امیدوارم حال و انرژیِ خوب، در زندگیِ من و تو جریان یابد.